TOP 10: Liiga-kauden parhaimmat hankinnat

Liigan runkosarjasta on pelattu jo yli kuudesosa, joten tässä vaiheessa on hyvä tehdä katsaus Liiga-seurojen kesän hankintoihin. Mitkä joukkueet ovat iskeneet kultasuoneen, ja ketkä pelaajat ovat osoittautuneet alkukauden perusteella todellisiksi tähtihankinnoiksi? Siitä otetaan selvää seuraavassa jutussa, jossa on listattuna kesän kymmenen parasta hankintaa. Painoarvoa on annettu myös pelaajien osoittamalle potentiaalille sekä hinta-laatu-suhteelle, eikä pelkästään tilastolliselle menestykselle.

10. Victor Westermarck, Sport

Sport löysi 24-vuotiaan puolustajan Mestiksestä Espoo Unitedista, jossa mies takoi viime kaudella 50 ottelussa tehot 7+13=20. Isokokoinen puolustaja oli pelannut Liigaa Bluesissa, mutta viimeiset kaksi kautta olivat kuluneet Mestiksessä. Senpä vuoksi mieheen ei kohdistettu isoja odotuksia ennen harjoitusotteluita, mutta jo elokuun väännöt osoittivat Westermarckin olevan hyvä haku. Monipuolinen puolustaja tuli halvalla Vaasaan, mutta tulos on ollut huimaa, kun hän on takonut 11 ottelussa viisi maalia. Nuorella puolustajalla on vielä runsaasti kehitysvaraa, joten Sport onnistui tekemään erinomaisen löydön Espoosta.

9. David Tomasek, JYP

22-vuotiaan tshekkipelaajan taidot olivat tiedossa, ja hän onkin onnistunut tekemään 12 ottelussa kelvolliset seitsemän tehopistettä. Sentteri pystyy kuitenkin vielä tehokkaampaan peliin, ja Tomasekin pistetahti tulee varmasti kiihtymään, kun hän sopeutuu paremmin Suomeen ja Liigaan. Tomasek on jo osoittanut olevansa pelimies, ja kun kyseessä on näin nuori tapaus, on kehitysvaraa vielä runsaasti.

8. Oliwer Kaski, Pelicans

HIFK:sta Pelicansiin siirtynyt Kaski oli hirmuisessa vedossa harjoituskaudella, ja puolustaja onkin kerännyt mukavasti pisteitä myös runkosarjassa, kun hän on saalistanut 12 ottelussa tehot 3+4=7. Kaski on isohko ja hyvin liikkuva puolustaja, jolla on erinomaiset hyökkäyspään taidot. Hänen tasonsa on heitellyt, miksi mies ei nouse tämän korkeammalle tällä listalla, mutta Kaskesta tulee olemaan vielä runsaasti iloa Pelicansille. Kaskikin on nuori mies, joka on vasta lähestymässä uransa parhaita vuosia. Pelicansin hankintaa voidaan jo nyt pitää erittäin onnistuneena.

7. Lasse Lappalainen, KalPa

KalPa naarasi kesällä puolustaja Lappalaisen SaiPasta, ja siirto on osoittautunut onnistuneeksi. Lappalainen on monipuolinen puolustaja, jolta ei löydy suuria heikkouksia. Hän pelaa rauhallisesti omassa päässä ja avaa peliä mallikkaasti. Lappalainen on onnistunut myös hyökkäyspäässä, kun hän on iskenyt 12 ottelussa tehot 2+5=7. KalPan onneksi miehen sopimus on kaksivuotinen ja suhteellisen halpa, joten KalPa-johdossa voidaan rauhassa taputella itseään olkapäihin.

6. Jarkko Malinen, Tappara

Sentteri Malinen lähti aikoinaan Tapparasta Kouvolaan, missä hän pelasi uransa parasta kiekkoa. Hyvät otteet toivat rahakkaan sopimuksen HIFK:iin, jossa Malinen ei kuitenkaan noussut KooKoo-vuosiensa tasolle. Siksi miehen matka jatkuikin takaisin kirvesrintoihin, jossa hän yrittää saada uuden alun uralleen. Ja se näyttäisi onnistuneen! Malisen alkukausi on ollut erinomainen, ja hän onkin takonut 12 ottelussa tehot 5+5=10. Pisteiden lisäksi Malinen loistaa monipuolisuudellaan, ja sentteri onkin tärkeä pelaaja ympäri kaukaloa. Sen vuoksi miestä voidaan pitää yhtenä kesän parhaana hankintana.

5. Jakub Skarek, Pelicans

18-vuotias tshekkimaalivahti tiedettiin lupaavaksi, mutta miehen sopeutuminen Liigaan on tapahtunut odotettua paremmin. Skarek on esittänyt huimia otteita, ja miehen tilastot kertovatkin paljon: Skarekin päästettyjen maalien keskiarvo on seitsemän ottelun jälkeen 1,67 ja torjuntaprosentti 93,1%. Tällaiset tilastot ovat huimaa luokkaa. Etenkin kun Pelicansissa ei operoi sarjan paras puolustuskalusto. Skarekin hankinta on myös siinä mielessä hyvä, että hän saattaa pelata Lahdessa vielä ensi kaudellakin. Sen jälkeen edessä on lähtö NHL:ään.

4. Hynek Zohorna, Pelicans

Pelicansin taidokas hyökkääjä tuli Lahteen Tshekistä. Miehen aiemmat näytöt eivät olleet erityisen vahvoja, eikä laiturin harjoituskauden otteet antaneet olettaa kuin korkeintaan 30 tehopisteen kautta. Zohorna on kuitenkin parantanut otteitaan kuin sika juoksuaan, ja tshekkipelaajasta on muovautunut erittäin tärkeä osa lahtelaisten hyökkäyspeliä. Zohorna on takonut 12 ottelussa 11 tehopistettä, ja parempaa on vain luvassa. Taitava ja tehokas hankinta.

3. Aleksi Heponiemi, Kärpät

Heponiemi, 19, on kohistu lupaus, jonka uskottiin tekevän hyvää tulosta Liiga-jäillä. Alku on ollut kuitenkin huima, kun upealla pelisilmällä operoiva hyökkääjä on takonut 12 ottelussa tehot 4+7=11 ollen joukkueensa parhaimpia hyökkäyspään pelaajia. Heponiemi on vielä heiveröinen, mutta hänen hyökkäyspään taidoilla tehdään vahvaa tulosta läpi kauden. Ja mikä parasta, Heponiemi on nuori, kehittyvä ja suhteellisen halpa pelaaja varakkaalle seuralle, miksi Kärpille kuuluu tästä hankinnasta sulka hattuun. Kaiken lisäksi Kärpät tulee saamaan NHL:stä kasvattajarahoja, kun Heponiemi aikanaan siirtyy rapakon taakse.

2. Tyler Morley, SaiPa

SaiPa on tottunut tekemään hyviä hakuja ulkomailta, ja tälläkin kertaa lappeenrantalaisleirissä onnistuttiin. Pienikokoinen hyökkääjä pelasi viime kaudella monikansallisessa EBEL-sarjassa, jossa Morley teki vahvaa jälkeä. Tehot ovat siirtyneet myös Liiga-jäille, jossa kanadalaisväkkärä on tehnyt 11 ottelussa saman verran pisteitä. Morleylla on kaikki kyvyt taistella koko sarjan pistepörssin voitosta, ja mikä parasta, hän ei ole todellakaan Liigan palkkakuninkaita. Morleyn palkka on todennäköisesti lähempänä sarjan keskivertopalkansaajaa kuin parhaimpia palkansaajia.

1. Mika Pyörälä, Kärpät

Pyörälä teki yhden Sveitsin-vuoden jälkeen paluun Ouluun, eikä hyökkääjän otteet näytä menneen huonompaan suuntaan. Kokenut laituri on edelleen sarjan parhaimpia hyökkääjiä. Piste. Pyörälä tekee koko ajan oikeita ratkaisuja kiekon kanssa ja ilman kiekkoa, minkä lisäksi hän niittää vahvaa tulosta taululle. Mies on takonut 12 ottelussa 11 tehopistettä, ja tahti tuskin hiipuu.

Kansikuva: All Over Press