Päänavaus: Olen pahoillani, Ari-Pekka Selin

Ruutu LogoRuutu + näyttää kaikki Liigan kamppailut. Älä jätä suosikkiesi otteluita näkemättä!

Atu Selin, kaikki tietävät, että onnistuit turkulaisten peräsimessä hienosti. Ei ollut ainakaan kokonaan sinun vikasi, että joukkueesi kärsi kauden tärkeimmällä hetkellä todellisesta loukkaantumissumasta.  Antti Törmäsen HIFK menikin välieriin suurelti järjettömän laajan reservistönsä turvin. Kanssasi tehty sopimus Helsinkiin oli jo hävityn puolivälieräsarjan aikoihin niin sanottu julkinen salaisuus. Tappio tulikin kannaltasi pahimpaan aikaan, et koskaan saanut fanien puolesta raikasta ja puolueetonta starttia. Sinua tullaan aina pitämään fanipäädyssä sinä hävinneenä valmentajana, joka naarattiin HIFK:hon turhaan ja turhan nopeasti.

Tilannettasi ei ainakaan helpota täysin ylimielinen urheilujohtaja, jonka pelin ymmärrys ei vajaan kymmenen vuoden otannalla riitä rakentamaan toimivaa kokonaisuutta kuin puolivahingossa. Tällä hetkellä muun muassa sinulle tuttu maalintekijä Erik Thorell menee täysin hukkaan ruokkivien keskuskaistan käsien puutteessa. Ainoastaan joukkueesi maalinedusta on tukittu Liigan voittoa tavoittelevan seuran kaltaisella tavalla. Olen pahoillani Atu, että joukkueesi pakistossa pelaavat ikuiset huippulupaukset Miihkali Teppo ja Juuso Salmi.

Pahoitteluni saat myös siitä, että mikäli et tee maailman kahdeksatta ihmettä ja saa tätä heikosti roolitettua ja siten aivan liian kallista joukkuetta toimimaan tuloksellisesti, niin kääntyvät katseet sinuun. Se alkaa vihjailuilla, joissa sanotaan: ”Kyllä kolmen miljoonan joukkueella tulisi pärjätä paremmin.” On kuitenkin syytä muistuttaa, että tästä noin kolmesta miljoonasta jotakuinkin kahdestoistaosa on sijoitettu sellaiseen pelaajaan kuin Jarkko Malinen. Kaikki kunnia Maliselle. Hän on hieno pelaaja, mutta ei ykkössentterin palkan arvoinen.

Minä en jaksaisi olla asemassasi. Ylisuurten toiveiden ja ainaisten odotusten HIFK:ssa, jonka ongelmat eivät todellakaan löydy penkin takaa, vaan jostain aivan muualta. Kunnioitan työtäsi, jolla olet saanut viime kauden riippakiven, ylivoiman, toimimaan. On myös hienoa, että hasardialtis puolustuspää tuntuu pitävän Atte Engrenin johdolla. Hän antaa omilla huippusuorituksillaan mahdollisuuden voittoon jokaisessa pelaamassaan pelissä. On kuitenkin tosiasia, että harvoin jääkiekko-ottelu voitetaan yhdellä maalilla.

En myöskään kestäisi hetkeäkään kritiikitöntä ja ylimielistä suhtautumista omaan työhön, mikä tuntuu leimaavan ainakin julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan lähintä esimiestäsi. Hyvät tavat eivät maksa mitään ja hän ei todellakaan käyttäytynyt herrasmiehen tavoin edellisessä valmentajasuhteessaan. Toivottavasti hän on oppinut jotain ja saat aitoa tukea seuran puolelta taistelussasi ilmiselviä joukkueen rakenteellisia ongelmia kohtaan.

Ari-Pekka, olet äärettömän hankalassa tilanteessa. HIFK:n maine ja perinteet vaativat onnistumisia, mutta tämän hetkiset rakennuspalikat eivät anna tähän todellista mahdollisuutta. Tähän lisänä tulevat fanien naureskelu häviämään tottuneelle valmentajalle ja lähimmän esimiehen ylimielinen suhtautuminen omaan ja mahdollisesti myös sinun työhösi. Mikäli HIFK:n joukkue on todella tuossa muodossaan niin sanotusti valmis, niin ainakin itse annan sinulle täydellisen synninpäästön riippumatta tuloksista. Niin vaikeaksi tilanteesi on muodostunut. Ikuisena optimistina, jollaisena olo on HIFK-fanille suorastaan vaarallista, uskon kuitenkin vahvistusten vielä tulevan. Pakkohan niiden on, nyt on sentään HIFK:n juhlavuosi. 120 paukahtaa mittariin näillä näkymin kuitenkin kaikkien aikojen flopin voimalla.

Toivon sinulle Ari-Pekka Selin kaikkea hyvää. Toivottavasti jaksat kantaa paineita niskassasi, jotka kontollesi sysätään ja joiden määrä tulee kasvamaan eksponentiaalisesti hankaluuksien jatkuessa. Fanina toivon, että löydät taitavia käsiä sieltä, josta niitä ei ole ennen löydetty. Osaltaan Thomas Nykopp on jo vastannut huutoon panoksella, jota en usko edes sinun ajatelleen hänen kohdallensa. Lupaan nostaa keskikaljamaljan ilmaan jokaisen voiton kunniaksi, sillä koen niiden jatkossakin olevan niin vähissä, että en pääse alkoholisoitumaan.

 

Kansikuva: Matti Raivio / AOP