Pelicansilla on yksi tavoite: minimoida jäähyt

Liigan Playoffs-kevät jatkuu tänään säälipudotuspelien toisilla ottelupalloilla. Eilen KalPa kaatoi Pelicansin kotijäällään, joten lahtelaiset pelaavat tänään selkä seinää vasten -mentaliteetillä kotiyleisönsä edessä. Toisessa parissa TPS yrittää saavuttaa puolivälieräpaikan Vaasassa.

Eilinen Kuopion ottelu meni ennakkokaavailujen mukaan: KalPa hallitsi kiekkoa, mutta maalinteko tuotti ongelmia ja peli pysyi tasaisena. Kotijoukkue naarasi lopulta voiton jatkoajalla, kun Sebastian Lauritzen aloitti juhlat rannelaukauksellaan.

Pelicansin tappio johtui kahdesta asiasta, jotka tiedettiin jo etukäteen heikkouksiksi. Ensimmäinen asia oli jäähyily, jota lahtelaiset harrastivat runkosarjassa kaikista joukkueista eniten. Pelicans-pelaajat sortuivat typeriin jäähyihin, minkä vuoksi KalPa pääsi jo ensimmäisessä erässä kahden maalin karkumatkalle. Vieraiden onneksi KalPan ylivoima oli totutun surkeaa. Pelicans otti avauserässä 18 minuuttia jäähyjä, joista kaikki olivat enemmän tai vähemmän ”turhia”. Dane Byers ei pitänyt mailastaan huolta ja otti 2+2 minuuttia korkeasta mailasta, Juha-Pekka Pietilä taklasi idioottimaisesti kädet korkealla saaden 2+10 minuuttia ja Vili Sopanen turhautui ottaen kaksi minuuttia väkivaltaisuudesta.

Jäähyily onkin tänään se osa-alue, joka lahtelaisten täytyy muuttaa. KalPan ylivoima ei ole tehokasta, mutta se antaa kuopiolaisille hallintaa. Lisäksi se rikkoo Pelicansin peluutusta ja kuluttaa voimia turhankin paljon. Jos Petri Matikainen on saanut viimeinkin taottua joukkueeseensa järkeä, tulee savolaisille tänään hankalat oltavat Lahden sunnuntai-illassa.

Toinen tärkeä asia on maalivahtipeli, joka meni odotetusti KalPalle ensimmäisessä kohtaamisessa. KalPan Eero Kilpeläinen on varma suoriutuja, kun taas Pelicansin nuori Janne Juvonen päästi ratkaisevan jatkoaikamaalin liian helposti. Tällaiset virheet syövät itseluottamusta, joten onkin mielenkiintoista nähdä, millainen Juvonen tänään seisoo kotijoukkueen maalinsuulla.

On selvää, että KalPa pystyy toteuttamaan yltiöpäistä kiekkokontrollilätkäänsä paremmin kotikentällään, mutta miten kuopiolaisten viisikkopeli toimii tänään, kun siirrytään pienempään kaukaloon? Pelicans pystyy tukkimaan keskialueen huomattavasti paremmin kotijäällään ja joukkue pystyy myös iskemään kuopiolaispakkeihin painetta paikan tullessa.

KalPan asetelmat ovat tänään selvästi huonommat, mutta suurin kysymys on, kestääkö lahtelaisten pää? Jos ei, voi joukkue alkaa siirtyä kesäloman viettoon.

Seuraa heitä:

Vili Sopanen, Pelicans: Taitoniekka oli eilen suuressa roolissa tehoillaan 1+1. Hän iski tasoitusmaalin vain 26 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppumista vieden ottelun jatkoajalle. Sopaselta vaaditaan taas johtajuutta ja tulosta hyökkäyspäässä, mikäli lahtelaiset haluavat siirtää ratkaisun Kuopioon.

Eero Kilpeläinen, KalPa: Kuopiolaisten kassari pääsi vielä eilen helpolla, mutta tänään lienee eri ääni kellossa. Pelicans pääsee viisikkopeliin paremmin kiinni ja luo enemmän paikkoja, mikä pistää vieraat jäähyilemään. Tällöin Pelicans on vahvoilla, sillä lahtelaisten ylivoima on erittäin laadukasta, minkä vuoksi Kilpeläinen nouseekin tänään entistä suurempaa rooliin. Liigan parhaalta kassarilta vaaditaan isoja venymisiä.

Arvio:

KalPa joutuu tänään painimaan enemmän kulmissa, sillä tilaa on keskialueella huomattavasti vähemmän, minkä vuoksi pyörityksiä täytyy hakea päädyn kautta. Painimisessa on puolensa: KalPa on vikkelämpi ja nopeampi, mutta kotijoukkue on isompi ja fyysisempi. Kokonaiskuvassa tämä on Pelicansin etu ja ei olisi suuri ihme, jos lahtelaiset hoitaisivat pelin varsinaisella peliajalla vieden ratkaisun Kuopioon.

Päivän ottelut alkavat kello 17. Seuraa Liiga-kauden huipennusta Nelonen Pro -kanavilta tai Ruutu-palvelusta.

Kansikuva: All Over Press