Näkökulma: Nämä suomalaiset vakiinnuttavat pelipaikkansa NHL:ssä vuonna 2018

Viaplay LogoSeuraa maailman parasta kiekkoa Viaplayssa

Nuoret suomalaispelaajat ovat tulleet viime aikoina ryminällä NHL-jäille, ja tulevaisuuskin näyttää lupaavalta.

Uusi suomalaisaalto on tuloillaan, ja jo tällä kaudella muutamilta pelaajilta voidaan odottaa pelipaikan vakiinnuttamista maailman parhaassa kiekkosarjassa.

Ensimmäisessä kategoriassa tarkastellaan pelaajia, joiden toinen jalka on jo NHL:ssä, mutta pelipaikan vakiinnuttaminen on jäänyt vielä tekemättä. Julius Honka, Markus Hännikäinen, Jesse Puljujärvi ja Kalle Kossila ovat esiintyneet jo mukavasti NHL:ssä, mutta kaikkien tie on vienyt tällä kaudella enemmän tai vähemmän AHL:n puolelle. Tällä nelikolla on kuitenkin aineksia vakiinnuttaa paikkansa ylhäällä jo tällä kaudella.

Hongan alkukausi oli pettymys, mutta on vain ajan kysymys, kun nuori puolustaja alkaa takoa tulosta NHL:ssäkin. Se voi tapahtua jo hyvinkin pian tai vasta ensi kaudella. Hännikäinen on jo kelpo alempien kenttien pelaaja, mutta kovan kilpailutilanteen vuoksi hänkin on saanut hakea vauhtia AHL:stä.

Puljujärven kohtalo onkin kaikkien tiedossa. Hänen nykytasollaan ei vielä pelata vakituisesti maailman parhaassa sarjassa, mutta hän on oikealla tiellä, ja vakituinen pelipaikka Edmonton Oilersista on vain ajan kysymys.

Kossilan tie on hankalin, mutta hän on tästä nelikosta esittänyt kypsintä kiekkoa, ja Anaheim Ducksilla on varmasti suunnitelmia hänen varalleen. Varaamaton hyökkääjä pelaa kypsää kokonaisvaltaista kiekkoa, ja hänen esitykset ovat olleet riittävällä tasolla. Kahden suunnan sopimus takaa kuitenkin sen, että Kossila saa pelata NHL-kiekon lisäksi farmikiekkoa – ainakin toistaiseksi.

Tältä nelikolta on lupa odottaa NHL-paikan vakiinnuttamista, ja he ovat eturintamassa suomalaispelaajien seuraavissa NHL-aallossa.

AHL:stä samaan aaltoon ovat tyrkyllä myös Roope Hintz, Kasperi Kapanen, Aleksi Saarela, Janne Kuokkanen ja Henrik Haapala. Heistä etenkin Haapalalla on erinomainen sauma ottaa paikka heikosta Florida Pantherista. Muut neljä pelaajaa ovat vielä erittäin nuoria ja esiintyneet hienosti farmin puolella. Heistä jokaisella on hyvät mahdollisuudet nousta pysyvästi NHL:ään jo ensi kaudella.

Sen sijaan Teemu Pulkkisen, Ville Pokan ja Petteri Lindbohmin juna näyttäisi toistaiseksi menneen. He ovat tippuneet joukkueidensa hierarkiassa pikkuhiljaa, eikä heidän nousunsa NHL:ään – saatika pelipaikan vakiinnuttaminen – ole enää lähellä. Tämän kolmikon tie vie seuraavaksi Eurooppaan, josta on hyvä hakea ponnahduslaudan kautta vauhtia takaisin ison veden taakse.

Euroopasta suoraan NHL:ään?

Seuraavaan suomalaisaaltoon mahtunee myös yksi tai kaksi nykyistä Liiga-pelaajaakin. Kyseiset nimet ovat tietenkin Miro Heiskanen ja Olli Juolevi. Heistä molemmat saattavat skipata farmirumban ja hypätä saman tien täysipäiväiseksi NHL-pelaajaksi.

Juolevi oli tänä syksynä Vancouver Canucksin leirillä, joka ei mennyt suomalaislupaukselta nappiin, mutta Liigassa homma on toiminut. 16 ottelussa 13 tehopistettä tehnyt Juolevi on mennyt jo lyhyessä ajassa eteenpäin, ja hän ehtii vielä tämän kauden aikana ottaa isoja askeleita. Pelaahan hän vasta ensimmäistä kauttaan ammattilaissarjassa. Mikäli ensi kesän harjoitukset menevät kuin elokuvissa, pakittelee Juolevi kaudella 2018-19 Canucksin NHL-joukkueessa.

Huiman alkukauden HIFK:ssa pelannut Heiskanen on tällä hetkellä ehkä lähempänä NHL:ää kuin Juolevi. Heiskasen piti osallistua Dallas Starsin harjoitusleirille, mutta elokuun harjoituspeleissä tullut aivotärähdys piti miehen sivussa leiriltä. HIFK:n kannalta se oli ehkäpä hyvä asia, sillä Heiskanen olisi saattanut jäädä saman tien rapakon taakse. Sen verran vakuuttavaa kiekkoa hän on esittänyt Liigassa. Heiskasen kohdalla on jopa todennäköistä, että hän hyppää ensi kaudeksi Starsin pelaavaan kuusikkoon.

Kun mietitään potentiaalisia yllättäjiä Liigasta, niin nostettakoon esiin ainakin Tapparan Mikko Lehtonen, Niko Mikkola ja Sebastian Repo. Tämän kolmikon nousu NHL-jäille jo ensi kaudella on enemmän kuin kaukaa haettu, mutta Markus Nutivaaran kaltaisia yllätyksiä nähdään aina silloin tällöin.

KHL:ssä pelaa puolestaan Suomen kuumin hyökkääjälupaus: Eeli Tolvanen. Huikeaa debyyttikautta pelaava Tolvanen lienee ensi kaudella NHL-tason pelaaja, ja kunnon näyttöpaikan saadessaan hän saattaa heti takoa kovaa jälkeä maailman parhaassa sarjassa.

Muut nimet

AHL:n ja Liigan ulkopuolelta löytyy vielä potentiaalisia pelaajia, jotka voivat ensi kaudella nousta NHL:ään. Näiden pelaajien ennustaminen on haastavaa, sillä esimerkiksi kanadalaisten juniorisarjojen ja Yhdysvaltain yliopistokiekon välinen kuilu NHL:ään on jättimäinen. Silti näistä sarjoista nousee vuosittain useampia pelaajia The Show’hun.

Suomalaisista voidaan nostaa esiin kolme potentiaalista pelaajaa: WHL:ssä pelaavat Juuso Välimäki ja Aleksi Heponiemi sekä NCAA:ssa pelaava Henrik Borgström.

Heistä etenkin Borgströmin nousu Florida Panthersiin on todennäköistä. NCAA-kiekko on kovatasoista, ja perinteisesti sarjan parhaimmat pelaajat ovat heti valmiita nousemaan NHL:ään. Varsinkin jos ikää on 20 vuotta, kuten Borgströmillä. Taitava pelinrakentajatyyppi on pelannut alkukauden kaksi pistettä per peli -tahtia, joka on koko sarjan paras pistetahti. Terveenä pysyessään hän on suurimpia suosikkeja sarjan pistepörssin voittajaksi.

Jos Borgströmin ehtiminen NHL:n seuraavaan suomalaisaaltoon näyttää lähes varmalta, samaa ei voi sanoa Heponiemi-Välimäki-kaksikosta. He ovat nuorempia ja pelaavat vielä juniorikiekkoa. Silti molempien potentiaali on niin kova, että se vaihtoehto ei ole poissuljettu.

Etenkin Välimäellä on hyvät saumat napata paikka Calgary Flamesista ensi syksynä, sillä iso suomalaispakki on kiekollisilta taidoiltaan, pelinlukutaidoiltaan ja fysiikaltaan melko valmis paketti. Hänen syksyn leirinsä Calgaryssa meni erinomaisesti, ja ensi syksynä hän lähtee vuotta kokeneempana tavoittelemaan paikkaa Flamesista.

Heponiemen nousu Florida Panthersiin ensi kaudella vaikuttaa kaukaa haetulta, mutta miehen nykyiset otteet huomioiden häntä ei voi tyystin syrjäyttää. 18-vuotias taitoniekka on latonut WHL:ssä tällä kaudella 25 ottelussa 61 tehopistettä, mikä on hämmästyttävä suoritus. Jatkaminen WHL:ssä ei tule kuuloonkaan, joten hän pelannee ensi kaudella joko NHL:ssä tai Liigassa, sillä hän ei voi sääntöjen mukaan pelata ensi kaudella AHL:ssä. Heponiemi saanee näytönpaikan Floridan harjoitusleirillä, minkä jälkeen päätös ensi kauden seurasta tehdään.

Arvio: Vuonna 2018 pelipaikkansa NHL:ssä vakiinnuttavat suomalaiset:

Hyökkääjät:

  • Markus Hännikäinen
  • Jesse Puljujärvi
  • Kalle Kossila
  • Eeli Tolvanen
  • Henrik Borgström

Puolustajat:

  • Julius Honka
  • Miro Heiskanen
  • Olli Juolevi

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Kansikuva: All Over Press