Liiga-viikon risut ja ruusut: Lasse Kukkonen, HIFK ja SaiPa

Liigassa pelattiin tällä viikolla 16 ottelua eikä kaukaloista tapahtumia puuttunut. Viikon pettymyksiä olivat SaiPa ja KooKoo, joiden tappioputket jatkoivat kasvamistaan. Suurimpia yllättäjiä olivat pirteitä otteita esittäneet Ässät ja HPK.

Risut

5. Tommi Tikka, Sport

Sportin viikko piti sisällään kolme ottelua, mutta Tommi Tikka oli mukana vain kahdessa ensimmäisessä. Molempina iltoina oli saldona käytöskympit, jotka nostivat vaasalaislaiturin jäähypörssin kärkipaikalle. Perjantain ottelussa Tapparaa vastaan Tikka taklasi yli-innokkaasti Valtteri Kemiläistä päähän, jonka myötä vaasalainen asetettiin väliaikaiseen pelikieltoon.

4. Sami Sandellin epäonni

Yhtä miestä koetellaan kyllä valtavasti. Sami Sandellin kausi tuli aivan liian aikaiseen päätökseen, kun hyökkääjä loukkaantui vaarattoman näköisessä tilanteessa HPK:ta vastaan ja kausi jäi viime vuoden tapaan kahdeksan ottelun mittaiseksi. Sandell oli aloittanut syksyn erinomaisesti ja on yksi joukkueelleen tärkeimpiä pelaajia Liigassa. Menetys oli toki valtava Ilvekselle, mutta yhdelle miehelle on sattunut aivan liikaa epäonnea.

3. Aaron Gagnon, Lukko

Raumalaisten syksy on ollut haasteellinen ja katseet kohdistuvatkin erityisesti kokeneempiin avainpelaajiin. Aaron Gagnonin kausi ei ole käynnistynyt aivan odotetulla tavalla, sillä maalitili on avaamatta yhdeksän ottelun jälkeen, vaikka vastuuta on tullut Lukon hyökkääjistä eniten. Myös tehotilasto on jo kuusi astetta pakkasen puolella. Viime kaudella 25 täysosumaa viimeistelleeltä sentteriltä on varaa odottaa huomattavasti nähtyä parempaa.

2. KooKoo

KooKoon pistepussi karttui tällä viikolla yhdellä pisteellä, mutta tappioputki venyi jo viiden ottelun mittaiseksi. Onnistumiset karttavat kouvolalaisia ja yksikin voitto helpottaisi tilannetta kummasti. Jarkko Malisen puuttuminen hyökkäyspäästä on näkynyt yllättävän rajulla tavalla. Tällä viikolla KooKoo pystyi kuitenkin jo huomattavasti ryhdikkäämpiin esityksiin ja taistelupiste Raumalta oli kohtalainen saavutus.

1. SaiPa

Viikonloppu ei tuonut helpotusta SaiPan tuskaan, vaan tappioputki kasvoi jo viiden ottelun mittaiseksi. Lappeenrantalaisilla on ollut ongelmia pitää peliään kasassa läpi ottelun, sillä otteet ailahtelevat rajusti pelin sisällä. Keltamustien otteissa on ollut myös hieman yllättäen kurittomuutta, mistä kertoo esimerkiksi Saku Salmisen ulosajo lauantaina. SaiPa on kärsinyt myös paljon loukkaantumisista, mutta tilanne on paranemaan päin. Vaisut otteet ovat näkyneet myös yleisömäärissä. Edellisessä viidessä kotiottelussa on ollut vain kertaalleen yli 3000 katsojaa. Ari Santanen joutuu heti päävalmentajauransa alussa todella isoon testiin, sillä kurssi pitäisi saada muutettua nopeasti.

Ruusut

5. Lasse Kukkonen, Kärpät

Kärppien syksy on ollut tahmea ja moni kokenut pelaaja on pelannut alle tasonsa, mutta Lasse Kukkonen ei kuulu tähän kategoriaan. Joukkueen kapteeni taistelee esimerkillisesti illasta toiseen. Kukkonen osoitti torstaina johtajuuttaan puolustamalla taklauksen kohteeksi joutunutta Toni Kähköstä, minkä lisäksi 35-vuotias puolustaja viimeisteli HIFK:ta vastaan kauden toisen osumansa. Kukkosen on myös joukkueensa tehotilaston ykkönen, joten monet Kärppien pelaajan pitäisi ottaa kapteeninsa esimerkistä mallia.

4. Markus Ruusu, JYP

Markus Ruusu pelasi lauantaina uransa ensimmäisen Liiga-pelinsä. 19-vuotias maalivahti joutuikin avauspelissään melkoiseen ristituleen, mutta selvisi urakasta kiitettävästi. Ruusu venyi kiekon eteen peräti 46 kertaa ja nollapeli meni rikki vain muutama minuutti ennen loppua. JYP-Akatemian riveissä alkukaudella torjunut Ruusu oli tolppien välissä kuin vanha tekijä eikä otteista paistanut ensimmäinen ottelu millään tavalla läpi. Jyväskylässä ei tarvitse tulevaisuudessakaan olla huolissaan maalivahtipelin suhteen.

3. HIFK

HIFK:n viikko oli haastava, sillä se piti sisällään hankalat vierasottelut Jyväskylässä ja Oulussa. Helsinkiläiset onnistuivat kuitenkin kuittaamaan kaksi voittoa. Joukkue sai vihdoin hanat auki myös ylivoimalla ja monet avainpelaajista saivat tärkeitä onnistumisia. Corey Elkins, Joonas Rask, Tommi Taimi ja Juuso Puustinen avasivat näissä peleissä kauden maalitilinsä, ja tämä näkyikin välittömästi voittosarakkeessa.

2. Ässät

Ässien viikko oli mainio, kun joukkue raapi täydet kuusi pistettä kahdesta ottelusta. Varsinkin porilaisten puolustus ja maalivahtipeli on ollut kovassa tikissä viime aikoina, sillä joukkueen verkkoon on tehty viimeisessä kolmessa ottelussa vain kaksi osumaa. Jokaisessa ottelussa maalilla on ollut Ari Ahonen, joka on pysäyttänyt näissä otteluissa 82 kiekkoa ja päästänyt siis vain kaksi osumaa. Ässien peleissä ei ole muutenkaan juhlittu maaleilla kuluvalla kaudella, sillä maalirikkaimmassa ottelussa on tullut yhteensä vain viisi osumaa.

1. HPK

HPK oli viikon suurin onnistuja, kun kolmesta ottelusta irtosi yhtä monta voittoa ja voittputki venyi jo neljään otteluun. Hämeenlinnalaiset ovat pystyneet kääntämään tiukat kamppailut lähes poikkeuksetta eduikseen: kauden viidestä jatkolle venyneestä ottelusta joukkue on voittanut peräti neljä. Nämä pisteet voivat nousta arvoon arvaamattomaan vielä keväällä. Viikko sai kruununsa lauantaina, kun HPK katkaisi TPS:n kuuden ottelun voittoputken kotikentällään maalein 4-1. HPK:lla on potentiaalia vielä nähtyä parempaan, kunhan esimerkiksi Niko Kapanen kuntoutuu parhaan terään.

Liiga jatkuu ensi viikolla 15 ottelun voimin. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilla tai Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: AOP