Sarjajumbon mahdollisuudet vähissä Nordiksella

Hämeenlinnan Pallokerho joutuu tänään kovaan käsittelyyn, kun sarjajumbo matkaa Helsinkiin sarjakärki HIFK:n vieraaksi.

HPK:n mahdollisuudet ovat tänään vähissä Nordiksen hornankattilassa, mikä ei ole helppo paikka kenellekään. Ennakkoon Kerhon voittomahdollisuudet ovat lähes olemattomat, sillä HPK kohtaa Liigan kovakuntoisimman joukkueen.

HPK sai ottaa hieman huilia viime viikolla, kun joukkue pelasi vain kaksi ottelua ja molemmat kotonaan. Ässät haki voiton Hämeenlinnasta, mutta SaiPa ei siihen kyennyt, kun Kerho nappasi yllättäen 3–1-voiton. Kerho onkin napannut kolmesta viimeisestä ottelustaan kaksi voittoa, kun ennen viime viikkoa hämeenlinnalaiset hakivat Vaasasta 2–0-voiton.

Voitoista huolimatta HPK:n peli ei vakuuta. Joukkueen suurin ongelma on materiaalissa, joka ei yksinkertaisesti ole riittävän hyvä. Kerhosta löytyy tasan yksi hyökkääjä, joka pystyy henkilökohtaisilla suorituksillaan tekemään taikoja. Kyse on kultakypärä Sakari Mannisesta, mutta hänkään ei ole vielä mikään sateentekijä. Nimimiehet Vojtech Polak ja Antti Miettinen eivät ole tuoneet sellaista panosta Kerhoon, mitä ennen kautta odotettiin ja se maksaa nyt kovaa hintaa,

Hämeenlinnalaiset ovat keränneet vain 26 runkosarjapistettä eli tahti on ollut alle yksi piste per peli. Kerhon yli- ja alivoima ovat Liigan huonoimpien joukossa, joukkue on tehnyt kolmanneksi vähitän maaleja koko Liigasta ja päästänyt eniten. Joukkue on päästänyt keskimäärin yli kolme maalia per peli, mikä selittääkin hyvin joukkueen laahustuksen.

Globaali talouslama näkyy rajusti HPK:n rosterissa, sillä joukkue on täynny keskinkertaisia pelimiehiä, joiden ei pitäisi pelata näin isossa roolissa Liigassa. Joukkueessa on pelaajia, joille oikea sarja olisi tällä hetkellä Mestis. Nykyinen tilanne voi olla kuitenkin tulevaisuuden kannalta iso asia, sillä monet nuoret pääsevät nyt opettelemaan Liiga-touhuja isossa roolissa. Monet nuoret ovatkin antaneet hyviä näyttöjä, kuten Manninen, Otto Paajanen, Heikki Liedes ja Petteri Nikkilä. Nuorten pelaajien esitykset eivät kuitenkaan lohduta tällä hetkellä.

Illan isäntä IFK tekee kaiken paremmin kuin HPK, mutta ”rotsi auki” -mentaliteetti ei ole mitään sananhelinää. HPK:lla on kaikki yllätysmahdollisuudet, mutta se vaatisi pientä ihmettä. Kerhon viimeaikaisten voittojen taustalla on maalivahtipeli ja sen täytyy olla tänään kunnossa. Edmonton Oilersista Suomeen palannut Eetu Laurikainen on ollut loistava Kerho-maalilla ja hän on tuonut HPK:lle aivan uudenlaisen lisän. Laurikainen on päästänyt viimeiseen kolmeen otteluun neljä maalia, mikä on loistava suoritus.

Laurikainen on juuri se ase, mikä voi tylsyttää tänään kivikovan HIFK:n.

Ei mikään normaali HIFK

Sarjajohtaja IFK on muuttunut vuosien saatossa paljon. Iso, paha ja ilkeä HIFK on nykyaikainen kaikella tapaa. IFK pelaa vauhdikasta, taidokasta ja taktisesti loistavaa kiekkoa eikä joukkue sorru isoihin lepsuiluihin, kuten monina muina kausina aiemmin.

IFK:n rekordi on vakuuttava: 28 pelattua ottelua ja 56 runkosarjapistettä. Joukkue on sarjan nimekkäimpiä eikä joukkueelle kelpaa mikään muu kuin menestys ja mestaruus, mutta IFK:n hurjaa menoa voidaan silti pitää pienenä yllätyksenä.

Helsinkiläiset eivät ole vielä näyttäneet parastaan vaan maksimitaso tulee pikkuhiljaa esiin. Huippuyksilöt kuten Tomas Zaborsky ja Teemu Ramstedt alkavat vasta nyt olla niitä pelaajia, jota päävalmentaja Antti Törmänen on toivonut heidän olevan.

IFK:n suurin vahvuus on materiaalin leveydessä. IFK:lla on neljä vahvaa kentällistä, joilta kaikilta nähdään tulosta hyökkäyspäässä. Joukkueessa on peräti 11 pelaajaa, jolla on kasassa 10 tehopistettä tai enemmän. Tämän lisäksi loukkaantumisista kärsineet Roope Hintz, Tommi Taimi ja Joonas Rask olisivat terveenä ollessaan rikkoneet kymmenen pisteen rajan helposti.

On sanomattakin selvää, että illan ottelussa on erittäin suuret erot lähes jokaisella sektorilla, mutta nykypäivänä Liigassa nähdään yllätyksiä lähes joka kierroksella. Mutta jos HPK hakee tänään Helsingistä voiton, on kyseessä ehkäpä koko syyskauden isoimmasta yllätyksestä.

Arvio:

HIFK on kaikessa parempi ja se tulee taatusti luomaan runsaasti maalintekotilanteita. Kysymys kuuluukin, kuinka kuumassa vedossa on Eetu Laurikainen? Hän pystyy ryöstämään monia tilanteita, mutta kaikkeen hänkään ei pysty. Kerholta vaaditaan kauden parasta peliä, IFK:lta kauden huonointa. Tällöin voitto voi karata Hämeenlinnaan. Todennäköisintä on kuitenkin se, että IFK lyö taululle selvät lukemat ja nappaa helpot kolme pistettä. HIFK on päässyt viimeisessä viidessä ottelussaan pisteille eikä se ole kärsinyt kuin yhden tappion pisteputken aikana. Joukkue on voittanut viimeisestä kahdeksasta ottelustaan kuusi ja molemmat tappiot ovat tulleet Tapparalle. Huippukunto saanee tänään jatkoa.

Kierroksen muut ottelut:

  • JYP-KalPa
  • KooKoo-Tappara
  • Lukko-Sport

Illan kierros alkaa kello 18.30. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press