TOP 10: Liigan mielenkiintoisimmat pelaajat

Faneille.com LogoFaneille.com – Hieman erilainen urheilumedia

Faneille.comin seuraavassa TOP 10 -jutussa listataan alkavan Liiga-kauden mielenkiintoisimpia pelaajia, joita jokaisen on syytä seurata suurennuslasilla. Mukana on niin vanhoja meritoituneita pelaajia kuin myös nuoria tulevaisuuden NHL-pelaajia. Lista kuitenkin lähinnä koostuu pelaajista, jotka eivät ole olleet pitkään suomalaisten kiekkoseuraajien tiedossa.

10. David Tomasek, JYP

JYP teki kesän yhden mielenkiintoisimmista ulkomaalaishankinnoista, kun se naarasi Tshekin Pardubicesta 22-vuotiaan David Tomasekin, joka on päässyt jo debytoimaan Tshekin maajoukkueessakin. Tomasek on tehnyt kelpo jälkeä kotimaansa pääsarjassa, mutta todellinen murtautuminen sarjan eliittipelaajiin jäi toistaiseksi tekemättä. JYPissä sentteriin on kuitenkin kohdistettu isoja odotuksia, ja mies onkin väläytellyt taitojaan harjoituskaudella. Tomasek on isokokoinen, hyvin liikkuva ja taitava pelaaja, joka tulee tekemään hyvää tulosta Liigassa. Tomasek on erittäin viihdyttävä pelaaja, josta voi hyvinkin muotoutua keskisuomalaisyleisön uusi suosikki. Samalla tavalla kuin Petr Tonista muotoutui vuosituhannen vaihteessa.

9. Jakub Krejcik, Lukko

Liigaan tuli myös toinen mielenkiintoinen tshekkipeluri, kun Lukko hankki riveihinsä puolustaja Jakub Krejcikin. 27-vuotias Krejcik tulee Suomeen Tomasekin tavoin Tshekin liigasta, mutta hän on pelannut urallaan myös KHL:ssä ja SHL:ssä. Krejcik onkin lähtökohtaisesti todella laadukas hankinta Liigaan. Monipuolinen puolustaja on tärkeä ase ympäri kaukaloa, mutta häneltä odotetaan urotekoja etenkin hyökkäyspäässä. Viime kaudella mies oli Tshekin liigan parhaimpia puolustajia, kun hän iski 52 ottelussa komeat 35 tehopistettä. Puolustajasta on tullut myös Tshekin maajoukkueen luottomies, ja hän onkin edustanut maataan kaksissa viime MM-kisoissa.

8. Aleksi Heponiemi, Kärpät

Kärppien nuorisotähti on mielenkiintoinen tapaus, sillä hänet on varattu NHL:ään toisella kierroksella, ja hän ei ole vielä pelannut peliäkään Liigassa. Heponiemi on viettänyt kaksi viime kautta Kanadassa juniorisarja WHL:ssä, jossa hänestä tuli supertähti. Miehen otteet huomioitiin Suomessakin, ja pienestä väkkärästä revittiin kauden aikana lukuisia otsikoita. Eikä syyttä, sillä Heponiemi takoi WHL:ssä 57 ottelussa 118 tehopistettä, mikä on historiallinen suoritus suomalaispelaajalta. Tällaisten näyttöjen myötä 19-vuotiaalta hyökkääjältä odotetaan saman tien tulosta myös Liigassa, ja hän tuleekin saamaan Kärpissä ison roolin. Heponiemen kiinnostavuutta lisää hänen pelityylinsä, joka on niin sanotusti yleisöön menevä. Heponiemi pelaa taitavaa ja juonikasta peliä.

7. Sakari Salminen, Ässät

Sakari Salmisessa riittää runsaasti mielenkiintoa. Viimeksi kun hän pelasi täyden Liiga-kauden, oli hän sarjan parhaimpia pelaajia. Hän on myös ollut KHL:ssä tähtipelaajan asemassa. Taiturimainen laituri on myös edustanut Leijonia MM-jäillä sekä olympialaisissa. Pelkästään jo meriitit takaavat sen, että Salmista täytyy seurata kovalla silmällä. Mielenkiintoa aiheuttaa sekin, että pystyykö hän löytämään huippuvuosiensa tason, joka on ollut jo pitkään kateissa. Jos pystyy, tulee hän olemaan sarjan valovoimaisimpia pelaajia.

6. Oula Palve, TPS

TPS-sentterin ura on ollut melko värikäs ja jopa epätavallinen: huippuvaarallinen sentteri pelasi vielä 24-vuotiaana Mestiksessä, ja nyt hän on 26-vuotiaana sarjan parhaimpia senttereitä. Miehen kehitys on ollut rajua, eikä mikään viittaa siihen, että katto olisi tullut vastaan. Palven taitotaso on niin korkealla, ettei sarjasta löydy kuin muutama hyökkääjä, jotka vetävät hänelle vertoja. Mielenkiintoisinta on nähdä, pystyykö Palve pelaamaan tehokkaasti läpi kauden. Ja jos pystyy, mihin päin maailmaa hänet keväällä viedään.

5. Anttoni Honka, JYP

JYPin nuori puolustaja on Suomi-kiekon suurimpia puolustajalupauksia, ja hänen kohdallaan NHL on enemmän kuin realistinen tavoite. 17-vuotias supertalentti tullaan varaamaan NHL:ään ensi kesänä, ja parhaimmillaan Hongan nimi kuulutetaan jo ensimmäisen kymmenen pelaajan joukossa. Honka väläytteli Liigassa jo viime kaudella pelattuaan 20 ottelua, joissa kertyi yhdeksän tehopistettä. Mies on näyttänyt harjoitusotteluissa ja CHL-otteluissa, että hän on valmis olemaan JYPin tärkein offensiivinen puolustaja, ja Hongalta voikin odotella alkavalla kaudella huipputehoja.

4. Ville Leskinen, Kärpät

24-vuotiaan Ville Leskisen uraa ovat varjostaneet monet loukkaantumiset, minkä vuoksi mies pelaa vielä Liigassa. Viime kausi oli todellinen nousu tähtiin, kun Leskinen latoi 49 ottelussa tehot 23+22=45. Nopean ja taitavan hyökkääjän odotettiin jättävän Liiga-jäät, mutta hän päätti vielä pysyä Suomessa. Liiga-faneille se kelpaa, sillä Leskinen on huippuviihdyttävä pelaaja, joka tulee olemaan sarjan parhaimpia yksilöitä. Ei olisi ihme, jos Leskinen veisi koko sarjan pistepörssin ja nousisi myös tärkeään rooliin maajoukkueessa. Leskisen otteista kannattaa nyt nauttia, sillä vuoden päästä hän pelaa joko Pohjois-Amerikassa tai KHL:ssä.

3. Kyle Quincey, HIFK

Liigan mielenkiintoisimmasta ulkomaalaishankinnasta voidaan olla montaa mieltä, mutta tällä listalla mielenkiintoisimmaksi nousee IFK:n Kyle Quincey, joka on harvinaisen kova ulkomaalaisvahvistus Liigaan. Quincey tulee taatusti olemaan sarjan parhaimpia puolustajia. Kanadalaiskonkari on pelannut urallaan yli 600 NHL-ottelua, ja hän pelasi vielä viime kaudella Minnesota Wildin organisaatiossa. Quinceyn tasoiset pelaajat valitsevat yleensä KHL, SHL:n, NLA:n tai jopa DEL:n ennen Liigaa, sillä edellä mainituissa sarjoissa NHL-statuksella operoivien pelaajien nettoansiot ovat huomattavasti korkeammat. Jostain syystä mies päätyi kuitenkin Suomeen HIFK:iin, mikä sopii Liiga-faneille.

2. Jesperi Kotkaniemi, Ässät

Ässien superlupauksen pelaaminen Suomessa on vielä epävarmaa, sillä hän osallistuu Montreal Canadiensin harjoitusleirille, minkä jälkeen tehdään päätös, palaako hän Poriin. Lähtökohtaisesti hän palaa, ja se tietää onnenpäivää porilaisille, jotka saisivat nauttia nuorukaisen otteista vielä yhden kauden verran. Kotkaniemi, 18, pelasi jo viime kaudella upeaa kiekkoa Liigassa, kun hän latoi B-juniori-ikäisenä pelaajana 52 ottelussa 29 tehopistettä. Hyvä kausi huomattiin NHL:ssäkin, sillä Habs varasi porilaisen koko NHL Draftin kolmantena pelaajana. Mikäli Kotkaniemi pelaa tämän kauden Suomessa, tulee hän olemaan sarjan parhaimpia hyökkäyspään pelaajia. Kotkaniemen tasoiset lahjakkuudet ovat Suomessa harvinaisia, joten vielä kannattaa nauttia, kun voi.

1. Kaapo Kakko, TPS

TPS:n 17-vuotias hyökkääjä saa ison mahdollisuuden Turussa, missä häntä on soviteltu Ilari Filppulan ja Lauri Korpikosken rinnalle. Parasta on se, ettei Kakko ole saanut näytön paikkaa vain ikänsä takia, vaan hän on sen myös ansainnut. Kakko on supertalentti, joka on jo fyysisesti hyvässä tikissä ikäisekseen, ja hän pystyy taatusti pelaamaan koko kauden Liigassa. Kakko on tämän listan neljäs ja viimeinen nuori tähti, mutta ehkä jopa kaikista lupaavin. Hänelläkin on Hongan tavoin edessään varausvuosi, ja Kakko voi jopa yltää historialliseen saavutukseen. Hän on yksi kaikkien aikojen kovimmista suomalaisista sentterilupauksista.

Kansikuva: All Over Press