Sportilta vaaditaan tänään voittoa – alkukausi mennyt täysin vihkoon

Toista kauttaan Liigassa pelaava Vaasan Sport kohtaa tänään kotikentällään Liiga-tulokas Kouvolan KooKoon, joka on yllättäen sarjataulukossa vaasalaisten yläpuolella.

Legendaarinen Mestis-parivaljakko kohtaa toisensa pitkästä aikaa, mikä tekee illan kamppailusta erittäin mielenkiintoisen. Vaasaan on odotettavissa isoa yleisömäärää, joka toivottaa k0uvolalaiset tervetulleeksi Pohjanmaalle pienen tauon jälkeen.

Sport vahvistui kesän aikana roimasti ja joukkueen pudotuspeliunelma näytti enemmän kuin realistiselta – ja sitä se on vieläkin – mutta alkukauden tulokset eivät mairittele. Joukkue on voittanut yhdeksästä ottelustaan vain kaksi varsinaisella peliajalla ja sarjapisteitä on kertynyt kymmenen kappaletta.

Tasaisessa Liigassa yksikin voitto voi nostaa joukkueen huomattavasti paremmille sijoille, mutta nyt täytyy tarkastella kokonaiskuvaa. Miltä tulevaisuus näyttäää? Sportin kohdalla on ilmennyt monia ongelmia, kuten vieraspelaaminen. Vaasalaiset eivät ole neljästä vieraspelistään saanut vielä ensimmäistäkään pistettä. Kotona joukkue on suoriutunut huomattavasti paremmin, mutta pelilliset seikat eivät ole vielä päätä huimanneet.

Useat johtorooliin hankitut pelaajat eivät ole täyttäneet odotuksia. Esimerkiksi Joonas Komulaiselle, Henrik Koivistolle ja Niko Peltolalle on annettu iso tulosvastuu, mutta kukaan heistä ei ole vielä onnistunut edes maalinteossa.

Charles Bertrand aloitti kauden vahvasti, mutta ranskalainen on iskenyt viimeiseen viiteen otteluun vain yhden maalin ja yhden syöttöpisteen. Nopean laiturin peli menee liian usein kuskaamiseksi ja se on johtanut ajoittaisiin turhautumisiin. Bertrand jää liian usein yksin hyökkäyspäässä, minkä vuoksi hän sortuu yleensä omiin ratkaisuihin. Bertrand voisi olla Liigan tehokkaimpia hyökkääjiä, mutta hän tarvitsee rinnalleen parempia pelaajia.

Sportia piinasi viime kaudella kädettömyys, sen piti tällä kaudella muuttua, mutta suurta muutosta ei ole tapahtunut. Tämän huomaa etenkin ylivoimapelissä, mikä on Liigan heikointa. Vaasassa on tulivoimaa Bertrandin ja Jake Newtonin muodossa, mutta joukkueen pitäisi ensiksi saada kiekkoa alueelle ja pakkopeli pyörimään. Tähän Sport ei ole kyennyt tarpeeksi hyvällä prosentilla.

Illan ottelu KooKoota vastaan on kotkapaidoille äärimmäisen tärkeä. Vieraat lähtevät otteluun paineettomassa tilassa, kun taas Sportille ei kelpaa mikään muu kuin voitto. KooKoo on ”pikkuveli”, jolle ei voi hävitä. Voitto olisi Sportille henkisesti vapauttava, sillä sen olisi huomattavasti helpompi lähteä seuraaviin otteluihin, joissa vaasalaiset kohtaavat Liigan parhaimmistoa. KooKoo-ottelun jälkeen Sport kohtaa seuraavassa viidessä ottelussaan TPS:n, SaiPan, Lukon, Kärpät sekä Tapparan. Uhkakuvana on pitkä tappioputki, ellei peli parane.

Kiusaajaporukka Kouvolasta

Liiga-tulokkaan alkukausi on mennyt paremmin kuin hyvin, sillä se on napannut neljä voittoa ja yltänyt kuudesti pisteille. KooKoon materiaalilla suoritus on loistava. KooKoo on ollut myös jokaisessa ottelussa huonompi osapuoli – nimenomaan kiekollisesti – mutta tulokset ratkaisevat.

KooKoon kohdalla täytyy myös katsella kokonaiskuvaa. Kuinka kauan joukkue pystyy kaapimaan pisteitä tällaisella pelillä? Sama tahti tuskin jatkuu, mutta vastustajan kiusaaminen pysyy kuvioissa ja pitkään. Etenkin Sportin kaltaiset joukkueet – tehottomat ryhmät – joutuvat vaikeuksiin tiiviin kouvolaisnipun kanssa. Ei olisi ihme, jos tänään nyhvättäisiin 0–0-peliä pitkään.

Kouvolalaisten agendana on pitää oma maali puhtaana. Puolustus hoitaa hommansa hienosti, mutta niin tekee myös maalivahtipuoli: Juha Järvenpää ja Frederic Cloutier ovat tulleet hienosti Liigaan ja pitäneet KooKoota pystyssä. Sport esitti viime vuonna samanlaista peliä, mutta KooKoosta on löytynyt myös hyökkäystehoja, minkä vuoksi kouvolalaisten pistesaalis on karttunut hyvää vauhtia.

Sarjanousijalta ei ole ehkä löytynyt tarpeeksi hyökkäyspään taitureita, mutta joukkue on iskenyt hyvällä prosentilla paikoista sisään. Jarkko Malisen ja Josh Greenin johtajuus on ollut isossa roolissa, mutta tärkein KooKoon ominaisuus on ollut kentällisten tasaisuus. Jokaiselta kolmikolta on nähty maaleja ja uhrautuvaa peliä. Se on kouvolalaisten vahvuus.

Illan pelin juoni on selvä: Sport tulee hanakasti vieraiden päätyyn, taistelee armottomasti kulmissa ja pyrkii toimittamaan kiekkoa simppelisti maalille, kun taas KooKoo keskittyy pitämään maalinsa puhtaana sekä iskemään vastaiskuilla.

Seuraa näitä:

Sportin ylivoima: Sportista löytyy Komulainen, Koivisto, Peltola, Niclas Lucenius ja kumppanit – eli hyviä ylivoimapelaajia – mutta peli on ollut surkeaa. Sportin täytyy saada ylivoimansa kuntoon, jotta voittoja voisi alkaa tulla. Nyt jos joskus on sen aika, sillä seuraavissa otteluissa vaasalaiset eivät voi menestyä ilman vahvaa erikoistilannepelaamista.

Charles Bertrand: Ranskalaisen peli-ilo on kadonnut. Hän jää liian usein yksin eikä yksinyrittäminen johda yleensä mihinkään. Bertrandin maalit ovat vaasalaisille elintärkeitä, ja jos ykköspelaaja ei saa tehoja aikaiseksi, ei voi joukkueelta odottaa isoja pistesaaliitakaan.

Kierroksen muut ottelu:

  • HPK-Lukko
  • Ilves-KalPa
  • Pelicans-Ässät
  • TPS-JYP

Liiga-kierros alkaa kello 18.30. Voit seurata otteluita Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press