TOP 10: Eläke saa vielä odottaa – Liigan laadukkaimmat ikämiehet 

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelusta.

Kilpailu: Voita mieletön matka Chicagoon ja näe Markkanen, NHL sekä NFL omin silmin! Löydät ohjeet tästä. 

Jaromir Jagr ja Calgary Flames pääsivät sopimukseen yhden kauden mittaisesta sopimuksesta, joten 45-vuotiaan legendan ura maailman kovimmassa kiekkoliigassa saa jatkoa. Mikäli Jagr pelaa ensi kaudella vähintään 57 ottelua, niin hän rikkoo Gordie Howen nimissä olevan ennätyksen NHL-otteluissa. Tshekkiläinen on pelannut kaudella 1990-91 alkaneella urallaan 1711 ottelua NHL:ssä, vaikka jarruna on ollut useampi työsulku ja vuodet 2008-11 vierähtivät KHL:n puolella.

Liigassa ei päästä sentään aivan Jagrin lukemiin. Kotimaan pääsarjan vanhin kiekkoilija on 42-vuotias Jussi Markkanen. Kuvaavaa on, että Markkanen päätti jo viidennen kautensa Liigassa maaliskuussa 2000, kun hiljattain uransa ensimmäisen maalinsa pääsarjassa viimeistellyt Kärppien Rasmus Kupari syntyi.

Eric Perrin on syntynyt Markkasen tavoin vuonna 1975, mutta kanadalainen on noin puoli vuotta kollegaansa nuorempi. Kaksikon lisäksi 1970-luvulla syntyneitä pelaajia ovat Tomi Kallio, Ville Vahalahti, Niklas Bäckström ja Henrik Tallinder.

Jagrin NHL-uran jatkosta inspiroituneena listasimme Liigan kovimmat ikämiehet. Listaukselle otettiin mukaan vuonna 1981 ja sitä aiemmin syntyneet pelurit. Heitä löytyy yhteensä 16, mutta tässä kymmenen kovinta.

10. Jussi Markkanen, SaiPa (1975)

Jussi Markkanen palasi SaiPaan pitkältä ulkomaan kierrokselta kaudeksi 2013-14 ja hänet palkittiinkin sesongin päätteeksi sarjan parhaaksi maalivahdiksi. Taso on pysynyt korkealla myös tämän jälkeisillä kausilla, mutta viime aikoina murheena ovat olleet loukkaantumiset. Tällä kaudella Markkaselle on kertynyt vain kaksi ottelua. 42-vuotias maalivahti on edelleen erinomainen torjuja, joka pysäyttää kiekkoja varmasti ja hoitaa tilanteita kokeneella pelisilmällä ja mainiolla sijoittumisella.

Jussi Markkanen piipahti viime keväänä lainalla Zugissa, jossa hän viihtyi aikaisemmin neljän kauden ajan. Kuva: AOP

9. Jani Tuppurainen, JYP (1980)

Jani Tuppurainen on kuulunut Liigan eliittiin jo yli kymmenen vuoden ajan, lukuun ottamatta yhtä keväistä piipahdusta Ruotsissa sekä kauden mittaista KHL-visiittiä. Edellisen kymmenen liigakautensa aikana 30 tehopisteen rajapyykki on ylittynyt kahdeksan kertaa. 37-vuotias laituri on saalistanut urallaan 565 ottelussa tehot 142+240. Eikä tahti ole hidastumaan päin: Tuppurainen on ollut tälläkin kaudella totutun kovassa iskussa. Kymmenen ottelun jälkeen miehelä on kasassa tehot 2+7.

8. Juha-Pekka Hytönen, JYP (1981)

Juha-Pekka Hytönen palasi viime kaudeksi JYPiin neljän ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Kuluva kausi on miehelle jo 12. JYPin liigamiehistössä ja näistä peräti kahdeksan on sujunut joukkueen kapteenina. Hytösen palkintokaapista löytyykin Suomen mestaruudet vuosilta 2009 ja 2012. 36-vuotias keskushyökkääjä on tullut tunnetuksi erityisesti mainiosta pelaamisesta omaan päähän, mutta alkuvuosiin nähden pelityyli on muovautunut astetta hyökkäävämmäksi. Hytönen onkin rikkonut 30 tehopisteen rajapyykin edellisellä kuudella kaudellaan Liigassa. Piste-ennätys on kahdeksan vuoden takaa, kun sentteri takoi tehot 22+32. Myös kuluva kausi on käynnistynyt Hytöseltä mainiossa, kun hän on nakuttanut kymmenessä pelissä tehot 1+5. Joukkueen kapteenin arvoa ei kuitenkaan mitata vain tehopisteissä.

7. Ilari Filppula, TPS (1981)

Ilari Filppula viihtyi viimeiset vuodet ulkomailla, mutta palasi kuluvaksi kaudeksi Turkuun. Jo ensimmäiset ottelut kuitenkin osoittivat, että taitavan sentterin pelisilmä ja kädet ovat edelleen tallella. 35-vuotias Filppula ehti saalistaa viidessä ottelussa yhtä monta syöttöpistettä, kunnes joutui muutamaksi viikoksi sivuun loukkaantumisen myötä. Turussa on miehestä erityisen lämpimät muistot, sillä Filppula oli TPS:n vuoden 2010 mestaruusjoukkueen avainpelaajia.

6. Janne Niskala, Lukko (1981)

Janne Niskala teki pitkän kierroksen ulkomailla, kunnes palasi kasvattajaseuraansa kolme vuotta sitten. 36-vuotias puolustaja on edelleen pelipaikkansa eliittiä Liigassa, vaikka viime kausi menikin astetta vaisummin. Lukossa oli toisaalta asiat niin sekaisin, että yksittäisten pelaajien oli haastavaa loistaa. Tästä huolimatta Niskala tykitti 43 ottelussa 11 täysosumaa. Erinomainen laukaus onkin konkaripuolustajan suurimpia vahvuuksia. Niskala on tehnyt edellisellä kaudella yhteensä 35 täysosumaa, mikä olisi valtaosalle hyökkääjistäkin mainio saldo. Lukon kasvatin suurimmat vahvuudet löytyvät ylivoimalla sekä hyökkäysten tukemisissa, mikä on näkynyt tälläkin kaudella: kymmenen ottelun jälkeen kasassa on tehot 3+5.

Kuluva kausi on Niskalalle toinen Lukon kapteenina. Kuva: AOP

5. Lasse Kukkonen, Kärpät (1981)

Lasse Kukkonen ei loista otsikoissa tai maalikoosteissa, mutta johtaa joukkojaan esimerkillisesti illasta toiseen. Konkari tekee mitä tahansa voiton eteen vaaditaan ja tarvittaessa lähestulkoon syö kiekkoja. Varmaa ja laadukasta tekemistä vaihdosta toiseen, minkä lisäksi taso pysyy todella korkealla läpi raastavan kauden. Menestyvät joukkueet tarvitsevat Kukkosen kaltaisia pelaajia ja miehen palkintokaapista löytyykin kolme Suomen mestaruutta, yksi maailmanmestaruus ja kaksi olympiamitalia.

4. Henrik Tallinder, TPS (1979)

Lähes 700 ottelun NHL-kokemus näkyy Henrik Tallinderin otteissa. Ruotsalainen on sijoittunut aina oikein eikä hänellä ole koskaan kiire kaukalossa. Tämän lisäksi viime kaudella pistepussi karttui tehoin 10+19, millä irtosi kuudes sija Liigan puolustajien pistepörssissä. Tallinderin suurimmat vahvuudet löytyvät kuitenkin puolustuspäästä. 38-vuotias puolustaja on pelannut Liigassa yhteensä 179 ottelua ja teholukema on peräti 61 astetta plussan puolella. Tallinder on lähellä Liigan parhaan puolustajan titteliä.

3. Eric Perrin, TPS (1975)

On jopa hämmentävää, että miten Eric Perrinin tasoinen ulkomaalaispelaaja on viihtynyt Suomessa niin pitkään, sillä ottajia  olisi varmasti ollut muuallekin. 41-vuotias kanadalainen on pelannut Liigassa 547 ottelua, joissa on syntynyt tehot 156+310. Parina edellisenä kautena Turussa miehen vaivana ovat tosin olleet loukkaantumiset, ja sama jatkui tälläkin kertaa. Perrin loukkaantui lauantaina pelatussa TPS:n ja Lukon kamppailussa on sivussa noin kuukauden. Kanadalaissentteri on aloittanut kauden erinomaisesti, sillä kymmenen ottelun saldona on tehot 5+6. Mikäli Perrin säästyy suuremmilta loukkaantumisilta, on hänellä erinomainen mahdollisuus nousta Liigan kaikkien aikojen eniten pisteitä tehneeksi ulkomaalaiseksi. Tilaston piikkipaikka on Otakar Janeckyn hallussa, joka nakutti 450 ottelussa 479 pistettä. Eroa Perriniin on vain 13 pistettä.

Perrin on edustanut Suomessa TPS:n lisäksi JYPiä, Ässiä, HPK:ta ja Jokereita. Kuva: AOP

2. Ville Vahalahti, Lukko (1977)

Ville Vahalahti on pelannut huimalla urallaan vain yhden kauden ulkomailla ja laitahyökkääjä onkin Liigan eniten pisteitä tehnyt aktiivipelaaja. 947 ottelun saldona on peräti 673 pistettä, eikä tahti ole hidastumaan päin. Konkari on saalistanut viimeisen neljän kauden aikana Lukossa aina vähintään 47 tehopistettä. Myös kuluva kausi on alkanut erinomaisesti, sillä Vahalahti on jälleen Lukon paras pistemies tehoin 2+7. TPS:n kasvatti on päässyt mittavalla urallaan juhlimaan neljästi Suomen mestaruutta. Näistä tosin kolme tuli jo 2000-luvun taitteessa ja viimeisin 2010.

1. Tomi Kallio, TPS (1977)

Tomi Kallio palasi reilun 15 vuoden kierroksen päätteeksi Turkuun kaudeksi 2015-16. 40-vuotias konkari onkin ollut edelleen sarjan eliittiä, sillä paluun jälkeisissä 129 ottelussa on kertynyt tehot 42+62. TPS:n kannattajat saivat jännittää pitkään Kallion päätöstä tulevan kauden suhteen, mutta heinäkuussa turkulaiset saivat mieluisan uutisen vuoden jatkosopimuksesta. Kallio onkin ollut kuluvalla kaudella totutun kovassa iskussa ja laituri on saalistanut kymmenessä ottelussa tehot 4+6. 40-vuotias konkari johtaa joukkojaan esimerkillään, mikä nostaa ketjukavereiden ja myös koko joukkueen tasoa. TPS on aloittanut kauden erinomaisesti ja joukkueella on täydet saumat mestaruuteen. Tämä olisi varmasti mieluisa päätös kasvattajaseurassaan pelaavan Kallion uralle, vaikka vyöltä löytyvätkin jo mestaruudet vuosilta 1999 ja 2000.

Kansikuva: All Over Press