Top 10: Liigan kesän kovimmat hankinnat

Kiekkokauden alku lähestyy ja Liigan alkuun on enää reilut kolmet viikkoa aikaa. Harjoituspelit sekä CHL ovat täydessä vauhdissa ja joukkueet alkavat hiljalleen olemaan muodoissaan. Listasimmekin nyt Liiga-joukkueiden kesän kovimmat hankinnat.

10. Ilkka Heikkinen, TPS

Ilkka Heikkinen palaa Liigaan seitsemän kauden ulkomaan kierroksen jälkeen, jonka aikana puolustaja ehti kiekkoilla niin NHL:ssä, AHL:ssä, Sveitsissä kuin Ruotsissakin. Kaksivuotisen sopimuksen TPS:n kanssa tehnyt Heikkinen kiekkoili viime kaudella Växjö Lakersin riveissä, jossa syntyi tehot 7+17. Kookas 31-vuotias puolustaja tulee saamaan turkulaisten puolustuksessa paljon vastuuta ja on tärkeässä roolissa varsinkin erikoistilanteissa. Heikkinen omaa yhden Liigan kovimmista laukauksista.

9. Shaun Heshka, Kärpät

Shaun Heshka palaa Liigaan kolmen vuoden tauon jälkeen. Kaudella 2012-13 kanadalainen nakutti Ässien paidassa mainiot tehot 8+23, millä irtosi sopimus KHL-seura Ak Bars Kazaniin. Viimeinen vuosi sujui hieman mollivoittoisesti sekasortoisessa MoDossa, ja kausi päättyikin dramaattisen karsintasarjan jälkeen putoamiseen sarjaporrasta alaspäin. Monipuolisen puolustajan suurimmat avut ovat kiekollisisessa pelissä ja Kärppien puolustuksessa Heshkalle onkin luvassa paljon vastuuta, mikä tulee näkymään kanadalaisen pistesarakkeessa.

8. Charles Bertrand, Ässät

Charles Bertrand nousi kahden Sportissa vietetyn kauden aikana Liigan tähtipelaajien joukkoon ja ranskalainen olikin Ässiltä todellinen ryöstö. Bertrand teki kahden viime kauden aikana 35 ja porilaiset tietävät mitä tulevat saamaan. Laituri on ollut hyvässä iskussa heti heti harjoituspeleistä lähtien, mikä lupaa patapaidoille hyvää.

7. Mikael Ruohomaa, Kärpät

Mikael Ruohomaa sai viime kaudella näyttöpaikkansa KalPan ykköshyökkääjänä ja sentteri käytti tilaisuutensa. Tuloksena oli 43 tehopistettä, mikä poiki lopulta siirron Kärppiin. Ruohomaa oli aiemmin tehnyt  alemmilla sarjatasoilla paljon pisteitä, mutta onnistui siirtämään tehokkuuden nyt myös pääsarjaan. Kiekollisena pelaajana vaatii hyökkäävä roolin, jotta miehestä saadaan paras hyöty irti.

6. Teemu Eronen, HIFK

Teemu Erosen kaksi viime kautta sujuivat varsin mukavasti KHL:ssä, kun Jokereiden kasvatti saalisti 95 ottelussa 43 tehopistettä. HIFK yllättikin toukokuun lopulla, kun joukkue julkaisi kiekollisen puolustajan kaksivuotisen sopimuksen. Eronen murtautui jo nuorena Jokereiden kokoonpanoon ja pelasi useamman mainion kauden putkeen. Kuuluu nyt Liigan kärkipuolustajien joukkoon ja tulee olemaan HIFK:n tärkeimpiä puolustajia mestaruusjahdissa.

5. Juha-Pekka Hytönen, JYP

JYP-ikoni Juha-Pekka Hytönen palaa Jyväskylään neljän maailmalla vietetyn vuoden jälkeen. Erinomaisen KHL-kauden jälkeen vauhti ei hidastunut Sveitsissäkään ja Hytönen kuuluu Liigan parhaimpiin kahdensuunnan pelaajiin hoitaen puolustusvelvoitteet erinomaisesti. 35-vuotias sentteri ei ole kuitenkaan mikään puukäsi, mistä on osoituksena monet tehokkaat kaudet. Ennen ulkomaanvisiittiään viisi kautta JYPin kipparina toiminut Hytönen teki seuran kanssa peräti neljävuotisen sopimuksen.

4. Niko Kapanen, HPK

16 vuoden jälkeen kasvattajaseuraansa palannut Niko Kapanen tuo Kerhoon ison annoksen kokemusta ja johtajuutta. Lähes 400 NHL-ottelun jälkeen sentterin kahdeksan edellistä kautta sujui KHL:ssä, joista kaksi viimeisintä Kapanen toimi Jokereiden kapteenina. Varsinkin viimeisinä kausina rooli oli astetta puolustavampi, mutta 234 pistettä 399 KHL-ottelussa on silti hieno suoritus. Kapanen johtaa HPK:ta pelillisesti, mutta konkarin merkitys on nuorelle joukkueelle muutenkin valtava.

3. Niklas Bäckström, HIFK

Niklas Bäckströmin kaltaisella CV:llä harvemmin siirrytään NHL:stä Liigaan. Konkarimaalivahdin viimeiset kaudet olivat tosin hieman hajanaisia, joten todellinen taso on pienoinen kysymysmerkki. 38-vuotias Bäckström on kärsinyt viime vuosina myös loukkaantumisista, mutta konkari muodostaa erinomaisen duon nuoren Kevin Lankisen kanssa. Bäckströmin yllä on toki pienoinen floppivaara, mutta lähtökohtaisesti hän lukeutuu sarjan parhaiden maalivahtien joukkoon.

Calgary Flames jäänee Niklas Bäckströmin uran viimeiseksi NHL-seuraksi. Kuva: Getty

Calgary Flames jäänee Niklas Bäckströmin uran viimeiseksi NHL-seuraksi. Kuva: Getty

2. Jussi Rynnäs, Kärpät

Jussi Rynnäs oli todella tärkeä kiinnitys Kärpille, koska joukkueen vaihtuvuus on ollut todella suurta niin pelaajien kuin valmennuksenkin osalta, joten raudanluja ykkösmaalivahti on menestymisen elinehto. Rynnäs pelasi Kärpissä myös kaksi vuotta sitten, mutta loistavasta runkosarjasta huolimatta Tomi Karhunen kantoi päävastuun torjuntatöistä pudotuspeleissä. Rynnäksen kaksi edellistä sujuivat varsin mainiosti rapakon takana ja KHL:ssä. Kookas maalivahti kuuluu Liigan parhaiden maalivahtien joukkoon, vaikka pudotuspelikokemus on toistaiseksi varsin vaatimatonta.

1. Juhamatti Aaltonen, HIFK

Taiteilija Juhamatti Aaltonen palaa viihdyttämään Liigaan, vaikka asuinpaikka säilyy samana kuin kahtena edellisenä vuotena, kun laituri pelasi Jokereiden riveissä KHL:ää. Tuloksena oli 62 tehopistettä 93 ottelussa, vaikka enempääkin olisi ollut mahdollisuudet. Antti Törmäsen alaisuudessa Aaltonen pääsee elementtiinsä, kun hyökkääjillä on suhteellisen paljon vapauksia hyökkäysalueella. Laituri lukeutuu Liigan suurimpiin suosikkeihin maalipörssin voiton suhteen.

Juuri listauksen ulkopuolella:

Otso Rantakari, Tappara

Kauden 2014-15 vuoden tulokkaaksi valittu Otso Rantakari sai osittain pakon sanelemana valtavasti vastuuta Bluesissa kahden viimeisen kauden aikana. Nuorukainen käytti tilaisuutensa ja oli loppuvaiheessa Bluesin tärkeimpiä pelaajia. 93 ottelussa Liigassa ja 49 tehopistettä on erinomainen saavutus 22-vuotiaalle puolustajalle.

Jesse Saarinen, Kärpät

Jesse Saarinen on mielenkiintoinen paluumuuttaja Liigaan. Lähti reilu vuosi sitten loistavan HPK:ssa pelatun kauden jälkeen Zagrebin riveihin KHL:ään, mutta ei päässyt Idässä aivan yhtä kovaan liitoon. Saarinen elää vauhdista ja hyvässä kunnossa ollessaan tekee paljon pisteitä.

Ossi Louhivaara, JYP

Kahden Sveitsissä vietetyn kauden jälkeen Ossi Louhivaara palasi Hytösen tavoin pitkällä sopimuksella kotiin Jyväskylään. Vauhtikone kuului JYPin avainpelaajiin ennen lähtöään ja tulee saamaan paljon vastuuta tulevillakin kausilla. Työteliäs pelaaja, joka osuu myös tolppien väliin: Louhivaara on tehnyt seitsemällä peräkkäisellä kaudella vähintään 12 maalia.

Kaapo Kähkönen, Lukko

Kaapo Kähkösellä on täytettävänään Ryan Zapolskin kokoiset saappaat Raumalla. Nuoret leijonat maailmanmestareiksi torjunut Kähkönen oli lähes mahdottoman tehtävän edessä viime kaudella Bluesissa, mutta suoriutui urakasta mainiosti. Nyt edessä on organisoidumpi, tiiviimpii ja ennen kaikkea laadukkaampi puolustus.

Markus Nenonen, Sport

Markus Nenonen pelasi viime kaudella JYPissä nappikauden laiturin ollessa 18 maalillaan joukkueensa paras maalintekijä. Kookas hyökkääjä käyttää kokoaan hyväkseen kentällä ja omaa todella hyvän laukauksen. Sportissa on tiedossa iso ruutu ja Nenoselta myös odotetaan tulosta.

Kansikuva: All Over Press