TOP 10: Liigan parhaat keskushyökkääjät

Faneille.com LogoFaneille.com – Hieman erilainen urheilumedia

Faneille.comin seuraavassa TOP 10 -jutussa tarkastellaan Liigan parhaita keskushyökkääjiä. Sentterivalinnoissa on painotettu hyökkäyspään kykyjen lisäksi etenkin monipuolisuutta.

10. Otto Paajanen, HPK

25-vuotias HPK-kapteeni on Liigan aliarvostetuimpia pelaajia, ja monikaan ei nostaisi häntä kymmenen parhaan sentterin joukkoon. Tällä listauksella Paajanen kuitenkin mahtuu 10. sijalle. Paajanen on ennen kaikkea loistava kahden suunnan pelaaja, joka tekee arvokasta likaista työtä vaihdosta toiseen. Hän ei ole myöskään mikää puukäsi, vaan Paajasesta on runsaasti hyötyä myös hyökkäyspäässä. Viime kaudella mies tykitti peräti 17 maalia ja 33 tehopistettä, mikä on upea suoritus. Kaiken lisäksi Paajanen on todellinen johtaja niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolellakin, joten mies on syytä nostaa Liigan sentterihierarkiassa näinkin korkealle.

9. Juha-Pekka Hytönen, JYP

JYPin kapteenilla on ikää jo 37 vuotta, ja hän ei ole enää yhtä rajussa vedossa kuin uransa huippuvuosinaan, mutta Hytönen on edelleen kovan luokan pelimies. Viime kaudella mies iski 36 tehopistettä, ja hän ei olekaan offensiivisesti sarjan parhaimpia senttereitä, mutta Hytönen nousee tälle listalle monipuolisuutensa ansiosta. Hytönen tekee loistavaa työtä omassa päässä, ja hän pystyy tekemään ketjukavereistaan parempia. Hytösen pelinlukutaito on huippuluokkaa, eikä hänen pelistään löydy yhtään selkeää miinusta, joten hän kuuluu ehdottomasti vieläkin sarjan parhaimpien sentterien joukkoon.

8. Jesperi Kotkaniemi, Ässät

Huippulupaus Jesperi Kotkaniemi solmi kesällä NHL-sopimuksen Montreal Canadiensin kanssa, ja hänet nähdään syyskuussa Habsin harjoitusleirillä. Pelipaikka NHL:stä on vielä kiven takana, joten Kotkaniemi palannee Ässiin viimeistään lokakuussa. Vaikka hän on pelannut Liigassa vasta yhden kauden – ja senkin laiturina – on hänet helppo nostaa tälle listalle. Kotkaniemi tulee Liigassa pelatessaan olemaan todella vaarallinen pelaaja hyökkäyspäässä, ja hän onkin porilaisten ykkössentteri. Ei olisi kovin suuri ihme, jos Kotkaniemi pelaisi Liigassa lähes piste per peli -tahtia, ja sen vuoksi nuorukainen kuuluu tälle listalle. Hänellä on vielä tekemistä kahden suunnan pelissä, miksi mies saa toistaiseksi tyytyä kahdeksanteen sijaan.

7. Arttu Ilomäki, Lukko

Arttu Ilomäki, 27, osoitti viime kaudella, että hänellä on aineksia olla sarjan parhaimpia hyökkäyspään pelaajia. Mies takoi Lukko-paidassa 49 ottelussa 37 tehopistettä, joten pistetahti oli jo loistava. Jos hän saa nyt pelata koko kauden terveenä, voi Ilomäki kolkutella 50 tehopisteen rajaa. Ilomäki on mennyt isoin askelin eteenpäin fyysisesti ja myös henkisesti, ja nyt hän pystyy olemaan vaarallinen illasta toiseen. Hän ei tule koskaan olemaan tärkein pelaaja omassa päässä, mutta raumalaistähti on nykyään myös kelvollinen kahden suunnan pelaaja.

6. Tommi Santala, HIFK

Tommi Santala palasi Liigaan 39 vuoden iässä vietettyään viimeiset kymmenen vuotta ulkomailla. Moni epäilee konkarin olevan jo liian vanha, mutta fakta on se, että Santala pelasi vielä viime kaudella loistavaa kiekkoa Sveitsin pääsarjassa. Santalan liike on hidastunut vuosien aikana, mutta hänen hyökkäyspään taidot ovat vielä tallella. Santala saakin ison roolin IFK:ssa, ja hän tulee terveenä ollessaan takomaan loistavaa tulosta läpi kauden. Santalasta on hyötyä niin maalinteossa, kaksinkamppailuissa, pelinrakentelussa kuin myös kahden suunnan pelissä.

5. Juhani Tyrväinen, HIFK

Tyrväistä ei yleensä ottaen pidetä Liigan eliittisentterinä, koska hän loistaa monesti fyysisyydellään ja taistelullaan eikä kiekollisilla taidoillaan. Mutta todellisuudessa Tyrväinen on paljon muutakin kuin vain kovia taklauksia ja loistavaa puolustuspään osaamista. Hän takoi kaudella 2016-17 43 tehopistettä, ja viime kaudellakin mies ylsi 54 ottelussa 38 tehopisteeseen. Hän olikin viime kaudella kymmenen tehokkaimman sentterin joukossa, kun mukaan lasketaan koko kauden keskushyökkääjänä pelanneet pelaajat. Tyrväinen lukee peliä erinomaisesti, rakentelee hyökkäyksiä ja taitaa myös maalinteon. Tämän kaiken lisäksi hän tekee loistavaa työtä omassa päässä ja horjuttaa vastustajia fyysisellä pelillään.

4. Jaakko Rissanen, KalPa

Rissanen jätti Liigan reilu vuosi sitten vietyään KalPan Liigan finaaleihin asti. Rissanen takoi tuolla kaudella 43 tehopistettä pelaten selkeästi uransa parasta kiekkoa. Viime kauden KHL-reissu ei mennyt täysin nappiin, mutta Liigaan hän on todellinen huippuluokan vahvistus. Rissanen on vasta 28-vuotias, joten kehitysvaraakin vielä löytyisi, ja vaikka mies pitäisi vanhan tasonsakin, on hän enemmän kuin tärkeä pelaaja KalPalle. Rissasen pelinrakentelutaito on huippuluokkaa, ja hän tulee taatusti tekemään kovaa tulosta läpi kauden. Rissanen on myös nopeana ja viisaana pelaajana hyödyllinen omassa päässä, jossa hän saa kantaa isoa vastuuta alkavalla kaudella.

3. Oula Palve, TPS

Viime talvena HPK:stä TPS:ään siirtynyt Palve, 26, on pelannut vasta kaksi täyttä Liiga-kautta, mutta hän on jo nyt sarjan parhaimpia senttereitä. Viime kaudella mies takoi 50 ottelussa 44 tehopistettä, ja etenkin hänen kevätkautensa oli vakuuttava, kun Palve operoi yli piste per peli -tahtia. Palve on juonikas sentteri, joka käsittelee kiekkoa upeasti kovassakin vauhdissa. Hän on suurimpia suosikkeja koko Liigan pistepörssin voittajaksi, ja mies saattaa hyvinkin nousta tällä kaudella Suomen A-maajoukkueen rinkiin.

2. Jarkko Immonen, JYP

36-vuotiaan Immosen ura on jo ehtoopuolella, ja hän onkin menettänyt vauhtiaan ja dynaamisuuttaan. Tästä huolimatta hän on Liigan suurimpia tähtiä, minkä viime kausikin osoitti: Immonen latoi runkosarjassa upeat 50 tehopistettä, ja sama tahti jatkunee myös tällä kaudella. Immonen operoi mestarillisilla hyökkäyspään taidoilla, ja hän on myös tärkeä palanen kun puhutaan johtajuudesta. Monipuolinen JYP-konkari saa tällä kaudella viime kauttakin suuremman tulosvastuun, kun pistepörssin voittaja Antti Suomela jätti Keski-Suomen.

1. Ilari Filppula, TPS

TPS:n tähtisentteri on niin ikään päässyt kypsään ikään, mutta 36-vuotiaan Filppulan tahti ei hidastu. Hän on kiistatta sarjan paras offensiivinen pelaaja. Filppula taikoo ketjukavereilleen tontteja tyhjästä, ja sen vuoksi mies tekeekin tasaisesti tulosta läpi kauden. Vielä kun Palloseurassa on laadukkaita laitureita vaikka muille jakaa, niin Filppulan tehoilu on pomminvarma juttu. Filppula on myös tänä päivänä laadukas pelaaja puolustuspäässä: hän sijoittuu oikeaoppisesti ja tekee jatkuvasti kiekonriistoja nerokkuudellaan.

Kansikuva: All Over Press