Tapparalla suuri mahdollisuus – Kärpät lyö pöytään jokerikortin

Tappara suoritti onnistuneen ryöstöretken Ouluun ja joukkueella on mahdollisuus varmistaa finaalipaikka kotikentällään. Kärpät yrittää siirtää ratkaisun Raksilaan todellisen yllätyskortin avulla.

Tappara osoitti viidennessä kohtaamisessa kovaa henkistä kanttia. Kärpät oli noussut kahden voiton takaa tasoihin ja lisäksi tamperelaisten ottelussa saavuttama kahden maalin johto kääntyi tappioasemaksi päätöserän alussa. Silti Tappara onnistui nousemaan ensin viimeisellä minuutilla tasoihin ja lopulta jatkoerässä voittoon.

Tamperelaisten voitto kulminoitui huikeassa iskussa olevaan Patrik Laineeseen. Nuorukainen on viimeistellyt välierissä jo viisi osumaa, joista kaksi tuli edellisessä kohtaamisessa. Laine pystyy luomaan maalipaikkoja tyhjästä ja on näin ollen jatkuvasti vaarallinen. Laituri on ollut Kärppien erityisvartioinnissa jo aiemmissa otteluissa, mutta nuorukaista on todella hankalaa saada kuriin. Laine vaihtelee esimerkiksi ylivoimalla hanakasti paikkaansa, mikäli miesvartiointi käy liian tiukaksi. Tämä avaa samalla tilaa muille Tapparan pelaajille.

Oululaisten puolustus saa maanantaina kaivattuja apuja, kun Arto Laatikainen tekee paluun kokoonpanoon yhden ottelun tauon jälkeen. Kärpät on taistellut varsinkin puolustuksen osalta todella kapealla materiaalilla ja esimerkiksi Lasse Kukkonen pelasi edellisessä ottelussa yli 34 minuuttia. Vastaavasti Tapparan puolustajien peliaikaykkönen oli reilut 23 minuuttia urakoinut Markus Kankaanperä.

Tappara on pystynyt jakamaan vastuuta todella tasaisesti ja joukkueen suurin vahvuus eli laaja materiaali pääseekin pudotuspeleissä etuuksiinsa. Tamperelaisten pelaajista vain Jukka Peltola on pelannut pudotuspeleissä keskimäärin yli 20 minuuttia ottelua kohden. Kärpillä tilanne ei ole yhtä hyvä, sillä joukkueen puolustus on joutunut raatamaan todella paljon. Ensimmäisessä välierässä loukkaantunut Markus Nutivaara on ollut paha menetys, mikä on kuormittanut avainpuolustajia entisestään. Lasse Kukkonen, Arto Laatikainen ja Adam Masuhr ovat tahkonneet keskimäärin yli 22 minuuttia ottelua kohden. Tiiviissä pelitahdissa palautuminen ei ole parhaalla tasolla ja virheiden määrä kasvaa helposti.

Lauri Marjamäki vetää kuudenteen kohtaamiseen todellisen ässän hihastaan ja Kärppien maalia vartioi Sami Aittokallio. Kyseessä on Aittokallion ensimmäinen pudotuspeleissä aloittama ottelu. 23-vuotiaan maalivahdin toistaiseksi ainoat minuutit tulivat toisen välierän päätöserässä, kun Aittokallio korvasi Sami Rajaniemen. Kärpät ei ole missään nimessä kaatunut Rajaniemen otteisiin, joten AIttokalliolla onkin maanantaina elämänsä tilaisuus: tappiolla kausi on käytännössä ohi ja voitolla unelma finaalipaikasta elää.

Seuraa heitä:

Patrik Laine, Tappara: Nuoren supertähden kohdalla ylisanat loppuvat jo kesken. Omaa käsittämättömän laukauksen ja pystyy yksin ratkaisemaan otteluita. Kannattaa ihailla vielä, kun Laine Liigassa pelaa.

Sami Aittokallio, Kärpät: Marjamäen viimeinen oljenkorsi. Kärpät on ollut pelillisesti hieman alakynnessä, joten ykkösvahdin vaihtaminen ratkaisukamppailuun on kova veto. Aittokallio on ollut hyvä tiukoissa paikoissa esimerkiksi CHL:ssä, mutta tänään maalivahti joutuu todella kovaan testiin. Vastaavasti tavarat ovat ennenkin saaneet kyytiä Hakametsän pukukoppikäytävillä, kun peli ei ole luistanut. Iso ilta ja näyttöpaikka Aittokalliolle.

Arvio

Edellisen pelin ryöstö oli erityisesti henkisellä puolella valtavan tärkeä tamperelaisille, jotka ovat nielleet tappion karvasta kalkkia kahtena edellisenä keväänä Kärppiä vastaan. Tappara pääsee maanantain katkaisupeliin vapautuneista lähtökohdista. Kärpät on kuitenkin ollut tiukoissa paikoissa aina parhaimmillaan eikä joukkue ole hävinnyt Marjamäen alaisuudessa vielä yhtään pudotuspelisarjaa. Niin ei käy vielä tänäänkään, vaan ratkaisu siirtyy seitsemänteen peliin Raksilaan. Kärppien kokeneet pelaajat eivät purista mailaa näissä peleissä ja joukkue hakee niukan voiton Tampereelta.

Kamppailu alkaa kello 18.30 ja voit seurata ottelua Nelonen Prolta tai Ruutu -palvelusta.

Maanantain muut ottelut:

JYP-HIFK (Ennakko: JYP pakkovoiton edessä – jatkuuko IFK:n kirous?)

Kansikuva: All Over Press