TOP 10: Kesken kauden Liigaan hankitut vahvistukset

Ruutu LogoLiiga palaa maajoukkuetauolta ensi tiistaina. Voit katsoa kaikki ottelut Ruutu+ -palvelun kautta.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Liiga käynnistyi reilut kaksi kuukautta sitten. Voimasuhteet ovat kuitenkin muuttuneet tämän jälkeen reilusti, sillä joukkueet ovat hankkineet riveihinsä erinomaisia vahvistuksia. Tässä kymmenen laadukkainta pelaajaa, jotka ovat siirtyneet Liigaan avauskierroksen jälkeen.

10. Ryan Wilson, KalPa

KalPa on ollut koko kauden liikkeellä erityisen kapealla puolustuksella. Ryan Wilson onkin todellinen täsmävahvistus kuopiolaisten takalinjoille. 30-vuotias kanadalainen kiekkoili viime kaudella HC Luganossa Sveitsin pääsarjassa, mutta kokemusta löytyy myös KHL:stä sekä 230 ottelun verran NHL:stä. Kookas Wilson takoi juniorisarjoissa hurjia pistemääriä, mutta on sittemmin profiloitunut luotettavaksi oman pään puolustajaksi. Parin kauden kokemus Euroopasta helpottaa varmasti sopeutumista Liigaan. Wilson debytoi KalPan paidassa keskiviikkona Lukkoa vastaan.

9. Jeremy Morin, HPK

HPK ei ole saanut kuluvalla kaudella hyökkäyskalustostaan niin paljoa irti kuin viime sesongilla. Hämeenlinnalaiset ovatkin tehneet 22 ottelussa vain 52 osumaa, mikä viidenneksi vähiten Liigassa. HPK vahvistikin rivejään lokakuun lopussa Jeremy Morinilla. 26-vuotias amerikkalainen varattiin aikanaan NHL:ään toisella kierroksella ja mieheltä löytyykin vyöltään lukuisia mitaleja nuorten maailmanmestaruuskisoista. Ura kirkkaimmissa valoissa ei kuitenkaan auennut, vaan vuodet vierivät pääosin AHL:ssä mainioin tehoin, mutta NHL:n puolellakin otteluita kertyi 82. Morin lähti kuluvaksi kaudeksi Euroopan valloitukseen, murra ura KHL:ssä jäi vain kolmen ottelun mittaiseksi. HPK:ssa miehellä on luistanut heti alusta lähtien mainiosti, sillä kahdessa ottelussa hän on saalistanut kolme syöttöpistettä.

8. Jesse Saarinen, Pelicans

Jesse Saarisen viime kausi Kärpissä meni osittain penkin alle loukkaantumisten takia eikä hän päässyt missään vaiheessa oikein täyteen iskuun. Pelicans nappasikin lokakuun alkupuolella ilman sopimusta olleen laiturin riveihinsä eikä tätä päätöstä varmasti kaduta Lahdessa. Saarisen luistin on liikkunut vanhaan malliin ja 32-vuotias hyökkääjä on saalistanut yhdeksässä ottelussa tehot 5+5. Laituri on vain kolmen pisteen päässä lahtelaisten sisäisen pistepörssin kärjestä, vaikka otteluita on puolet vähemmän kuin muilla.

7. Jarno Kärki, Ässät

Jarnoa Kärkeä kohtaan oli suuret odotukset Tapparassa, sillä olihan hyökkääjä takonut Ässille kolmen edellisen kauden aikana 42 täysosumaa. 23-vuotiaan hyökkääjän taival Tampereella oli kuitenkin todella tahmea. Kärki ei sopeutunut Jukka Rautakorven alaisuuteen ja onnistumiset kiersivät miehen kaukaa. Vähitellen peliaika ja vastuu vähenivät huomattavasti, joten siirto toiseen seuraan oli vain ajan kysymys. Kärjen saldoksi Tapparan paidassa jäi lopulta yksi syöttöpiste 19 ottelussa. Ässät kaappasi maajoukkuetauolle kasvattinsa takaisin riveihinsä ja Kärki otetaankin varmasti ilolla vastaan Porissa. Eivät ne taidot ole sieltä minnekään kadonneet.

6. Olli Juolevi, TPS

TPS vastasi yhdestä kauden suurimmista jytkyistä hankkimalla Olli Juolevin loppukaudeksi lainalle. Superlupaus jäi ilman pelipaikkaa NHL:stä, joten Liiga on looginen ponnahduslauta Vancouver Canucksin vuoden 2016 varaukselle. Valtavin odotuksin Turkuun saapunut Juolevi on väläytellyt kiekollista osaamistaan, sillä yhdeksässä pelissä tehopisteitä on kertynyt kuusi. 19-vuotiaalle puolustajalle sattuu vielä toisinaan virheitä omassa päässä, mutta Henrik Tallinderin ja kumppaneiden rinnalla on erinomainen paikka ottaa isoja kehitysaskeleita lyhyessäkin ajassa.

Vancouver Canucks nappasi Juolevin vuoden 2016 varaustilaisuuden viidentenä pelaajana. Kuva: AOP

5. Michel Miklik, JYP

Michel Miklik hurmasi JYPin kannattajat viime kaudella, vaikka runkosarja jäikin rikkonaiseksi. Slovakialainen liittyi joukkueen riveihin joulukuussa, mutta loukkaantumisten myötä otteluita kertyi vain 11, joissa tehopisteitä kertyi kymmenen. Miklik jatkoi kuitenkin vahvaa virettään pudotuspeleissä, joissa hän oli kuudella osumallaan joukkueensa paras maalintekijä. Monet odottivat miehen jatkavan JYPissä kuluvallakin kaudella, mutta hän tekikin syksyllä sopimuksen kotimaansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Jyväskyläläiset saivat kuitenkin lokakuun lopussa odotettuja uutisia, kun Miklikin ilmoitettiin palaavan loppukauden mittaisella sopimuksella. 35-vuotias hyökkääjä haistaa maalipaikat erinomaisesti ja omaa mainion laukauksen, joten hän on oiva lisä JYPin jo valmiiksi laadukkaaseen hyökkäyskalustoon.

4. Jesse Mankinen, Pelicans

Jesse Mankinen kuului viime kaudella KalPan kantaviin voimiin ja tuloksena olikin piste-ennätys tehoin 18+21. SaiPan kasvatti saikin sopimuksen KHL:ään, mutta Vitjaz Podolsk näytti ovea 16 ottelun jälkeen. Mankisen saldoksi jäi varsin pienellä vastuulla saalistetut tehot 2+4. Maaliahneelle laiturille olisi ollut kysyntää varmasti useammassakin liigaseurassa, mutta Pelicans onnistui nappaamaan 26-vuotiaan laiturin riveihinsä. Mainiosti luisteleva Mankinen on rutinoitunut maalintekijä kotimaan pääsarjaan, sillä hän on tehnyt edellisen kuuden kauden aikana 86 täysosumaa.

3. Sebastian Repo, Tappara

Sebasatian Repo löi viime kaudella kunnolla läpi, kun runkosarjan 46 ottelussa Tapparan paidassa kertyi tehot 11+21 ja kuusi osumaa pudotuspeleissä oikeutti maalipörssin jaettuun kärkisijaan. Hyvät otteet noteerattiin rapakon takana ja Repo tekikin kolmen vuoden tulokassopimuksen Florida Panthersin kanssa. Pelipaikka kirkkaimmissa valoissa jäi kuitenkin tällä erää haaveeksi, joten Repo palasi syyskuussa loppukauden lainalla Tampereelle. Hallitsevan mestarin riveissä on ollut paljon alisuorittajia syksyn aikana, joten Repo on loistava vahvistus joukkueeseen. 21-vuotias hyökkääjä onkin aloittanut väkevästi: 12 ottelun jälkeen kasassa on tehot 4+5.

2. Vili Sopanen, HIFK

Vili Sopasen piti siirtyä kesällä KHL:ään, mutta siirto meni lopulta puihin. Uusi osoite löytyi lopulta Helsingistä, kun HIFK hankki 30-vuotiaan laiturin riveihinsä. Sopanen omaa poikkeukselliset kiekolliset taidot ja taiteilijasielu tekee kaukalossa poikkeuksellisia ratkaisuja, mutta loukkaantumiset ovat olleet uran jarruna. Viime kaudella otteluita kertyi 41, joissa Pelicansin laituri saalisti uransa ennätyspisteet 20+26. Pelituntuman puute on näkynyt ajoittain Sopasen otteissa HIFK:n riveissä, mutta tästä huolimatta kymmenessä ottelussa on kertynyt tehot 2+5. Kookkaasta laiturista tulee varmasti olemaan helsinkiläisille vielä paljon iloa kauden mittaan.

1. Sakari Salminen, Ässät

Maajoukkuetauon isoimmasta pommista vastasi Ässät, kun porilaiset julkaisivat Sakari Salmisen palaavan Poriin kevääseen 2020 ulottuvalla sopimuksella. Salminen takoi kaudella 2012-13 KalPalle tehopisteet 26+29, jonka jälkeen hän kiekkoili erinomaisin tehoin KHL:ssä Torpedon riveissä. 29-vuotiaan laiturin pari edellistä kautta ovat olleet haastavampia, vaikka viime kaudella Jokereiden paidassa kertyikin kohtalaiset tehot 6+20, mikä oikeutti helsinkiläisten sisäisen pistepörssin viidenteen sijaan. Ässillä on nyt kasassa erinomainen hyökkäyskalusto, johon liukkaasti luisteleva ja loistavat kiekolliset taidot omaava Salminen istuu hyvin. Miehen tähtäin on selvästi vielä kirkkaammissa valoissa, mistä kertoo sopimuksessa oleva kautta 2019-20 koskeva ulkomaanpykälä.

Kansikuva: All Over Press