TOP 10: Liigan alkukauden yllättäjät

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Liiga on polkaistu vauhdilla käyntiin, kun joukkueilla on jo 7-8 ottelua pelattuna. Monet pelaajat ovatkin aloittaneet odotuksiin nähden yllättävän hyvin, joten on aika tarkastella alkukauden suurimpia yllättäjiä. Tässä Faneille.comin näkemys positiivisesti yllättäneistä pelureista.

10. Joni Tuulola, Sport

Joni Tuulola yllätti viime kauden päätteeksi siirtymällä kasvattajaseurastaan Sportin riveihin. Maisemanvaihto on ainakin alkukauden perusteella kannattanut. 21-vuotias puolustaja on saanut vaasalaisten takalinjoilla valtavasti vastuuta ja kellottanut keskimäärin 23 minuuttia peliaikaa ottelua kohden. Myös pisteitä on karttunut mukavasti, kun Tuulolalla on kasassa tehot 1+4. Tämä voi olla 21-vuotiaalle puolustajalle se todellinen läpimurtokausi.

9. Eetu Koivistoinen, Lukko

Lukko on aloittanut kauden mainiosti ja Eetu koivistoinen on ollut joukkueen suurimpia yllättäjiä. 22-vuotias hyökkääjä on muodostanut kolmosketjuun toimivan duon Peter Tiivolan kanssa, mutta kaksikko on saanut peliotteisiin nähden varsin maltillisesti vastuuta. Koivistoinen on viimeistellyt jo neljä täysosumaa, mikä on saman verran kuin viime kaudella 54 ottelussa. Neljästä osumasta peräti kolme on ollut otteluiden voittomaaleja. Toistaiseksi peliaikaa on tullut vain noin 13 minuuttia iltaa kohden, mutta mikäli otteet jatkuvat samanlaisina, niin vastuutakin luulisi olevan tiedossa enemmän.

8. Petrus Palmu, TPS

Petrus Palmun potentiaali on varmasti jokaisen kiekkoa seuraavan katsojan tiedossa, mutta nuorukaisen sisääntulo Liigaan on ollut väkevä. Vielä viime kaudella Pohjois-Amerikan juniorisarjassa pelannut hyökkääjä on hämmästyttänyt kypsillä otteillaan pääsarjassa eikä hyppy ole ollut liian iso. 20-vuotias Palmu pelaa ikäisekseen erittäin viisaasti, minkä lisäksi hän omaa erinomaisen pelisilmän sekä valtavan määrän taitoa. Pienikokoinen hyökkääjä on saalistanut kahdeksassa ottelussa mainiot tehot 2+5 ja muodostanut mainion duon Patrik Virran kanssa, vaikka ketjun kolmas lenkki on usein vaihtunut.

Petrus Palmun takoi viime kaudella OHL-sarjassa 62 otteluun 98 pistettä. Kuva: AOP

7. Jerry Turkulainen, JYP

Jerry Turkulainen nousi viime kaudella raketin lailla liigakartalle ja oli tulokkaiden pistepörssin kolmas. Kesän aikana on tapahtunut jälleen valtavasti kehitystä ja nyt laituri on ollut JYPin laadukkaan hyökkäyskaluston parhaimmistoa. 19-vuotias hyökkääjä on nakuttanut kahdeksassa ottelussa tehot 2+5, mikä oikeuttaa kolmanteen sijaan joukkueen sisäisessä pistepörssissä. Turkulainen ei anna pienen koon haitata, vaan paikkaa tätä muun muassa erinomaisella liikkeellä. Tämän sai kokea muun muassa Tappara, kun Turkulainen nöyryytti hallitsevan mestarin puolustusta viimeistelemällä upean osuman riiston jälkeen.

6. David Goodwin, SaiPa

SaiPa on tunnettu hyvistä ulkomaalaishankinnoistaan ja sama laulu näyttää jatkuvan tälläkin kaudella. David Goodwin kiekkoili Yhdysvalloissa yliopistosarjoissa, joten hyppy Liigaan on ollut iso. 25-vuotias sentteri on kuitenkin ollut joukkueensa hyökkäyskaluston tärkein palanen alkukaudella. Goodwin on kantanut SaiPaa harteillaan ja nakuttanut pisteet 3+4, mikä on yli puolet enemmän kuin joukkueen toiseksi parhaalla pistemiehellä. Lappeenrannassa voidaan jälleen myhäillä tyytyväisyydestä ulkomaalaishankinnan suhteen, sillä Goodwinin sopimuksessa on seuran optio myös seuraavasta kaudesta.

5. Emil Kristensen, KooKoo

Emil Kristensen on ottanut väkevillä otteillaan paikkansa kautensa mainiosti aloittaneen KooKoon ykköspuolustajana. 25-vuotiaalla tanskalaisella on seitsemän ottelun jälkeen kasassa tehot 3+3, mikä on saman verran kuin viime kaudella 23 ottelussa SHL:ssä. Kristensen on saanut Tuomas Tuokkolalta ansaitusti paljon vastuuta: peliaika on jäänyt vain yhdessä ottelussa hieman alle 20 minuuttiin. KooKoo vaikuttaa alkukauden perusteella osuneen kultakimpaleeseen, sillä edes puolustajaparin vaihtuminen Jyri Niemen loukkaantumisen takia Niko Tuhkaseen ei ole vaikuttanut otteisiin.

4. Ossi Ikonen, JYP

27-vuotias Ossi Ikonen oli pelannut ennen tätä kautta vain viisi ottelua Liigassa. Tämän kauden otteiden perusteella se on melkoinen yllätys. Ikonen on ottanut paikkansa JYPin kolmosparissa Jaakko Jokisen rinnalla ja kaksikko on hoitanut oman ruutunsa moitteettomasti. Tämän lisäksi Ikonen on saalistanut tehopisteet 2+3, mikä oikeuttaa peräti kymmenenteen sijaan Liigan puolustajien pistepörssissä. Viime kaudella Hermeksessä kiekkoillut puolustaja on aloittanut todennäköisesti paremmin kuin osasi itsekään unelmoida. JYPin laadukkaassa puolustuksessa on peliminuutit tiukassa, mutta Ikosen rooli ei voi nykyotteiden myötä ainakaan pienentyä.

3. Juuso Puustinen, JYP

Juuso Puustinen on ollut yksi alkukauden parhaimpia pelaajia Liigassa. Tämä ei varsinaisesti ole iso yllätys, sillä olihan 29-vuotias hyökkääjä takonut ennen kuluvaa kautta jo yli 100 maalia Liigassa. Puustisen ero miehen edellisiin kausiin on tosin ollut valtaisa. KalPan kasvatti kiekkoili neljä edellistä kautta HIFK:ssa, joista varsinkin pari viimeistä meni vaisusti. Erityisesti viime kausi oli kaikkea muuta kuin mihin Puustiselta on totuttu ja tuloksena oli vain kuusi täysosumaa. Maisemanvaihto Jyväskylään teki selvästi hyvää, sillä viekas hyökkääjä on ollut kuin uudestisyntynyt. Laituri haistaa maalipaikat jälleen erinomaisesti ja itseluottamuksen ollessa kunnossa erinomainen laukaus ei jää hyödyntämättä. Nyt kasassa on jo seitsemän täysosumaa, mikä on enemmän kuin viime kaudella 48 ottelussa.

Juuso Puustisen viimeiset kaudet HIFK:ssa sujuivat tahmeasti. Kuva: AOP

2. Jesperi Kotkaniemi, Ässät

17-vuotias Jesperi Kotkaniemi kuuluu ikäluokkansa suurimpiin lupauksiin. Ässien kasvatti onkin aloittanut liigataipaleensa ennakkoluulottomasti ja kookkaalla hyökkääjällä on seitsemän ottelun jälkeen kasassa pisteet 2+4. Erinomainen sisääntulo Liigaan pelurilta, joka on pelannut aiemmin vain junioreiden otteluita. Kotkaniemi voisi tosin käyttää mainiota laukaustaan vielä nähtyä enemmän ja hakea itsekkäämmin ratkaisuja. Kotkaniemeä on povailtu ensi kesän ykköskierroksen varaukseksi, ja mikäli otteet jatkuvat samanlaisina läpi kauden, niin varausnumero tullee lähemmäs kärkeä.

1. Aleksi Salonen, Tappara

Tapparalla on kasassa Liigan laadukkain puolustusmateriaali ja kamppailu peliajasta on kovaa. Varsinkin jos Niko Mikkola palaa NHL-leiritykseltä vielä Liigaan, niin Jukka Rautakorpi joutuu tiukan paikan eteen. Aleksi Salonen oli lähtökohtaisesti lähinnä liipaisinta nykykuusikosta, mutta 24-vuotias puolustaja on aloittanut sesongin todella hyvin. JYPin kasvatti ei pelaa ylivoimaa, mutta on viimeistellyt jo peräti neljä täysosumaa. Tämä on saman verran kuin Tapparan muilla puolustajilla on maaleja yhteensä. Salonen hoitaa edelleen päätehtävänsä eli puolustamisen erinomaisesti, mutta aktiiviset nousut hyökkäysten mukaan ovat tuoneet aivan uuden ulottuvuuden miehen pelaamiseen. Ennen tätä kautta hän oli viimeistellyt 162 liigapelissä 11 täysosumaa, joten parannus on ollut melkoinen.

Kansikuva: All Over Press