Runkosarjan voittokamppailu tiivistyy – HIFK:llä ei ole varaa kompastua Pelicansiin

Perjantain Liiga-kierroksella pelataan kolme kamppailua. Helsingin IFK on neljän pisteen erolla Liigan kärjessä, mutta Kärpät on pelannut yhden ottelun helsinkiläisiä vähemmän, joten ero on todellisuudessa minimaalinen. Tänään HIFK kohtaa Lahden Pelicansin Helsingissä eikä punapaidoilla ole kuin yksi vaihtoehto: napata kolme pistettä.

HIFK:n ja Kärppien ero voi olla tämän illan jälkeen jo seitsemän pistettä, sillä oululaisporukkakin on tänään tulessa, kun TPS isännöi Kärppiä. Tuo ero voi olla myös tasan yksi piste, jos Kärpät hoitaa hommansa ja IFK kompastuu lahtelaisnippuun.

IFK:lla on ollut ajoittain ongelmia ennakkoon heikompien seurojen kanssa, vaikka pisteitä onkin tippunut hyvään tahtiin. Fakta on kuitenkin se, että punapaidat eivät jostain syystä syty jokaiseen peliin yhtä hyvin kuin kärkipään vääntöihin.

Pelicans on kuitenkin eri joukkue kuin esimerkiksi Blues tai HPK, jotka IFK on kaatanut kahdessa viime ottelussaan. Ilman suurempia yllätyksiä Pelicans tulee olemaan runkosarjassa sijalla 8 tai 9, joten lahtelaisten suurin maali on saavuttaa kotietu säälipudotuspeleihin. Pelicans voi toki vielä tippua pudotuspeliekin ulkopuolelle, mutta se vaatisi jo isompaa tappioputkea. Viime ajat ovatkin olleet melko hankalia Pelicansille, sillä joukkue on hävinnyt viimeisen viiden ottelunsa aikana peräti neljä kertaa. Mukaan mahtuu rökelätappio 9–2 SaiPalle. Jatko ei näytä kovin positiiviselta, sillä joukkue kohtaa seitsemän viimeisen runkosarjaottelunsa aikana muun muassa Kärpät, TPS, JYPin, Lukon sekä tänään IFK:n.

Lahtelaisten suurimmat huolenaiheet ovat maalivahti- ja puolustusosastolla. Hyökkäyksestä löytyy taitoa Antti Erkinjuntin, Vili Sopasen ja Ryan Potulnyn johdolla, eikä yksikään Pelicans-hyökkäyskolmikko jää vastaantulijaksi. Mutta mitä keksiä alakerran kanssa? Janne Juvonen tai Niko Hovinen eivät ole tällä hetkellä muuta kuin keskiverto Liiga-kassareita, mikä on suurin este menestykselle. Pakisto on paperilla laadukas, mutta todellisuudessa pelsupakit ovat tällä hetkellä kaukana parhaastaan. Epävarmojen maalivahtien edessä myös puolustajat ovat epävarmoja.

Tämän vuoksi onkin hankala nähdä, että Pelicans pystyisi naaraamaan edes pistettäkään IFK:lta. HIFK on voittanut viimeisestä 16 ottelustaan 14, joista kaikki ovat kolmen pisteen voittoja. HIFK on jäänyt tämän jakson aikana vain kertaalleen ilman pisteitä.

IFK:n hyökkäyspeli on erittäin laadukasta, kun punapaidat ryskyttävät vastustajan niskaan neljän kentän voimin. Korkea karvauspeli tuottaa vastustajan pakeille isoja ongelmia, minkä vuoksi Pelicansin hyökkäyspeli saattanee hyvinkin yskiä tänään pahemman kerran.

Pelicansin menestymismahdollisuudet piilevät kolmessa asiassa: Jos IFK:lla on huonompi pelipäivä, pysyy ottelu tasaisena. IFK tekee huononakin päivänä muutaman kihauksen, mutta myös vastustajalle siunaantuu silloin kosolti paikkoja.

Toinen mahdollisuus on Pelicansin omissa käsissä: puolustajien kiekollinen peli. Pelicansin täytyy päästä paineen alta syöttelemällä pois eikä se voi sortua keskialueelle roiskimiseen. Mikäli vieraat pystyvät ohittamaan IFK:n korkean paineen, seuraa lahtelaisille ylivoimahyökkäyksiä ja loistavia maalintekotilanteita.

Kolmantena esiin nousee jäähyttömyys. Pelicansilla ei ole enää varaa jäähyillä samaan tahtiin kuin aiemmin. HIFK:n tasoinen nippu ei tarvitse montaa ylivoimaa onnistuakseen.

Seuraa heitä:

Tommi Taimi, HIFK: Liigan ehkäpä paras puolustaja hyökkäyssuuntaan tällä hetkellä. Mies on päässyt loukkaantumistensa yli ja se näkyy hänen pelissään. Loistava liuku, mahtava kiekonkäsittely sekä timanttinen pelisilmä tekevät hänestä elintärkeän pelaajan punapaidoille.

Sebastian Repo, Pelicans: Tulokashyökkääjä on nakuttanut tällä kaudella loistavan pistemäärän ja noussut isoksi osaksi Pelicans-ryhmää. Häneltä löytyy kokoa, luistelunopeutta ja taitoa, mikä tekee hänestä erittäin mielenkiintoisen nuoren nimen. NHL-varaus lienee kesällä todennäköinen, mutta edessä olevat tosipelit määrittelevät hänen varausnumeronsa.

Arvio:

Lähihistoriaa tarkastellessa voidaan sanoa Pelicansin mahdollisuuksien olevan pienet. IFK:lla on panoksena runkosarjavoitto, mikä on näkynyt joukkueen tekemisessä pitkän aikaa. IFK on huononakin päivänä tehokas, minkä vuoksi Pelicansin kolmen pisteen voitto on hyvin epätodennäköinen. Vedonlyöjät voivat huoletta hakea tänään HIFK:lle kahden maalin voittoa, mikä hieman nostattaa kerrointa.

Kierroksen muut ottelut:

  • Ilves-Tappara
  • TPS-Kärpät

Seuraa kello 18.30 alkavaa Liiga-kierrosta Nelonen Pro -kanavilla sekä Ruutu-palvelussa. 

Kansikuva: All Over Press