Kärpät ja Tappara iskevät yhteen ja Raumalla taistellaan suorista playoff-paikoista

Kärpät – Tappara

Kärpät ja Tappara mittaavat vireensä viime kevään finaaliuusinnassa. Kymmenen viimeisen ottelun otannalla sarjan kärkijoukkueet ovat myös kuntopuntarin kaksi parasta, joten voidaan hyvällä syyllä puhua titaanien taistosta. Tapparalla on seitsemän voittoa kymmenestä edellisestä kamppailusta, Kärpillä kahdeksan. Maajoukkuemiehet palaavat molempien joukkueiden kokoonpanoon.

Kauden aikaisemmissa kohtaamisissa on nähty vain vierasvoittoja. Kärpät on hakenut Tampereelta pisteet kahdesti lokakuun alun ja joulukuun otteluissa maalein 5-1 ja 4-2. Lokakuun lopussa Tappara vieraili Oulussa, hakien voiton 2-1-lukemin. Viime kevään finaalit huomioiden viisi edellistä kohtaamista on päättynyt vierasjoukkueen voittoon.

Kärpillä panosta on lähinnä joukkueen vireen ylläpitäminen playoffeja kohti mentäessä, kun taas Tappara taistelee vielä sarjan kakkossijasta. TPS on tasapisteissä tamperelaisten kanssa yhden ottelun vähemmän pelanneena. Neljäntenä oleva Pelicans on kaksikosta seitsemän pisteen päässä.

Tilastollisesti molemmat joukkueet ovat ottaneet todella vähän kaksiminuuttisia, joten ylivoimaa ei ole paljoa luvassa. Alivoimatilastossa Kärpät on edelleen selkeä ykkönen, mutta joukkueen keskiarvo on edellisissä otteluissa pudonnut monta minuuttia. Edelleenkin se on hurjaa luokkaa, sillä keskimäärin 20 minuutin välein Kärpät on antautunut alivoimalla. Tappara on samassa tilastossa sijalla kymmenen, noin kahdeksan minuutin keskiarvolla.

Kärppien paras pistemies on Ville Leskinen, pistepörssin 2. sijalla. Tapparan Kristian Kuusela löytyy Liigan tilastoista sijalta 4. Leveyttä Kärpillä on yllin kyllin, sillä peräti 11 pelaajaa on tahkonnut 20 pistettä tai enemmän. Tapparalla kymmenen pelaajaa on ylittänyt 20 pistettä.

Tasaisempaa ei siis voisi olla. Kärppien vahvuus perustuu nopeaan kiekon liikutteluun, kovaan karvaamiseen ja tarkkaan pelaamiseen. Tapparan suoraviivaisempi peli hakee tilanteita enemmän laukausten kautta. Mielenkiintoista onkin, että Kärppien puolustajat laukovat huomattavasti useammin kuin hyökkääjät, poislukien Ville Leskinen.

Tapparalta on vakiokokoonpanosta poissa puolustaja Otso Rantakari ja laitahyökkääjä Tomas Zaborsky. Kärppien poissaolijat ovat Rasmus Kupari sekä Mikko Niemelä.

Illan aloittavat maalivahdit ovat Jussi Rynnäs ja Christian Heljanko.

Ottelu alkaa klo 18.30.

Lukko – Pelicans

Molemmat joukkueet ovat illan kamppailuun lähdettäessä suorilla playoff-paikoilla, mutta takaa tulee kolme kirittäjää HIFK:n, SaiPan ja Ilveksen muodossa. Vili Sopanen esiintyy ensi kertaa tällä kaudella Lukon paidassa, sillä mies vaihtoi Saksan DEL-liigan kettupaitoihin.

Pelicansin suurimmat ilonaiheet ovat tällä kaudella olleet toimiva ylivoimapeli ja jäähyjen vähyys. Joukkue pelaa tilastojen mukaan sarjan tehokkainta ylivoimaa ja jäähyjä on kertynyt toiseksi vähiten Jukureiden jälkeen. Yksi iso syy ylivoimapelin toimimiselle on sarjan tehokkain puolustaja Oliwer Kaski, joka säväytti myös Ruotsin turnauksen maajoukkuepeleissä.

Jobinpostia sen sijaan tuli Hynek Zohornan, joukkueen tehokkaimman hyökkääjän loukkaantumisen myötä samassa turnauksessa. Zohorna ja puolustaja Miihkali Teppo ovat lahtelaisten vakiokokoonpanon ainoat poissaolijat, joten Pelicans saa silti iskukykyisen ryhmän liikkeelle. Lukolla ei ole loukkaantuneita ykkösmiehistössään.

Lukon ylivoimapeli on toiminut vain ajoittain, sijoituksen ollessa vaatimaton – kolmastoista. Alivoimapelissä joukkue on sijalla seitsemän. Vili Sopasen liittymisen myötä Lukko saa lisää juonikkuutta ja nopeutta, joten sillä voi olla positiivinen vaikutus maalinteko-osastolle.

Joukkueet lähtevät illan kamppailuun sijoilta neljä ja kuusi. Eroa on vain kaksi pistettä, joten suoralla voitolla Lukko voi nousta Pelicansin ohi. Ville Niemisen luotsaama Pelicans kaatoi sarjan alussa Lukon kotonaan peräti 6-1, mutta kaksi seuraavaa kohtaamista ovat menneet raumalaisille 3-2 rankkarien jälkeen ja joulukuussa Lukko haki pisteet Lahdesta lukemin 4-2.

Illan aloittavat maalivahdit ovat Lukon Lassi Lehtinen ja Pelicansin Juho Olkinuora. Molemmilla on täsmälleen sama päästettyjen maalien keskiarvo, 2,27. Olkinuoran torjuntaprosentti sen sijaan on lähes yhden prosenttiyksikön parempi.

Todella tasainen ottelu tulossa.

Kansikuva: AOP