Uusi vuosi, uusi joukkue – JYP lähtee todistamaan Tapparan kurssinmuutosta

Perjantai-illan ainoassa Liiga-matsissa JYP ja Tappara mittailevat paremmuuttaan. Tamperelaiset ovat löytäneet tasoaan vuoden vaihduttua ja joukkueen nousu kohti sarjakärkeä on alkanut.

Illan vierasjoukkue Tappara on pelannut joulun jälkeen kahdeksan ottelua, joista se on voittanut kuusi kappaletta ja näistä kuudesta se on voittanut peräti viisi varsinaisella peliajalla. Viime kauden hopeamitalisti on alkanut yltämään tasolleen, vaikka vieläkin löytyy parannettavaa.

Kirvesrinnat ovat enää kymmenen pisteen päässä sarjataulukon kärkikolmikosta, joten tamperelaisilla on vielä loistavat mahdollisuudet nousta kärkikahinoihin mukaan, mikäli joukkueen meno jatkuu samanlaisena – Ja se jatkuu. Tapparassa ei ole tapahtunut juurikaan muutoksia, mutta joukkue on alkanut toteuttamaan pelitaktiikkaansa paremmin – Puolustus- ja maalivahtipeli ovat loistavalla tasolla ja hyökkäysosastokin on parantanut selvästi.

Tappara lähtee JYPin kimppuun kolmen ottelun voittoputkessa, minkä aikana tamperelaiset ovat keränneet täydet yhdeksän pistettä maalierolla 10-2. JYPillä ei tule tänään helpot oltavat ja joukkueen täytyy pelata selvästi paremmalla tasolla kuin viime aikoina, mikäli kotijoukkue haluaa poistua jäältä voittajana.

JYP on Tapparan tavoin pelannut joulun jälkeen kahdeksan ottelua ja voittanut niistä vain kolme. Jyväskyläläiset ovat kahden ottelun tappioputkessa ja ailahtelevaisuus on varjostanut joukkuetta – Ailahtelevaisuutta on nähty jopa pelien sisällä ja joukkue on menettänyt johtoasemiaan tärkeissä paikoissa.

Kolmoskentälle kentälle apuja

JYPin paras kenttä on selvästi ollut joukkueen nimellinen kolmoskenttä, jossa pelaavat Anssi Löfman, Jani Tuppurainen sekä Markus Hännikäinen. Tämän kolmikon peli kulkee illasta toiseen ja he ovat kokoajan vaarallisia, mutta JYPin suurin ongelma on ollut muiden kenttien tehoilu – Syyskaudella joukkueen menestys perustui neljään vahvaan hyökkäyskolmikkoon, mutta viime otteluissa tehot ovat kadonneet.

Esimerkiksi Eric Perrinin johtama ykköskenttä ei ole pystynyt pelaamaan tasollaan, mikä on heti näkynyt tuloksissa. Tilannetta ei myöskään helpota se, että tärkeä ylivoimapelaaja Mikko Mäenpää ei ole pelikuntoinen – Mäenpää toisi keskisuomalaisten ylivoimaan aivan uudenlaisen aseen. Miehen paluu ajoittautuu todennäköisesti helmikuulle.

Tapparan joukkueesta on puolestaan löytynyt paljon laajuutta maalintekorintamalla: kirvesrinnat eivät ole enää Olli Palolan maalien varassa vaan ratkaisijoita on alkanut löytymään. Heikon alkukauden pelannut Josh Green, nuori hyökkääjä Henrik Haapala ja ylivoima-ase Teemu Aalto ovat olleet viime aikoina hyvin esillä ja varsinkin Greenin selvä tasonnosto lupailee Tapparalle hyvää kevättä ajatellen. Puolustaja Aalto on myös ollut hurjana ja iskenyt joulun jälkeen tehopisteet 4+5.

Vierasjoukkueelta nähdään vahvaa keskialueen puolustuspeliä ja vielä vahvempaa maalivahtipeliä, mikä on tuottanut vastustajille harmaita hiuksia. JYP ei ole pelannut kotikentällään samalla tavalla kuin syyskaudella ja kaikki ennusteet ovat tänään Tapparan puolella. Tamperelaisten itseluottamus on nyt korkealla, mikä tekee kirvesrinnoista hankalan voitettavan.

Seuraa heitä:

Anssi Löfman: Vahvaa kahden suunnan peliä pelaava Löfman on saanu Tuppuraisen ja Hännikäisen rinnalla myös tehoja aikaan. Monipuolinen sentteri on ollut JYPin parhaimmistoa ja tehnyt JYPin kolmoskentästä erittäin kovan. Jäänyt myös hieman ketjukaveriensa varjoon.

Henrik Haapala: Nuori pikakiituri ei ole koolla pilattu, mutta häneltä löytyy iso määrä taistelutahtoa. Nyt Haapala on myös kunnostautunut tehojen valossa ja pelaa erittäin hyvällä tasolla.

Arvio:

JYPin pelissä on ongelmakohtia ja ne ongelmat löytyvät pään sisältä. Tämän vuoksi kurssi voi kääntyä nopeastikin, mutta Tappara on tällä hetkellä sen verran kova vastus, että uskomme pisteiden matkaavan tänään Tampereelle.

Veikkaus: Tappara voittaa maalein 2-1

Matsi starttaa Jyväskylässä kello 18:30 ja voit seurata kamppailua Nelonen Pro 2 -kanavalta tai Ruutu-palvelussa.