Tässä on Liigan syyskauden suurimmat yllättäjät

Liigassa vietetään juuri joulutaukoa ja pelit jatkuvat jälleen kuluvan viikon lauantaina. Listasimme syyskauden kovimmista yllättäjistä kentällisen.

Tuomas Vänttinen, Sport

Tuomas Vänttinen on todellinen taistelijan perikuva. Tällä kaudella 32-vuotias keskuhyökkääjä on kuitenkin löytänyt vaihdelaatikostaan vielä yhden vaihteen lisää ja jälki on ollut sen mukaista. Vänttinen on saalistanut 32 ottelussa tehot 13+12 ja mies taistelee jopa pistepörssin voitosta. SaPKon kasvatti on pelannut 13 vuoden aikana jo lähes 600 ottelua Liigassa, mutta seuraava tehopiste nostaa yhden kauden piste-ennätyksen uusiin lukemiin.

Jarno Kärki, Ässät

Ässien kultakypärä on ollut tällä kaudella Jarno Kärjen päässä. Kookas hyökkääjä väläytteli potentiaaliaan viimeistelemällä 13 osumaa debyyttikaudellaan, mutta tällä kaudella mies on noussut porilaisten hyökkäyksen johtohahmoksi. Kärki on saalistanut 32 ottelussa jo tehot 12+12 ja 21-vuotias hyökkääjä kamppailee maalipörssin voitosta.

Mika Partanen, HIFK

Viime vuonna piti olla Mika Partasen läpimurtokausi. Kauden alku sujui mainiosti, mutta kevättä kohden vastuu pieneni ja saldona oli kymmenen tehopistettä 46 ottelussa. Partanen teki selvästi kesällä oikeita asioita ja tulos näkyy taululla. 23-vuotias laituri on saalistanut syyskauden 31 ottelussa tehot 13+11. Kookas hyökkääjä antoi osviittaa potentiaalistaan jo kolme vuotta sitten tekemällä Jukureiden riveissä Mestiksessä lähes piste per peli. Tämän syksyn otteilla kutsu Leijoniin ei ole kaukana.

Markus Nutivaara, Kärpät

21-vuotias Markus Nutivaara pääsi jo viime kaudella Kärppien liigajoukkueen mukaan. Kausi sujui varsin pienessä roolissa, mutta pudotuspeleissä nuorukainen sai enemmän vastuuta ja se näkyi välittömästi. Tällä kaudella Nutivaara on kuulunut Kärppien tärkeimpiin puolustajiin ja johtaakin joukkueen pakkien pistepörssiä. Kari Jalonen noteerasi erinomaiset otteet ja palkkiona oli kutsu Channel One Cupiin, jossa nuorukainen esiintyi erittäin ennakkoluulottomasti ja viimeisteli maajoukkueuran ensimmäisen osumansa.

Kalle Maalahti, SaiPa

Kalle Maalahti on ollut koko lyhyen uransa kiekollisesti taitava pelaaja, mutta potentiaali ei ole realisoitunut tulostaululle. Tällä kaudella 24-vuotias puolustaja on saalistanut 14 tehopistettä 31 ottelussa ja miehen aiempi Liigan piste-ennätys on jo lähes tuplaantunut. Pienikokoinen Maalahti on ajoittain ongelmissa omassa päässä, mutta syyskauden osalta tehotilasto on kaksi astetta plussan puolella. Parannus on melkoinen, sillä vielä A-nuorten viimeisellä kaudella miehen saldo oli 27 pelissä -11.

Andreas Bernard, Ässät

Andreas Bernard oli lähtökohtaisesti porilaisten selvä kakkosmaalivahti. Ari Ahosen loukkaantuminen avasi kuitenkin todellisen näyttöpaikan ja Bernard käytti tilaisuutensa loistavasti. 25-vuotiaalla Bernardilla on menossa jo seitsemäs kausi Suomessa, mutta tällä kaudella mies on puhjennut todellisesti loistoonsa. Jukureissa kaudella 2012-13 pelatun nappikauden jälkeen Bernard palasi SaiPaan, mutta jäi Jussi Markkasen varjoon eikä pystynyt haastamaan kokenutta maalivahtia taistelussa peliajasta. Tällä kaudella itseluottamus on katossa ja Bernard on saanut kaivattua tasaisuutta otteisiinsa. 24 ottelun päästettyjen maalien keskiarvo ottelua kohden on 2,18 ja torjuntaprosentti 92,67%.

Muita yllättäjiä

Sebastian Repo, Pelicans

19-vuotiaas Sebastian Revon debyyttikausi on ollut mainio. Nuorukainen taistelee tulokkaiden pistepörssin voitosta, kun 27 ottelussa on syntynyt tehot 7+8.Osumista peräti viisi on syntynyt ylivoimalla ja Repo on tärkeä palanen lahtelaisten hyökkäyskalustoa.

Frederic Cloutier, KooKoo

Kokenut Frederic Cloutier pelasi hyvin viime kaudella Mestiksessä, mutta kanadalainen on pystynyt säilyttämään tasonsa myös Liigassa. 34-vuotias Cloutier on pelannut 14 ottelussa yhteensä kaksi nollapeliä ja antaa KooKoolle aina mahdollisuuden taistella voitosta. Pelaamissaan 14 ottelussa mies on päästänyt keskimäärin 2,15 maalia ottelua kohden ja torjuntaprosentti on komea 92,93%.

Antti Suomela, Blues

Lukuisat lähtijät ovat avanneet ovia monille tulokkaille Bluesissa. Antti Suomela on käyttänyt saumansa erinomaisesti ja nakuttanut 23 ottelussa tehot 3+7. Junioreissa hurjia tehoja mättänyt nuorukainen on suoritiutunut erityisen hyvin 12 minuutin kesimääräiseen peliaikaansa nähden.

Otto Paajanen, HPK

Otto Paajasella on menossa jo neljäs kausi Liigassa. Kolmella ensimmäisellä kaudella maaleja syntyi yhteensä 15, mutta syyskauden 32 ottelussa keskushyökkääjä on osunut tolppien väliin jo 13 kertaa. Petrattavaakin tosin löytyy, sillä 23-vuotiaan Paajasen +/- -lukema on 12 astetta pakkasen puolella, mikä on Liigan neljänneksi heikoin lukema.

Juha Leimu, Pelicans

Juha Leimun kausi on ollut nappisuoritus, minkä kruununa on uusi Suomen ennätys nopeimmassa hattutempussa. Kokenut puolustaja on rikkonut aikaisemman maaliennätyksensä eikä piste-ennätykseenkään ole kuin seitsemän pistettä matkaa. Ylivoimaisesti Pelicansin tärkein puolustaja etenkin ylivoimalla.

 

Kansikuva: All Over Press