TOP 10: Nämä Liiga-tähdet ovat vielä ilman sopimusta

Ruutu LogoLiigan kausi päättyi, mutta Pitsiturnaus häämöttää jo kulman takana. Voit seurata maan parasta kiekkoa jälleen ensi kaudella Ruutu+ -palvelun kautta.

Unibet tarjoaa uusille asiakkaille erikoistarjouksen lätkän MM-kisoihin! Kaikki uudet asiakkaat saavat 5€ ilmaista pelirahaa littymisen yhteydessä ja ensimmäisestä talletuksesta saat 10€ ilmaisvedon.

Monet joukkueet ovat jo julkaisseet tulevan kauden pelaajarunkojaan, mutta vapaiden pelaajien joukossa on vielä todella nimekkäitä pelaajia. Osalla tämänkin listan pelureista löytynee jo sopimus johonkin joukkueeseen, mutta ainakaan toistaiseksi siitä ei ole tiedotettu. Tässä kymmenen kovinta viime kaudella Liigassa pelannutta pelaajaa, joiden tulevan sesongin joukkueesta ei ole tullut vielä varmistusta. Tästä pääset tarkistamaan kaikki jo tapahtuneet pelaajasiirrot.

10. Juha-Pekka Haataja

Kolme Suomen mestaruutta voittanut Juha-Pekka Haataja on viihtynyt kaksi edellistä kautta Kouvolassa, mutta nykyinen sopimus päättyi tähän sesonkiin. KooKoo on julkaissut jo liudan ensi kauden sopimuksia, mutta ainakaan vielä Haatajan nimeä ei ole ollut jatkavien pelaajien joukoissa. Kärppien kasvatti oli päättyneellä kaudella mainiossa iskussa ja saalisti 60 ottelussa tehot 20+21. 34-vuotias osoitti arvonsa varsinkin kevätkaudella, kun laituri kannatteli tähtipelaajansa myynyttä joukkuetta harteillaan. Haatajalla lienee edelleen kysyntää kotimaassakin, sillä luistin liikkuu mainiosti ja pelisilmä on tallella.

9. Michel Miklik

Michel Miklikin päättynyt kausi oli repaleinen. Slovakialainen pelasi talven aikana peräti neljässä eri joukkueessa ja lisäksi harmina olivat loukkaantumiset. Pudotuspelit mukaan lukien taitavalle laiturille kertyi Liigassa yhteensä 26 ottelua, joissa kertyi tehopisteet 13+6. Slovakian ryhmään MM-kisoihin valittu Miklik on mainio peluri kotoiseen Liigaamme ja erityisesti maalijyvä on kohdillaan, joten kysyntää lienee Suomen rajojen ulkopuolellakin.

8. Juhani Tyrväinen

Juhani Tyrväinen oli profiloitunut enemmän puolustavaksi hyökkääjäksi, mutta pystyi nousemaan päättyneellä kaudella täysin uudelle tasolle. Kiekkoreippaan kasvatti johti Pelicansin ykkösketjua läpi kauden ja nakutti tehot 14+29, mikä oli parikymmentä pistettä enemmän kuin miehen edellinen piste-ennätys. Tämä nostatti varmasti 26-vuotiaan sentterin osakkeita siirtomarkkinoilla ja maisema vaihtunee Lahdesta muualle. Ilta-Sanomien mukaan tuleva osoite löytyisi Helsingistä.

7. Janne Keränen

Janne Keränen kuului KalPan loistavan sesongin pelanneen joukkueen tärkeimpiin tukipilareihin. Kymmenennen kautensa Liigassa pelannut laituri saalisti uran parhaat pisteensä, kun 60 ottelussa kertyi tehot 24+18. Keränen oli mainiossa iskussa myös pudotuspeleissä, vaikka hyytyikin hieman finaalisarjassa. Tyrväisen tapaan Keränen nosti osakkeidensa arvoaan valtavasti päättyneen kauden aikana.

Janne Keräsellä riitti tuuletettavaa pudotuspeleissäkin: 18 ottelussa kertyi tehot 6+6. Matti Raivio / All Over Press

6. Jani Lajunen

Joko voitot seuraavat Jani Lajusta tai sitten voitot seuraavat tätä luotettavaa sentteriä, sillä miehen kolme edellistä kautta ovat päättyneet mestaruuksiin. Lisäksi palkintokaapista löytyy maailmanmestaruus vuodelta 2011. Lajunen nakutti kahden kauden aikana Tapparassa yhteensä 68 pistettä, mutta sentterin suurimmat vahvuudet ovat kuitenkin muualla. 26-vuotiaan luottosentterin voi heittää kentälle aivan missä vaiheessa tahansa eikä tarvitse pelätä pettymystä. Kahden vuoden sopimus Tapparan kanssa päättyi mestaruuteen ja uusi osoite on ainakin vielä toistaiseksi tiedottamatta.

5. Erik Thorell

Erik Thorell oli huima löytö TPS:ltä. Ruotsin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta saapunut laituri tykitti peräti 24 täysosumaa, millä irtosi maalipörssin kolmas sija. Thorell omaa loistavan laukauksen eikä hyppy pääsarjatasolle tuottanut mitään ongelmia. Huiman laukauksen omaavalla ruotsalaisella on varmasti riittänyt kysyntää kauden aikana ja Iltalehden tietojen mukaan Thorell olisi jatkossa HIFK:n pelaaja. 

4. Vili Sopanen

Vili Sopanen on dominoinut kiekkokaukaloissa jo useamman kauden, mutta sitkeät loukkaantumiset ovat vaivanneet lähes vuodesta toiseen eikä kiekkotaituri ole päässyt parhaaseen liitoon kuin ajoittain. Päättyneellä kaudella Sopanen pelasi uransa parasta kiekkoa ja lahtelainen oli toisinaan täysin pysäyttämätön kaukalossa. Loukkaantumiset varjostivat jälleen sesonkia, mutta ne jäivät tällä kertaa sivuosaan. Sopanen naulasi 41 ottelussa uransa parhaat pisteet 20+26. 29-vuotias laituri on pelannut ammattilaisurallaan vain vajaan yhden kauden Lahden ulkopuolella, mutta nyt maisema vaihtunee.

3. Juhamatti Aaltonen

Juhamatti Aaltosen kausi oli kaksijakoinen. Syyskaudella laituri oli lähestulkoon Liigan paras pelaaja, mutta kevät oli vastaavasti todella synkkä ja Aaltonen joutui pudotuspeleissä jopa katsomon puolelle. Tästä huolimatta 31-vuotias hyökkääjä on edelleen erinomainen pelaaja Liigaan ja hänen vahvuudet ovat hyvin kaikkien tiedossa. Viime kauden HIFK:ssa kenenkään yksittäisen pelaajan oli vaikeaa loistaa ja jossain toisessa ympäristössä Aaltonen olisi todennäköisesti takonut aivan erilaiset lukemat, vaikka pisteet 19+20 eivät nyt luokattomat olekaan. Aaltonen kuului tällä kaudella Liigan kalleimpien pelaajien joukkoon, joten vaisu kevät vaikuttanee varmasti ainakin kotimaan markkinoiden osalta palkkapyyntöön.

Laimeasta keväästä huolimatta Aaltonen sai kutsun MM-kisoihin. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

2. Tomi Kallio

Tomi Kallio oli yksi joukkueelleen tärkeimpiä pelaajia viime kaudella. 40-vuotias hyökkääjä on kuin loistava viini, joka paranee vanhetessaan. Ikä ei näkynyt kaukalossa lainkaan, vaan Kallio pelasi huimalla tasolla illasta toiseen. Karismaattinen johtaja, jonka vierellä nuorten pelaajien on helppo ottaa kehitysaskeleita. TPS julkaisi jo ensi kauden runkonsa, mutta Kallion jatkosta ei ainakaan vielä tiedotettu. Peliotteiden myötä joukkueen kapteenin jatkon suhteen ei ole varmasti epäselvyyttä, mutta riippuu kuinka paljon vaakakupissa painavat muut asiat. Mikäli Kallio jatkaa, niin joukkue on varmasti TPS.

1. Veli-Matti Savinainen

Veli-Matti Savinaisen toinen kausi Tapparassa oli todellinen jättipotti. Kokenut laituri oli tehnyt valtavasti töitä luistelun suhteen ja se näkyi jäällä. Savinainen kuittasi nimiinsä maalipörssin voiton viimeisteltyään peräti 30 täysosumaa. 31-vuotias laituri sai myös kutsun MM-kisoihin, joissa osakkeita on mahdollisuus nostaa entisestään. Kokeneelle hyökkääjälle ei tule enää montaa mahdollisuutta isompien europinojen äärelle ulkomaille, joten jatkaminen Liigassa vaikuttaa lähtökohtaisesti epätodennäköiseltä.

8 eurolla NBA-finaaleihin? Osallistu kilpailuun tästä!

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press