TOP 10: Liiga-joukkueiden onnistuneimmat hankinnat

Liigassa vetäydyttiin maajoukkuetauolle, joten on hyvä aika tarkastella kesän hankintojen onnistumisia. Listauksessa otettiin huomioon nimenomaan miten pelaaja on onnistunut odotuksiin nähden. Näin ollen monet mainiosti pelanneet nimekkäät hankinnat eivät ole listalla.

10. Erik Thorell, TPS

Erik Thorell tiedettiin potentiaaliseksi pelaajaksi, sillä laituri oli nakuttanut aikaisemmilla kausillaan hyviä pisteitä Allsvenskanissa. Monille hyppy Ruotsin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Liigaan osoittautuu liian isoksi, mutta Thorell on ollut yksi turkulaisten parhaimpia pelaajia alkukaudella. 24-vuotias ruotsalainen on saalistanut suhteellisen pienellä vastuulla mainiot tehot 8+5, vaikka pelipaikka on vaihdellut ketjusta toiseen. Monipuolinen Thorell on osoittautunut erinomaiseksi löydöksi TPS:ltä.

9. Curtis Hamilton, SaiPa

SaiPa on tunnettu erinomaisista ulkomaalaishankinnoista, eikä tämäkään kausi ole poikkeus. Curtis Hamilton on keikkunut koko syksyn maalipörssin kärkisijoilla, kun 16 ottelussa on syntynyt 10 täysosumaa. Kanadalainen on tehnyt ammattilaisuransa parhaalla kaudella 13 maalia, joten kyseessä on jälleen loistava löytö Antti Tuomenoksalta. Hamilton omaa erinomaisen laukauksen ja menee aggressiivisesti maalille, joten tulosta syntyy nähdyllä tavalla.

8. Jussi Makkonen, Ässät

Ässät on Jussi Makkosen kymmenes seura kahdeksan vuoden takaisen huippukauden jälkeen. Kookas sentteri ei ole päässyt muutaman vuoden takaiseen liitoon ja joukkue on vaihtunut tiuhaan tahtiin, mutta Pori näyttää olevan sopiva paikka Makkoselle. 31-vuotias hyökkääjä on johtanut esimerkillisesti joukkueen ykkösketjua läpi syksyn ja 15 ottelussa on syntynyt tehot 2+10. Makkonen loukkaantui torstaina Sportia vastaan, mutta porilaisten onneksi vamma ei vaadi leikkaushoitoa ja hyökkääjä on joitain viikkoja sivussa.

7. Janne Lahti, HPK

Hurjat 37 täysosumaa kuusi vuotta sitten Jokereissa viimeistellyt Janne Lahti on kärsinyt viime vuosina loukkaantumisista eikä ole päässyt parhaaseen iskuun. Kymmenen vuoden kierroksen jälkeen Hämeenlinnaan palannut hyökkääjää on löytänyt tällä kaudella kuitenkin vanhan tutun vireen ja kateissa olleen itseluottamuksen. HPK on ollut yksi syksyn yllättäjistä ja kovassa iskussa oleva Lahti on ollut tärkeä palanen joukkuetta tehoilla 5+6.

6. Oula Palve, HPK

Kaksi viime kautta Jukureiden riveissä Mestiksessä dominoinut Oula Palve on aloittanut väkevästi taipaleensa Liigassakin. Kauden tulokkaan tittelistä kamppaileva hyökkääjä ei ole säikähtänyt pääsarjan vauhtia, vaan on pystynyt pelaamaan vahvuuksillaan. 16 ottelussa on syntynyt mainiot tehot 4+6 ja Palve on ollut isossa roolissa myös muun muassa voittomaalikilpailuissa. Kunhan pelejä Liigassa tulee vielä enemmän alle, niin pistetahtikin nousee varmasti entisestään, kun omaa niin loistavan tekniikan ja pelisilmän kuin Palve.

5. Henrik Koivisto, Jukurit

Henrik Koivisto on ollut sarjanousijan tärkein palanen syyskaudella. 16 ottelussa on syntynyt tehot 7+7, mikä on vain neljä pistettä vähemmän kuin viime kaudella Sportissa 53 ottelussa. Koivisto muodostaa erinomaisesi toimivan ketjun Zach Budishin sekä Teemu Tallbergin kanssa ja koko kolmikko onkin Jukureiden sisäisen pistepörssin neljän kärjessä. Koiviston piste-ennätys Liigasta on kolmen vuoden takaa Jokereista, kun 39 ottelussa syntyi 19 tehopistettä. Ennätys mennee uusille kymmenluvuille tällä kaudella kuitenkin jo ennen joulua.

4. Olavi Vauhkonen, Sport

27-vuotias Olavi Vauhkonen on väläytellyt viime kausilla Liigassa ajoittain, mutta kaivattua tasaisuutta ei ollut löytynyt otteisiin. Sportissa kookas hyökkääjä on kuitenkin ollut joukkueensa paras hyökkääjä. 16 ottelussa saalistetut tehot 9+5 oikeuttaa Liigan pistepörssin kuudennelle sijalle. Vauhkonen haistaa maalipaikat hyvin ja omaa terävän laukauksen, jota mies ei ole kuluvalla kaudella säästellyt.

3. Simon Suoranta, Ässät

Simon Suoranta yritti viisi vuotta läpimurtoa Kärpissä, mutta vastuu jäi varsin vähäiseksi eikä muutosta ollut näkyvissä. Siirtyminen Poriin näyttäisi olleen lottovoitto, sillä Suorannalle tarjottiin heti alusta lähtien isoa roolia. Isokokoinen laituri on vastannut huutoon vakuuttavasti ja 16 ottelussa on syntynyt tehot 5+5, mikä on vain kaksi pistettä miehen piste-ennätyksestä Liigassa. 24-vuotias Suoranta on erinomainen luistelija ja sopii Jyrki Ahon vaativaan pelitapaan loistavasti.

2. Emil Larmi, HPK

Viime kaudella Peliittojen riveissä torjuneen Emil Larmin odotettiin vain tarjoavan hyvän haasteen NHL:ssäkin torjuneelle Nathan Lawsonille. Toisin kuitenkin kävi. Larmi on aloittanut jokaisen ottelun HPK:n maalilla ja Lawsonin sopimus on jo purettu. Larmi on ollut yksi syyskauden suurimpia yllättäjiä ja pelannut läpi syksyn erinomaisesti. 20-vuotias maalivahti ei ole erityisen iso, mutta paikkaa tätä hurjalla atleettisuudella sekä aktiivisella torjuntatyylillä.

1. Iikka Kangasniemi, Pelicans

Iikka Kangasniemi on ollut syksyn komeetta. 21-vuotias laituri oli hurjassa iskussa ennen SaiPaa vastaan sattunutta loukkaantumista, mikä piti miehen sivussa neljä ottelua. Paluun jälkeen pari ottelua oli vielä hakemista, mutta taukoa edeltävässä pelissä Ilvestä vastaan kaukalossa oli jälleen tuttu Kangasniemi. 12 ottelussa on syntynyt pisteet 6+10, kun laiturin aiempi piste-ennätys Liigassa oli 14 pistettä. Taiturimainen Kangasniemi on viihdyttävä pelaaja, joka häikäisee vauhdillaan ja taidoillaan.

Liigassa ollaan nyt maajoukkuetauolle ja pelit jatkuvat 9.11. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilla tai Ruutu -palvelussa.

Kansikuva: All Over Press