Syyskauden yllättäjäjoukkue HIFK on ajautunut pahaan syöksykierteeseen

Helsingin IFK on kokenut tammikuussa ison kolauksen ja joukkueen meno on hyytynyt pahemman kerran.

HIFK on voittanut viimeisestä seitsemästä ottelustaan vain yhden ja nyt helsinkiläiset ovat viiden ottelun tappioputkessa. Joukkueen syyskausi sujui paremmin kuin hyvin ja sen ansiosta HIFK on vieläkin sarjataulukossa toisena, mutta joukkue on pelannut enemmän otteluita kuin muutaman pisteen päässä huohottavat JYP ja Lukko.

HIFK lähti kauteen yllättävän nimettömällä ja kokemattomalla joukkueella, minkä vuoksi syksyn tulokset olivat yllättäviä. Nuoren joukkueen lennon ei voinut odottaa kestävän läpi kauden samanlaisena ja nyt tammikuun härkäviikot näyttävät verottavan isolla kädellä punapaitoja.

HIFK:n uusi päävalmentaja Antti Törmänen saapui Nordikselle kolmen vuoden pahvilla – Törmäsen projekti alkoi mahtavasti, sillä joukkueesta löytyi paljon laajuutta ja useat tuntemattomat nimet nousivat estradille viemään helsinkiläisiä eteenpäin. Kaikki näytti jopa liian hyvältä, mutta nyt karu totuus on iskenut päin HIFK:n naamaa.

Tällä kaudella joukkue ei tule menemään tappiin asti, mutta pudotuspelipaikka on varma. Joukkueessa on paljon hyviä asioita tulevaisuuden kannalta, mutta nykyisellä rosterilla IFK:n on turha haaveilla mestaruudesta. HIFK:n tammikuinen laahustus tulee muuttumaan positiivisemmaksi, mutta ongelmat ovat paljon syvemmällä eikä IFK:ta voi edes laskea mestarikanditaaksi, vaikka sarjasijoitus näyttäisikin hyvältä.

Alakerran ongelmat

HIFK on aina ollut tunnettu kovuudestaan ja liian usein myös heikoista pelitaktisista taidoistaan. Mestaruuskevään 2011 jälkeen joukkueella on mennyt todella huonosti, joten onnistunut suunnanmuutos lupailee parempaa huomista. HIFK on tullut tunnetuksi tällä kaudella toimivasta pelitavastaan ja hyvin liikkuvasta ryhmästään – Heikkoudet ovat kuitenkin olleet yllättäen fyysisellä osastolla. Tämä on ollut myös monelle HIFK-fanille ongelma, vaikka menestystä onkin tullut.

Fyysisyyden puute on kuitenkin yksi syy, minkä vuoksi HIFK antaa tasoitusta vastustajilleen keväällä. Parhaiten tämä puute näkyy alakerrassa, joka HIFK:llä on suoraan sanottuna heikko – Paljon kiekollista osaamista, jopa kokemustakin löytyy, mutta nykyinen pakiston taso on enintäänkin keskinkertainen. IFK:n alakerrassa ei ole kovuutta eikä ilkeyttä, minkä vuoksi helsinkiläisten maalilla on niin sanotusti mukava olla. Pari kovaluista alakerran luutijaa vahvistaisi IFK:n joukkuetta huomattavasti ja joukkueen urheilutoimenjohtaja Tom Nybondas varmasti myös tiedustaa tämän.

Oman pään osasto näyttää toki paperilla hyvältä: Lauri Taipalus, Toni Söderholm, Daniel Grillfors, Yohann Auvitu ja Otto Honkaheimo ovat kaikki Liiga-tasolle hyviä pelimiehiä, mutta heistä vain ruotsalaishaku Grillfors pystyy pelaamaan loistavasti molemmissa päissä kenttää. Nuoriso-osaston Sebastian Moberg, Miihkali Teppo sekä Julius Nyqvist eivät valitettavasti ole toistaiseksi vahvistuksia eikä heidän varaan voi laskea paljoa. HIFK:n puolustus on heikohko, mutta myös erittäin ohut, mikä tulee kostautumaan vielä tämän kauden aikana, ellei toimistolla reagoida ennen siirtoikkunan umpeutumista.

HIFK:n maalivahtikaksikko on myös kyseenalainen: Ville Husso ja Kevin Lankinen ovat suoriutuneet mahtavasti, mutta kokemattomuus voi näkyä etenkin keväisin – Husso ei ole esimerkiksi tammikuun aikana ollut samassa vedossa kuin syksyllä.

Hyökkäyspeli on ollut syyskaudella HIFK:n vahvuus, mutta ongelmia on ilmennyt silläkin osastolla: tehoja ei ole syntynyt enää samalla tavalla ja monet syyskauden avainmiehet ovat kokeneet vuoden vaihduttua inflaatiota. IFK-hyökkäyksen potentiaali on kuitenkin valtaisa, mutta sillä ei pelkästään pärjätä pudotuspeleissä.

Kirkas tulevaisuus

Jotain hyvää HIFK:n tämänkin hetkisestä joukkueesta löytyy – Nuoret pelaajat ovat osoittaneet potentiaaliaan ja HIFK on mennyt pelillisesti selkeästi eteenpäin. Jääkiekko kehittyi, HIFK ei kehittynyt sen mukana – Senpä vuoksi menestys on kiertänyt HIFK:iä kaukaa viimeisen kolmen vuoden ajan. Kaikki on lähtenyt päävalmentaja Törmäsestä, joka on nuori ja silti jo ansioitunut valmentaja. Hän tietää, millaisella kiekolla voi menestyä.

Vaikka HIFK:ssä ei ole enää sitä perinteistä brändikiekkoa, on joukkueella uusi selkeä suunta, jota menestyminen vaatikin. Helsinkiläisten joukkueessa on paljon tulevaisuuden nimiä, jotka saattavat olla parin vuoden päästä tärkeitä palasia, kun Törmäsen projekti tulee loppuun HIFK:ssä. Lisäksi seuralla on aina rahaa hyvien kärkipelaajien hankkimiseen, joten IFK:lle on helppo povata valoisaa tulevaisuutta.