Runkosarjan päätöskierroksen ennakko: paljon vielä ratkeamatta

Liigan runkosarja saadaan tänään päätökseen, minkä jälkeen katseet käännetään pudotuspeleihin. Viimeisellä kierroksella riittää yhä jännitettävää, sillä taistelua on niin kotiedusta kuin suorasta pudotuspelipaikastakin.

HIFK-Ässät

Helsingissä pelataan monessakin mielessä mielenkiintoinen kamppailu: ensinnäkin nämä joukkueet ovat tällä hetkellä villi kortti -kierroksen toinen ottelupari. HIFK voi nousta SaiPan hävitessä oman ottelunsa sarjataulukossa sijalle seitsemän, mikä tietäisi helsinkiläisten pudotuspelivastukseksi Ilvestä. Mikäli Ässät pystyy voittamaan HIFK:n varsinaisella peliajalla, nousisi porilaislauma sarjataulukossa HIFK:n ohi ja saisi kotiedun villi kortti -kierrokselle.

Näin ollen ottelussa on vielä iso panos, sillä molemmat haluavat taatusti aloittaa pudotuspeliurakkansa kotijäällään. Molemmilla joukkueilla on ollut vuodenvaihteen jälkeen enemmän tai vähemmän hankalaa: varsinkin HIFK:n tuska on kasvanut isoksi, vaikka joukkue nappasikin viime ottelussa hienon voiton SaiPasta. Ässillä ongelmat kohdistuivat taas helmikuuhun, mutta viime otteluissa patapaidat ovat parantaneet selvästi. Ässät matkaa tällä hetkellä hienossa neljän ottelun voittoputkessa ja joukkueesta on löytynyt ratkaisijoita vino pino. Muun muassa Esa Lindell on iskenyt voittoputken aikana hurjat 7 (2+5) tehopistettä. Myös Mika Niemi (1+5) ja Eero Elo (2+2) ovat olleet etunenässä ratkaisijanrooleissa.

Veikkaus: Ässät on päässyt hienoon lentoon ja joukkue on pystynyt myös aiemmin tällä kaudella kaatamaan HIFK:n, joten illasta tulee porilaisten heiniä.

Kärpät-JYP

(AOP)

JYPillä on vielä jännitettävää. (AOP)

Oulun Kärpät on saanut jo tovin lasketella kohti runkosarjan voittoa eikä joukkueella ole enää panosta peleissään. Viime ottelussa Kärpät käytti reservipelaajiaan kokoonpanossaan ja samaa voi olla luvassa JYPiä vastaan. JYP on sen sijaan vielä täysillä matkassa, sillä joukkueen pitäisi varmistaa kotietunsa pudotuspeleihin. JYPille riittää yksikin piste neljänteen sijaan, mutta helppoa siitä ei tule.

Blues on JYPistä vain kahden pisteen päässä, joten JYPin on selviydyttävä vähintään jatkoajalle. Jyväskyläläisten viime aikaiset otteet eivät ole kokonaisuudessaan olleet kovinkaan erikoisia, mutta tiistaina hurrikaanit kaatoivat Bluesin hienon esityksen päätteeksi. JYP osoitti tuolloin pystyvänsä tiukassa paikassa hyvään peliin ja pystyy varmasti Kärppiäkin vastaan, kun panokset ovat isot.

Veikkaus: JYPillä on tosi kyseessä, minkä vuoksi Kärpät joutuu tänään nöyrtymään. Vaikka oululaisilla ei ole panosta, pystyy joukkue pelaamaan hyvällä tasolla ja kiusamaan JYPiä kotikentällään loppuun saakka, mutta hurrikaanien draivi ajaa joukkueen lopulta voittoon viimeistään jatkoajalla.

Lukko-Pelicans

Tässäkin ottelussa vain toisella on panosta. Pelicansin kausi on ollut jo vähän aikaa ohi, mutta Lukolla on yhä saumat nousta sarjataulukon toiselle sijalle ja näin ollen saada helpompi villi kortti-kierroksella väsytetty puolivälierävastus. Pelicans on ollut surkea jo pidemmän aikaa ja sen viimeisestä voitosta on kulunut lähes kuukauden päivät. Joukkueen tappioputki on jo yhdeksän ottelun mittainen ja pisteetön putki on puolestaan seitsemän ottelun mittainen.

On lähes sanomattakin selvää, että Lukko tulee hoitamaan voiton kotiin Raumalla. Lukko haluaa sarjataulukossa toiselle sijalle eikä joukkueella ole matkaa sinne kuin yksi piste. Se vaatii kuitenkin KalPan apua, sillä kuopiolaisten täytyy kaataa Tappara, jotta Lukon nousu olisi mahdollista. Mikäli KalPa voittaa Tapparan jatkoajalla, ja Lukko voittaa Pelicansin varsinaisella peliajalla, nousee raumalaispoppoo pykälän ylöspäin.

Veikkaus: Lahtelaisilla ei ole tänäänkään saumoja voittoon ja joukkue odottaa vain lomille pääsyä. Lukko nappaa täydet kolme pistettä näytöstyyliin.

SaiPa-Blues

SaiPalla on vielä kaikki eväät nousta jopa viidennelle sijalle, mutta se ei ole yksinään lappeenrantalaisista kiinni. SaiPan pitää ensiksi kaataa Blues varsinaiselle peliajalla, ja KalPan täytyy jäädä Tapparaa vastaan nollille. Blues haluaa voittoa yhtä kovasti kuin SaiPakin, sillä sinipaidat voivat nousta voitolla Liigan neljänneksi ja näin aloittaa pudotuspeliurakkansa kotikentällään.

Bluesin ja SaiPan viimeiset neljä ottelua eivät ole sujuneet tuloksellisesti kovinkaan hyvin. Blues nousi kevätkauden yhdeksi parhaimmaksi joukkueeksi, mutta espoolaisten kone on yksinyt playoff-junan ollessa ovella. Molemmilla joukkueilla on vain yksi voitto viimeisestä neljästä ottelustaan, mutta mistään kriisistä ei voida puhua kummassakaan leirissä. Blues on ainakin pystynyt pelaamaan hyvää kiekkoa, vaikka tappioita onkin tullut plakkariin.

Veikkaus: Molemmat haluaa voiton tänään ja illasta on tulossa erittäin mielenkiintoinen. Tasainen ja vauhdikas ottelu ratkeaa yhden maalin erolla eikä jatkoaika ole kaukaa haettu.

Sport-Ilves

Vaasassa päättyy tänään Sportin ensimmäinen Liiga-kausi ja tässäkin ottelussa on vielä panos: Ilves voi nimittäin voitolla nousta yhden sijan ylemmäksi, mikä voi lopulta nousta todella isoksi tekijäksi. Jos Ilves nousisi Ässien ohi 9:nneksi, ei tupsukorvat pakosta kohtaisi Kärppiä puolivälierissä, mikäli joukkue selviytyisi villi kortti -kierrokselta jatkoon. Nousu vaatisi kuitekin kolmen pisteen voittoa Sportista ja Ässien häviämistä varsinaisella peliajalla.

Ilves on näyttänyt tällä kaudella kyntensä ja  tamperelaisilta voidaan odottaa koviakin suorituksia jatkopeleissä. Viime ottelussa se kaatoi Tapparan, mikä on varsinkin kova näyte joukkueelta, joka on ehkäpä pudotuspelien suurin haastaja. Joukkue saa hakea tänään kuitenkin tosissaan voittoa Vaasasta, sillä Sport on pelannut pitkään paineettomassa tilassa ja voittanut viimeisestä neljästä ottelustaan kolme.

Veikkaus: Ilves haluaa taistella yhdeksännestä sijasta ja nappaa rutiinilla täydet pisteet Pohjanmaalta.

Tappara-KalPa

Hakametsässä pelataan tänään erittäin tasokas kamppailu, jossa jokaisesta kiekosta käydään kova taistelu. Tappara haluaa pitää runkosarjan kakkossijansa, ja KalPa haluaa pitää suoran pudotuspelipaikkansa, joten molemmat hakevat vimmatusti voittoa.

KalPa on syksyn onnistuja. (Matti Raivio/AOP)

KalPa voi tippua vielä sääliplayoffeihin. (AOP)

KalPalla on ollut yllättäviä ongelmia ja se on saalistanut viimeisestä seitsemästä ottelustaan vain yhden täyden pistepotin. Viime ottelussa KalPa kaatoi Lukon voittomaalikilpailussa ja esitti hyviä otteita läpi ottelun. Tänään kaukalossa onkin kaksi hyvin puolustavaa joukkuetta, mutta ero kallistuu Tapparalle sen tehokkaan hyökkäyksensä ansiosta.

Veikkaus: Tappara ja KalPa eivät järjestä suuria maalijuhlia eikä voittoon pakosta tarvita kuin kaksi maalia. KalPan hyökkäys on ollut melko tehoton eikä se pysty vastaamaan Tapparan kivikovaan maalivahti- ja puolustuspeliin. Tamperelaisten hyökkäys on ollut ajoittain timanttia ja se iskee tänään kotijäällään vähintäänkin kaksi maalia.

TPS-HPK

Kierroksen ainut ottelu, jossa ei ole panosta. Molemmat joukkueet lähtevät tänään kesälomille eikä ottelun lopputuloksella ole mitään väliä. Seurojen A-juniorijoukkueet pelaavat tänään nuorten SM-liigan välierissä, mikä varmasti myös näkyy emoseurojen kokoonpanoissa.

Veikkaus: Pettynyt HPK joutuu nöyrtymään näytönhaluja uhkuavan TPS:n edessä varsinaisella peliajalla.

Tsekkaa kohteet ja kertoimet jutun alta.