TOP 10: Liigan laadukkaimmat puolustajat

Faneille.com LogoFaneille.com – Hieman erilainen urheilumedia

KHL-kausi käynnissä: Nappaa 10€ ilmaisrahaa helposti talteen!

Liigassa nähdään ensi kaudella nippu poikkeuksellisen laadukkaita puolustajia, joilla on erilaisia vahvuuksia. Tässä Faneille.comin näkemys ensi kauden kymmenestä parhaasta puolustajasta Liigassa.

10. Vladimir Denisov, SaiPa

Vladimir Denisovin merkitys SaiPan takalinjoilla on valtava ja lappeenrantalaisen puolustuskalusto olisi monta pykälää heikompi ilman valkovenäläistä. Denisov saapui SaiPaan viime keväänä ja hurmasi kannattajat jo lyhyessä ajassa. 34-vuotias puolustaja ei turhia hienostele, mutta rutiini ja suoritustaso ovat todella korkealla tasolla illasta toiseen. Denisovilla on kokemusta KHL:stä yli 360 ottelun edestä, mikä näkyy miehen otteissa. Hän ei ole erityisen iso puolustaja, mutta pelaa erittäin fyysisesti eikä vastustajan hyökkääjillä ole mukavaa valkovenäläisen ollessa jäällä.

9. Ryan Wilson, KalPa

KalPalla oli viime kaudella kaksi vaihetta: aika ennen Ryan Wilsonia ja aika Ryan Wilsonin saapumisen jälkeen. Yli 200 NHL-ottelun kokemuksen omaava puolustaja nosti kertaheitolla koko kuopiolaisten takalinjojen tasoa ja oli yllätys, että KalPa sai pidettyä kanadalaisen riveissään. Wilson ei turhia hienostele, mutta pelaa erittäin korkealla tasolla illasta toiseen. Ammattimaisuus loistaa 31-vuotiaan pelurin otteissa katsomon taaimmaisille riveille asti. 

8. Ilkka Heikkinen, TPS

Ilkka Heikkinen on yksi Liigan vaarallisimmista puolustajista ylivoimalla. Tästä kertoo viime kaudella viimeistellyt kymmenen ylivoimaosumaa ja yhteensä maaleja kertyi peräti 17, millä irtosi puolustajien maalipörssin voitto. 33-vuotias puolustaja omaa kenties Liigan tulisimman laukauksen,  mikä löytää tiensä perille hämmentävän usein. Kookas puolustaja ei ole lapanen myöskään omalla maalillaan, vaikka toisinaan otteet puolustuspäässä voisivat olla astetta jämäkämpiä. 

7. Shaun Heshka, Kärpät

Shaun Heshka jäi viime kaudella isoimpien otsikoiden ulkopuolelle Kärpissä, vaikka kanadalaisen kausi oli erinomainen. Kokeneen puolustajan kaksi kautta Oulussa ovat olleet kokonaisuutena erittäin hyviä ja monipuolinen puolustaja tuo erityisosaamista varsinkin kiekolliseen peliin, kun taas omassa päässä otteissa olisi toisinaan hieman parantamisen varaa. Ensi kaudella rooli kiekollisen pelin suhteen on vielä aiempaa suurempi. 

6. Tommi Taimi, Ässät

Tommi Taimen viime kaudet ovat olleet rikkonaisia, mikä on osittain näkynyt jäälläkin. Nyt Ässien oman kasvatti toimii joukkueen kapteenina, mikä kuvastaa hänen rooliaan porilaisten nipussa. Taimi on niin takalinjojen pelillinen johtaja kuin myös koko joukkueen selkäranka, jonka vastuu on valtavan suuri. 27-vuotias puolustaja on erittäin taitava kiekollinen puolustaja, joka on varmasti korkealla pakkien pistepörssissä, mikäli vain välttyy loukkaantumisilta. 

5. Otso Rantakari, Tappara

Otso Rantakarilla oli haasteensa viime kaudella, mutta nousi todella suureen rooliin kevään lähestyessä. Jokereiden kasvatti on erittäin monipuolinen puolustaja, joka on poikkeuksellisen hyvä luistelija. Rantakari ei ole erityisen iso pelaaja, mutta ei kaihda koviakaan otteita kaukalossa. Suurimmat vahvuudet löytyvät silti kiekolliselta puolelta ja Rantakari on sarjan ehdottomasti parhaimpia viivapelaajia ylivoimalla. 24-vuotias puolustaja on pelannut Liigassa 198 ottelua, joiden saldona on komeat 104 tehopistettä.

Otso Rantakarin piste-ennätys on kaudelta 2016-17, kun 56 ottelun saldona oli tehot 9+21. Kuva: Miikka Jääskeläinen / AOP

4. Topi Jaakola, TPS

TPS yllätti syyskuun alussa, kun se tiedotti Topi Jaakolan palaavan Suomeen. Kokenut puolustaja kiekkoili Liigassa edellisen kerran Liigassa kaudella 2007-08, jonka jälkeen vuodet vierähtivät Ruotsissa ja KHL:ssä. 34-vuotias Jaakola on erinomainen yleispuolustaja, jonka heikkouksia saa hakea suurennuslasin kanssa. Tästä huolimatta hän on ehkä mainettaan parempi kiekollinen puolustaja, jolla on varsinkin Liigassa mahdollisuus yltää yllättävänkin kovaan saldoon pisteiden muodossa. Kaukalossa työteliäs puolustaja on myös erittäin hyvä luistelija. 

3. Kyle Quincey, HIFK

HIFK pudotti todellisen pommin elokuun lopussa, kun helsinkiläiset ilmoittivat hankkineensa Kyle Quinceyn riveihinsä. Kokenut kanadalainen on pelannut kymmenen edellistä kautta NHL:ssä, joten on todella yllättävää, että osoitteeksi valikoitui Liiga. 33-vuotias puolustaja kiekkoilee ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikan ulkopuolella, joten suurempi kaukalo saattanee vaatia alkuun pientä totuttelua. Kyseessä on kuitenkin lähes 600 NHL-ottelun ammattilainen, joten sopeutumisen ei pitäisi tuottaa suurempia haasteita. Quinceyn vahvuudet ovat omassa päässä ja lopullinen taso tulee selviämään vasta kauden aikana, mutta näin kovalla CV:llä paikka puolustajien kärkikamppailussa on täysin ansaittu. 

2. Jani Hakanpää, Kärpät

Jani Hakanpään kaudet Oulussa ovat olleet vuoristorataa. Ensimäinen kausi 2015-16 oli varsin hyvä, mutta seuraava sesonki oli erittäin haasteellinen. Kaikki muuttui viime kaudeksi, kun kookas puolustaja pääsi pelaamaan Mikko Mannerin alaisuudessa. Hakanpää pääsi käyttämään vahvuuksiaan rohkeasti hyväkseen, mikä näkyi kaukalossa. Kiekko-Vantaan puolustaja tuki hyökkäyksiä erittäin aktiivisesti ja saldona oli uran parhaat tehot 6+18. Kokonaisvaltaisesti erittäin laadukas puolustaja nousi myös täysin ansaitusti A-maajoukkueeseen ja olisi kamppaillut MM-paikasta ilman kevään loukkaantumistaan. Hakanpää on malliesimerkki modernista puolustajasta, joka on isosta koostaan huolimatta äärimmäisen hyvä luistelija, pystyy pelaamaan fyysisesti sekä osaa käsitellä kiekkoa esimerkillisesti. Jääminen Kärppiin vielä kaudeksi oli pienoinen yllätys. 

1. Atte Ohtamaa, Kärpät

Hallitsevan KHL-mestarin riveistäkään ei yleensä siirrytä Liigaan, mutta Atte Ohtamaa valitsi seuraavaksi osoitteekseen Oulun. Edelliset neljä kautta KHL:ssä kiekkoillut puolustaja on todella kokonaisvaltainen pelaaja, jolla ei käytännössä ole heikkouksia, vaan kyseessä on poikkeuksellisen laadukas pelaaja Liigaan. 30-vuotiaan Ohtamaan merkitystä Kärpille kuvaa se, että hänet valittiin joukkueen kapteeniksi, vaikka oululaisia viisi edellistä kautta kipparoinut Lasse Kukkonen jatkaa joukkueessa.