TOP 10: Eniten piste-ennätyksiään parantaneet pelaajat Liigassa

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut aina Kanada-majan nostoon asti Ruutu+ -palvelun kautta.

Monet pelaajat ovat ottaneet isoja kehitysaskeleita kuluvalla kaudella Liigassa ja piste-ennätykset ovatkin paukkuneet laajalti. Tässä kymmenen pelaajaa, jotka ovat pystyneet parantamaan eniten aiempaa ennätystään.

Tarkkailussa on Liigan piste-ennätykset, joten minimivaatimuksena oli vähintään 20 ottelun aiempi kausi Liigassa. Tästä syystä esimerkiksi ensimmäisiä sesonkejaan Suomessa pelaavat ulkomaalaiset sekä tulokkaat ovat automaattisesti ulkona. Pistekeskiarvoillakaan ei ollut merkitystä, vaan ainoa mittari oli piste-ennätyksen parantaminen aiempaan verrattuna. Mikäli pelaajat ovat parantaneet yhtä paljon, niin ylempänä on se, jonka uusi ennätys asettuu isompaan lukemaan.

10. Teemu Rautiainen, Ilves (tämän kauden pisteet 19+24=43)

Teemu Rautiaiselle on kertynyt jo yli 300 ottelua Liigassa, joten 25-vuotias peluri alkaa olla jo suhteellisen kokenut tekijä pääsarjassa. Tampereelle asettuneen laiturin ensimmäiset kaudet Liigassa menivät totutellessa, mutta viimeisinä sesonkeina murheena olivat loukkaantumiset. Rautiaisen aiempi piste-ennätys onkin viime kaudelta, kun 35 ottelussa syntyi peräti 27 tehopistettä. Kuluvalla kaudella HPK:n kasvatti on kestänyt ehjänä ja jälki on ollut sen mukaista.

9. Aleksi Ainali, Sport (8+20=28)

Sportin ilonaiheet ovat olleet tällä kaudella vähissä, mutta Aleksi Ainali voi olla ainakin henkilökohtaisella tasolla tyytyväinen sesonkiinsa. Kesken viime kauden Pohjois-Amerikasta Vaasaan siirtynyt ja yhteensä 28 ottelua runkosarjassa pelannut hyökkääjä on pystynyt nostamaan tasoaan entisestään. 22-vuotiaalla sentterillä on parannettavaa varsinkin oman pään pelaamisen suhteen, mutta hyökkäyspäässä homma on toiminut hyvin. Ainali onkin parantanut piste-ennätystään 17 pisteellä.

8. Miikka Pitkänen, KooKoo (15+17=32)

Maisemanvaihto tekee monesti ihmeitä, ja tämän on saanut huomata myös Miikka Pitkänen. KalPassa pieneen rooliin jumittunut sentteri siirtyi hopeakauden jälkeen Kouvolaan, mikä on osoittautunut erinomaiseksi valinnaksi. KooKoon kausi on ollut synkkä ja Pitkäsellekin on mahtunut matkalle haastavampia jaksoja, mutta 15 täysosumaa on komea saldo 21-vuotiaalta sentteriltä. Piste-ennätys onkin mennyt täysin uusille kymmenluvuille, kun viime kaudella saalistetut tehot 6+9 jäivät historiaan.

7. Topi Nättinen, SaiPa (13+28=41)

Topi Nättinen väläytteli osaamistaan jo viime kaudella Jukureissa, mutta on pystynyt nousemaan Lappeenrannassa täysin uudelle tasolle. SaiPan kausi on ollut mainio ja Nättinen on kuulunut hyökkäyspään tärkeimpiin palasiin läpi runkosarjan. Jotain 23-vuotiaan JYPin kasvatin sesongista kertoo se, että edellinen 40 tehopisteen rajan SaiPassa rikkonut suomalainen oli Jesse Saarinen kaudella 2011-12. Nättinen onkin parantanut vanhaa piste-ennätystään peräti 18 pykälää.

6. Julius Junttila, Kärpät (13+39=52)

Julius Junttila on ollut yksi Liigan valovoimaisimpia pelaajia kuluvalla kaudella. Taitava laituri koitti usean kauden ajan läpimurtoa Kärpissä, mutta pirteistä otteista huolimatta todellinen murtautuminen sarjan eliittiin jäi tekemättä. Oululaisen viime kausi sujui Ruotsissa, mutta länsinaapurin valloitus ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan ja edessä oli paluu tuttuun paitaan. Tämä selkeästi kannatti, sillä olympialaisissakin mukana ollut hyökkääjä on ollut hurjassa iskussa läpi runkosarjan. 26-vuotiaan hyökkääjän aiempi piste-ennätys oli tehot 19+15 kaudelta 2013-14.

5. Teemu Suhonen, Jukurit (12+25=37)

Kovin moni tuskin osasi arvata syksyllä, että Teemu Suhonen tulee kamppailemaan puolustajien pistepörssin voitosta. 29-vuotias puolustaja on ottanut kuluvalla kaudella valtavan kehitysaskeleen ja KalPan kasvatti on ollut mikkeliläisten puolustuksen selkäranka. Vaikka omassa päässä sattuu toisinaan virheitä, niin Suhonen paikkaa tätä loistavalla kiekollisella pelaamisella. Pisteistä 22 onkin syntynyt ylivoimalla, mikä on isoin lukema Liigan puolustajista. Suhonen saalisti viime kaudella yhteensä 14 tehopistettä, joten uusi ennätys on noussut täysin uusiin lukemiin.

4. Ville Meskanen, Ilves (23+20=43)

Ville Meskanen on väläytellyt potentiaaliaan parilla edellisellä kaudella, mutta kuluvalla sesongilla kaikki on mennyt nappiin. Ilveksen kasvatti on noussut pelipaikkansa eliittiin ja 23 täysosumalla irtoaakin komeasti maalipörssin kolmas sija. Ilves saa olla erittäin tyytyväinen, että marraskuussa solmittu jatkosopimus pitää Meskasen Tampereella vielä kaksi seuraavaa kautta. Ei tosin yllättäisi, mikäli 22-vuotias hyökkääjä pääsisi koittamaan siipiään kirkkaammissa valoissa jo aikaisemmin. Meskanen saalisti viime kaudella 20 tehopistettä, joten kuluvalla sesongilla pelkästään maaleja on syntynyt enemmän.

3. Eemeli Suomi, Ilves (17+22=39)

Eemeli Suomi takoi junioreissa kovia pistemääriä, mutta ensimmäiset kaudet pääsarjassa menivät vielä totutellessa. Kiekollisesti erittäin pätevä hyökkääjä on päässyt hyödyntämään vahvuuksiaan kuluvalla kaudella ja vastuuta on tullut reilusti. Suomi onkin iskenyt yli puolet pisteistään ylivoimalla. Tehoja on vastaavasti syntynyt enemmän kuin kahdella aiemmalla sesongilla yhteensä ja uusi piste-ennätys on 25 pykälää aiempaa parempi. Ilveksellä on pullat varsin hyvin uunissa ensi kautta ajatellen, sillä myös Suomen diili tamperelaisten kanssa kattaa vielä vuoden.

2. Saku Mäenalanen, Kärpät (17+29=46)

Saku Mäenalanen on pelannut erittäin väkevän kauden. Mikael Ruohomaan johtama ykkösnyrkki on kerännyt isoimmat otsikot ja pyörinyt eniten valokeilassa, mutta Mäenalanen on takonut siinä sivussa kovaa jälkeä. Kookkaan hyökkääjän läpimurto oli lähellä jo viime kaudella, mutta loukkaantumiset astuivat kuvaan kriittisellä hetkellä. Nyt Nashville Predatorsin viiden vuoden takainen varaus on saanut pelata terveenä ja tulos on ollut vastustajien kannalta tuhoisaa. Mäenalasen tuore piste-ennätys on peräti 25 pinnaa parempi kuin edellinen. Mikäli Kärppien kausi syystä tai toisesta loppuisi jo pudotuspelien aikaisessa vaiheessa, niin ei olisi lainkaan yllätys, mikäli Mäenalanen pääsisi mukaan Leijonien leiritykseen.

1. Oula Palve, HPK/TPS (14+35=49)

Oula Palve saapui Liigan viime kaudeksi suurin odotuksin, olihan Palokan Kiekon kasvatti sivunnut Mestiksen piste-ennätystä edellisellä sesongilla tehoin 32+39. Vaikka HPK pelasi viime kaudella mainiosti, niin Palve jäi hyvin suorittavassa joukkueessa hieman varjoon ja ensimmäisen pääsarjakauden saldona oli pisteet 5+17. HPK uudistui kesällä paljon ja myös Palveelle oli tiedossa isompi rooli, mikä tuottikin tulosta kauden mittaan. Loistavat kiekolliset taidot omaavalle sentterille löytyi sopivat laiturit ja Palve takoi hurjaa tulosta. 26-vuotiaan kiekkoilijan tehoista peräti 29 on syntynyt ylivoimalla, mikä on koko sarjan isoin lukema. Liito HPK:ssa ei ollut sattumaa, vaan helmikuussa Turkuun siirtynyt hyökkääjä on iskenyt uudessa seurassaan kolmessa ottelussa tehot 1+4. Palve onkin parantanut piste-ennätystään peräti 27 pinnaa.

Kansikuva: All Over Press