TOP 10: Liigan läpimurtopelaajat

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Moni pelaaja on ottanut valtavia kehitysaskeleita Liigassa kuluvalla kaudella. Tässä kymmenen pelaajaa, jotka ovat nousseet sesongin aikana täysin uudelle tasolle. Mukana on niin nuoria lupauksia kuin kokekeneempiakin pelaajia.

10. Jesperi Kotkaniemi, Ässät

17-vuotias Jesperi Kotkaniemi ei ollut pelannut ennen kuluvaa kautta ainuttakaan aikuisten ottelua, vaan vyöllä oli pelkästään pelejä Ässien junioreista. Huippulupaus on kuitenkin onnistunut lunastamaan paikkansa ansaitusti Ässien kokoonpanosta ja otteluita on kertynyt jo 52, joissa hän on iskenyt tehot 8+17. Ikäluokkansa suurimpiin lupauksiin kuuluva Kotkaniemi onkin ensi kesän NHL:n varaustilaisuuden mielenkiintoisimpia suomalaisnimiä. Vähäinen kokemus paistaa ajoittain otteista, mutta Kotkaniemen taidot ja potentiaali ovat kiistattomia.

9. Jonatan Tanus, SaiPa

Erittäin potentiaalisena pelaajana tunnettu Jonatan Tanus antoi viime kaudella viitteitä taidoistaan, kun hän tykitti Mestiksessä peräti 40 maalia SaPKolle. Hyppy Liiga-kaukaloihin on iso, mutta Tanus on sopeutunut SaiPaan erinomaisesti. 52 ottelun jälkeen saldona on pisteet 11+18, mikä on mainio suoritus 22-vuotiaalta hyökkääjältä. Tällä irtoaa hopeasija tulokkaiden pistepörssissä.

8. Eetu Tuulola, HPK

Eetu Tuulola kiekkoili viime kauden Pohjois-Amerikassa, mutta palasi kuluvaksi sesongiksi kasvattajaseuransa paitaan. 19-vuotias Tuulola onkin saanut reilusti vastuuta, mutta täysin ansaitusti. Calgary Flamesin kuudennen kierroksen varaus vajaan parin vuoden takaa on alkanut lunastamaan potentiaaliaan tykittämällä peräti 14 täysosumaa ja yhteispeli varsinkin Oula Palveen kanssa on toiminut hyvin. 14 osumaa oikeuttavat piikkipaikkaan tulokkaiden maalipörssissä. HPK palkitsi hienot otteet solmimalla kahden vuoden jatkosopimuksen hyökkääjän kanssa.

7. Oula Palve, HPK

Oula Palve teki Mestiksessä tuhojaan vastaavasti kaudella 2015-16 Jukurien paidassa, jolloin hän takoi peräti 71 tehopistettä. Palokan Kiekon kasvatti siirtyi viime kaudeksi HPK:n riveihin, mutta myös Palveen debyyttisesonki Liigassa sujui odotuksiin nähden varsin vaisusti. Kuluvalle kaudelle Palveelle oli luvassa isompi rooli, mutta HPK:n syksy oli tahmea eikä Palve erottunut edukseen. Sittemmin jälki on ollut tuhoisaa. Palve on sentteröinyt yhtä Liigan parhaimmista ketjuista ja edelliseen 27 otteluun hyökkääjä on iskenyt tehot 6+24. Debyyttikauteen verrattuna pistemäärä on lähes tuplaantunut, sillä Palveella on 48 ottelun saldona pisteet 12+30.

6. Petrus Palmu, TPS

Petrus Palmun kolme edellistä kautta sujuivat Pohjois-Amerikassa juniorisarjoissa, joissa pienikokoinen hyökkääjä takoi hurjia tehoja. Jokereiden kasvatti palasi kuluvaksi kaudeksi Suomeen ja ensimmäinen sesonki aikuisten sarjassa on ollut erinomainen. Palmu on sopeutunut TPS:ään hyvin ja 52 ottelun saldona on tehot 13+17. Tämä oikeuttaa piikkipaikkaan tulokkaiden pistepörssissä. Edes pieni koko ei ole haitannut, vaan Palmu on  ennakkoluulottomilla otteillaan lunastanut paikkansa.

5. Eemeli Suomi, Ilves

Eemeli Suomi takoi kovia tehoja läpi junioriuransa, mutta saman tehokkuuden siirtäminen pääsarjaan on ollut kovan työn takana. Kahdella ensimmäisellä kaudella Liigassa tuloksena oli 110 ottelussa tehot 6+22. Kuluvalla sesongilla Ilveksen kasvatti on kuitenkin noussut joukkueensa avainpelaajien joukkoon. Suomi on takonut 54 pelissä peräti tehot 15+22, millä hän on Liigan pistepörssissä komeasti sijalla 18. Otteissa on vielä pientä epätasaisuutta, mutta Suomi on viimein pystynyt lunastamaan kovia odotuksia.

4. Ville Meskanen, Ilves

Ville Meskaseen pätee monilta osin samat sanat kuin Suomeen. Myös Meskanen takoi Ilveksen junnuissa kovia tehoja, mutta pari ensimmäistä kautta pääsarjassa sujuivat totutellen ja potentiaalista nähtiin vain viitteitä. Tällä kaudella Meskanen on saanut hanat kunnolla auki ja laituri on tykittänyt peräti 22 täysosumaa, mikä oikeuttaa kolmanteen sijaan Liigan maalipörssissä. Meskanen on tehnyt kuluvalla kaudella enemmän maaleja kuin mitä hänen aikaisempi piste-ennätyksensä Liigassa oli. Ilveksen kasvatti on iskenyt tällä sesongilla 42 ottelussa tehot 22+18 ja noussut ryminällä sarjan laitureiden eliittiin.

3. Kristian Vesalainen, HPK

Kristian Vesalaisen potentiaali on ollut jo pitkään tiedossa ja nappasihan Winnipeg Jets nuorukaisen viime kesän varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella. HIFK-kasvatin viime kausi Ruotsissa oli kuitenkin erittäin haasteellinen ja peliaika oli ajoittain tiukassa. Niinpä Vesalainen palasi Suomeen, mikä on osoittautunut erinomaiseksi valinnaksi: kookas hyökkääjä on tykittänyt 42 ottelussa peräti tehot 19+19. Vesalainen on tehnyt laadukkaalla laukauksellaan tuhojaan erityisesti ylivoimalla, sillä vain kuusi osumaa on syntynyt tasakentällisin.

2. Saku Mäenalanen, Kärpät

Saku Mäenalanen debytoi Liigassa jo kaudella 2013-14. Lisäksi miehen vyöltä löytyy jo kaksi Suomen mestaruutta, mutta aikaisemmilla kausilla vastuu jäi vaatimattomaksi. Viime sesongilla Mäenalanen oli jo läpimurron kynnyksellä, mutta loukkaantumiset vesittivät kauden. Kuluvalla kaudella vastuuta on irronnut hyvin ja Mäenalanen on lunastanut paikkansa Kärppien avainpelaajien joukosta. 53 ottelun jälkeen kasassa on tehot 16+26, mikä on tasan puolet enemmän kuin 23-vuotiaan hyökkääjän edellinen piste-ennätys.

1. Teemu Suhonen, Jukurit

Teemu Suhonen on malliesimerkki siitä, että vielä kokeneempanakin pelaajana voi ottaa isoja kehitysaskeleita. Jukurit operoi kapealla materiaalilla ja Miika Koiviston lähdön myötä joukkueen takalinjoilla on ollut vastuuta tarjolla. Urallaan yli 300 ottelua Mestiksessä pelannut Suhonen tarttui haasteeseen ja on ollut hurjassa liidossa läpi kauden. 29-vuotias puolustaja on iskenyt 53 ottelussa tehot 12+23. Vaikka omassa päässä onkin ajoittain ongelmia, niin Suhonen paikkaa puutteitaan erinomaisilla kiekollisilla taidoillaan. Suhonen on myös uurastanut valtavasti: peliaikaa on irronnut keskimäärin hieman vajaat 25 minuuttia ottelua kohden, mikä on Liigan isoin lukema.

Kansikuva: All Over Press