Liiga-viikon risut ja ruusut: Pelicans, Jesse Paukku ja Tappara

Liigassa pelattiin tällä viikolla 18 ottelua ja kaukaloissa nähtiin monia mielenkiintoisia tapahtumia. Sarjataulukon kärkipäähän saatiin hieman muutoksia, kun KalPa jäi pisteittä viikon kahdessa ottelussaan. Sen sijaan kärkikolmikon täydentävät Tappara ja TPS jatkoivat vakuuttavia otteitaan.

Risut

5. JYP

JYPin viikko päättyi onnellisesti, kun joukkue nappasi lauantaina tärkeän voiton Kärpistä maalein 3-0. JYP pystyi kääntämään ottelun edukseen päätöserässä, mikä on täysin poikkeuksellista jyväskyläläisille kuluvalla kaudella. Esimerkiksi viikon aiemmissa otteluissaan Sportia ja KooKoota vastaan JYP päästi päätöserissä viisi osumaa tekemättä itse ainuttakaan. Kokonaisuudessaan JYPin viimeisten erien maaliero on kuluvan kauden osalta vastustajien eduksi 16-33. Vaikka JYPin alkukausi on ollut pettymys, niin joukkue majailee kohtalaisissa asemissa sarjataulukon kymmenennellä sijalla eikä kuuden joukkoon ole kuin kuusi pistettä matkaa.

4. SaiPa

Lappeenrantalaisten synkkä syksy sai jatkoa, vaikka SaiPa kuittasikin lauantaina jatkoaikavoiton Vaasasta. SaiPa tarvitsee ehdottomasti kolmen pisteen voittoja, mikäli joukkue mielii vielä saavuttaa pudotuspelipaikan. Perjantaina lappeenrantalaiset kärsivät kirvelevän tappion Kärpille, kun avauserän johtoasema kääntyi päätöserässä tappioksi. SaiPalla on matkaa kymmenentenä majailevaan JYPiin kuusi pistettä, mutta pisteitä on alettava tulemaan tiuhempaan tahtiin. Erityisesti kun muut häntäpään joukkueet ovat osoittaneet piristymisen merkkejä.

3. KalPa

KalPalle viikko oli poikkeuksellinen, sillä joukkue jäi ensimmäistä kertaa kuluvalla kaudella kahdessa peräkkäisessä ottelussa pisteitä, kun sekä Ilves että Tappara kuittasivat täydet pistepotit kuopiolaisten kustannuksella. Ottelu Ilvestä vastaan oli oikeastaan KalPan ensimmäinen niin sanottu ohipeli tällä kaudella. Kuopiossa ei ole kuitenkaan missään nimessä aihetta paniikkiin, vaikka Tappara kiilasikin savolaisten ohi takaisin sarjataulukon piikkipaikalle. Lauantainen kärkikamppailu oli äärimmäisen tasainen ja myös KalPalla oli saumansa voittoon.

2. Jukurit

Jukurit kärsi maanantaina kauden ensimmäisen murskatappionsa, kun Kärpät haki pisteet Mikkelistä maalein 6-1. Tätä ennen Jukurit oli hävinnyt ottelun vain kertaalleen yli kahdella maalilla. Maanantain numerot eivät tosin täysin kuvasta ottelun tapahtumia, sillä Kärpät takoi kolme maalia ottelun viimeisen kymmenen minuutin aikana. Mikkeliläisille jäi viikosta vain luu käteen, sillä reissu Turkuun ei niin ikään kartuttanut pistetiliä. Jukurit on voittanut edellisestä kahdeksasta ottelustaan vain kaksi ja joukkue on hävinnyt jo viisi kotiottelua putkeen.

1. Pelicans

Valtavasta loukkaantumissumasta kärsivä Pelicans ei ole voittanut varsinaisella peliajalla viiteen otteluun ja joukkue on valahtanut sarjataulukossa yhdeksänneksi. Tällä viikolla lahtelaiset hävisivät torstaina aseettomasti vieraissa Tapparalle, mutta lauantainen tappio KooKoolle oli poikkeuksellisen kirvelevä. Pelicansin johtoasema taittui viimeisellä kympillä tappioksi, kun vierailijat karkasivat kahdesti läpiajoon onnistuen molemmilla kerroilla maalinteossa. Lahtelaisilla on edessä vielä haastavat ottelut ennen joulutaukoa, sillä joukkue kohtaa ensin JYPin ja heti perään kahdesti KalPan.

Ruusut

5. Jesse Paukku, HPK

Jesse Paukku saapui Hämeenlinnaan yhden ottelun lainasopimuksella paikkaamaan hyökkääjävajetta ja debyyttiä Liigassa voi sanoa tylyksi. Koko aiemman uransa Jokipojissa kiekkoillut Paukku viimeisteli HPK:n molemmat osumat, kun joukkue haki voiton Vaasasta numeroin 2-1. Visiitti Liigaan jäi tällä kertaa yhden ottelun mittaiseksi, mutta Mestiksessäkin hyviä tehoja tehneelle 22-vuotiaalle hyökkääjälle on varmasti vielä tulevaisuudessa kysyntää Liigassa.

4. Sebastian Repo, Tappara

Maisemanvaihto Lahdesta Tampereelle teki selkeästi hyvää Sebastian Revolle. Nuorukainen ei saalistanut alkukauden kahdeksassa ottelussaan Pelicansin paidassa ainuttakaan tehopistettä, mutta Tapparassa 16 ottelussa on syntynyt tehot 6+7. Suoritus on erinomainen, sillä Repo ei ole saanut Tapparassa edes niin paljoa peliaikaa kuin Lahdessa. Repo pääsi pisteille viikon jokaisessa kolmessa ottelussa ja iski tehot 2+3. 20-vuotiaan laiturin pisteputki on nyt viiden ottelun mittainen.

3. TPS

TPS jatkoi vakuuttavaa syksyään ja nappasi täydet pisteet, kun sekä Jukurit että Ilves kaatuivat Turussa. Palloseura osoitti luonnettaan nousemalla molemmissa otteluissa tappioasemasta voittoihin. Erityisesti Erik Thorell on ollut viime aikoina kovassa iskussa, sillä ruotsalainen nousi viikon kolmen osuman myötä Liigan maalipörssin piikkipaikalle. Myös Tomi Kallio on ollut jo pitkään mainiossa vireessä ja kokeneen hyökkääjän pisteputki on jo seitsemän ottelun mittainen. Täysien pistepottien myötä turkulaiset säilyttivät asemansa aivan sarjataulukon kärkipäässä ja pysyivät iskuetäisyydellä kärkikaksikkoon nähden, vaikka piikkipaikalla majaileva Tappara onkin kahdeksan pisteen päässä.

2. HPK

HPK on onnistunut kääntämään marraskuun suvantovaiheen jälkeen kurssiaan erinomaisesti. Tuolloin joukkue nappasi kahdeksasta peräkkäisestä ottelusta yhteensä vain viisi pistettä. Tämän viikon kahdesta ottelusta HPK nappasi täydet pisteet, kun joukkue kaatoi Ässät sekä KooKoon. Vaikka hämeenlinnalaiset takoivatkin porilaisten reppuun viisi osumaa, niin joukkue ei ole viime aikoina maaleilla juhlinut. Tästä huolimatta HPK on napsinut yhdeksästä edellisestä ottelustaan peräti seitsemän voittoa ja joukkueen puolustuspeli onkin toiminut erinomaisesti. Joukkueen verkkoon on tehty edellisessä kolmessa ottelussa vain kaksi maalia ja HPK onkin TPS:n ja HIFK:n jälkeen sarjan vähiten maaleja päästänyt joukkue

1. Tappara

Tappara maksoi lauantaina kolmen viikon takaiset kalavelat takaisin ja kuittasi ison voiton KalPasta. Tamperelaiset onnistuivat tällä viikolla nousemaan takaisin sarjataulukon piikkipaikalle, kun myös viikon aiemmasta ottelusta joukkue nappasi täydet pisteet Pelicansin kustannuksella. Tapparan vahvuus on tasaisen vahvat neljä ketjua, joista jokainen pystyy ratkaisemaan otteluita. Tamperelaiset ovatkin tehneet eniten maaleja tällä kaudella, kun vastustajan maaliverkko on heilunut 29 ottelussa 93 kertaa. Erityisen tehokas Tappara on ollut ylivoimalla: joukkue on päässyt pelaamaan ylivoimalla vajaat 160 minuuttia ja viimeistellyt 31 osumaa. Näin ollen joukkueen ylivoimaprosentti on 30,1, mikä on lähes kymmenen prosenttia parempi kuin toiseksi parhaalla joukkueella.

Liiga jatkuu ensi viikolla 14 ottelun voimin ja viikko huipentuu Ilveksen kahteen ulkojääotteluun. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelusta.

Kun lyöt tänään 10 eurolla vetoa NHL:stä, NFL:stä tai NBA:sta, niin saat Nordicbetiltä riskittömän 10 euron vedon. Pääset mukaan tästä.

Kansikuva: All Over Press