TOP 10: Kilpavarustelu käy kuumana –  tässä Liigan toistaiseksi isoimmat hankinnat

Kiinnostaako matka jalkapallon MM-loppuotteluun? Osallistu kilpailuun tästä – jaossa myös riskitöntä pelirahaa UCL-finaaliin!

Kesä on vielä edessä ja Liigan alkuun on reilu tovi aikaa, mutta joukkueet ovat jo aloittaneet tulevaan valmistautumisen. Monet joukkueet ovatkin tehneet todella laadukkaita hankintoja kevään aikana. Tässä toistaiseksi kymmenen kovinta hankintaa Liiga-joukkueiden osalta.

10. Simon Suoranta, TPS

Simon Suorannan kaksi kautta Porissa sujuivat mainiosti, vaikkakin päättynyt sesonki meni osittain penkin alle loukkaantumisen takia. 26-vuotiaalle hyökkääjälle kertyi lopulta 22 ottelua, joissa hän nakutti 18 tehopistettä. Sportin kasvatti otti kuitenkin Ässien paidassa valtavia kehitysaskeleita ja nousi jopa maajoukkueeseen asti. Kookkaalla, mutta erinomaisesti luistelevalla Suorannalla on vielä potentiaalia nähtyä parempaankin. Mikäli hän loukkaantumiset eivät astu tulevalla kaudella kuvioihin, niin jälki lienee jälleen tuhoisaa.

9. Iikka Kangasniemi, HIFK

Iikka Kangasniemi on erittäin poikkeuksellinen pelaaja Liigaan. 170-senttinen hyökkääjän vahvuudet ovat täysin kiekollisessa pelissä ja 23-vuotias hyökkääjä tarjoileekin usein taiteellisia suorituksia katsojille. Siirto Pelicansiin osoittautui mainioksi, vaikkakin Kangasniemen otteet ailahtelivat varsinkin kuluvana keväänä. 75 tehopistettä 103 ottelussa oli kuitenkin mainio suoritus, mutta Helsingin päässä odotukset ovat entistä kovemmat. Kangasniemi saanee vierelleen astetta laadukkaammat ketjukaverit, joten tulosta on tultava.

Iikka Kangasniemi debytoi Liigassa Bluesin paidassa, mutta läpimurto tuli Lahdessa. Kuva: AOP

8. Jasper Lindsten, Kärpät

23-vuotias Jasper Lindsten on ikäisekseen poikkeuksellisen kypsä pelaaja ja pelkästään otteita seuraamalla olisi vaikea uskoa, että päättynyt kausi oli vasta hänen toisensa pääsarjassa. Lindstenin debyyttisesonki oli loistava, sillä erinomaisen 37 pisteen lisäksi hänen tehotilasto jäi peräti 28 pykälää plussan puolella. Päättyneellä kaudella loukkaantumiset jarruttivat hieman menoa, joten askelta seuraavalle tasolle ei vielä tullut. Kärpissä vastuuta lienee luvassa reilusti ja Mikko Manner osoitti päättyneellä kaudella, että nuorten pelaajien on helppoa ottaa isojakin kehitysaskeleita hänen alaisuudessaan.

7. Tuukka Mäntylä, Tappara

Tuukka Mäntylän on-off-suhde Tapparan kanssa saa jatkoa, kun puolustaja palaa Tampereelle kahden vuoden sopimuksen myötä. Mäntylä teki keväällä 2009 peräti kymmenen vuoden sopimuksen Tapparan kanssa, mutta diiliin sisältyi optio kolmesta kaudesta ulkomailla. Sopimus kuitenkin purettiin yhteisymmärryksessä kesällä 2015 ja Mäntylän edelliset kaudet ovat sujuneet SHL:ssä ja KHL:ssä. Tapparassa puolustaja on kiekkoillut edellisen kuuden vuoden aikana neljään eri otteeseen, joten Hakametsä on seuran omalle kasvatille edelleen tuttu paikka. Vaikka päättynyt kausi Malmössä ei ollut napakymppi, niin 36-vuotias pakki tuo Tapparan takalinjoille todella ison annoksen johtajuutta ja kovuutta, mistä kestomenestyjällä oli hieman puutteita viime kaudella.

6. Tommi Santala, HIFK

HIFK vetäisi toukokuun alussa ässän hihastaan, kun seura tiedotti Tommi Santalan sopimuksesta. Edellisen kerran Suomessa kaudella 2007-08 kiekkoillut sentteri on pelannut siitä lähtien Sveitsissä, vaikkakin mukaan mahtuu lyhyt piipahdus KHL:ssä vuonna 2017. Jokereiden kasvatti teki Sveitsissä hurjaa jälkeä: 427 ottelun saldona oli peräti 389 tehopistettä. 38-vuotias hyökkääjä ei ole osoittanut hidastumisen merkkejä, ja esimerkiksi Turusta löytyy erittäin positiivisia kokemuksia kokeneista pelaajista.

Tommi Santala pelasi Vancouver Canucksissa kaudella 2006-07. Yhteensä vyöllä on 63 NHL-ottelua tehoin 2+7. Kuva: Jeff Vinnick/Getty Images)

5. Jaakko Rissanen, KalPa

Pitkät sopimukset ovat selvästi muodissa kuluvana keväänä. KalPakin sorvasi pitkän pahvin, kun Jaakko Rissanen palaa Kuopioon peräti viiden vuoden sopimuksella, josta hänen on mahdollisuus pelata kaksi kautta ulkomailla. Rissanen nousi Liigan keskushyökkääjien eliittiin kaudella 2016-17, kun hän oli johdattamassa KalPaa aina finaaleihin asti erinomaisilla otteillaan. Seuran oma kasvatti saalisti runkosarjassa 43 pistettä, mikä avasi ovet KHL:ään. Rissanen pelasi päättyneellä kaudella sekä Vitjaz Podolskin sekä Kunlun Red Starin riveissä, mutta todellinen läpimurto jäi tekemättä. Kauden saldona oli yhteensä 46 ottelua, joissa kertyi tehot 4+7. 28-vuotias sentteri palaa Kuopioon parhaassa peli-iässä ja tulee varmasti olemaan jälleen erittäin korkealla tulevan kauden pistepörssissä, sillä vastuuta on varmasti luvassa reilusti.

4. Mika Pyörälä, Kärpät

Mika Pyörälä oli Kärppien tärkein palanen kaudella 2016-17, kun oululaisilla meni muuten vaisummin. Kokenut hyökkääjä on äärimmäisen tasapainoinen peluri eikä heikkouksia käytännössä ole, vaan Pyörälän voi heittää kaukaloon missä vaiheessa tahansa. Muiden hyvien ominaisuuksien lisäksi Kärppien oma kasvatti nakuttaa aina ison tukun pisteitä ja esimerkiksi juuri viimeisimmällä kaudella Liigassa pinnoja kertyi peräti 55 ja hänet valittiinkin sarjan parhaaksi pelaajaksi. Päättynyt kausi Sveitsissä ei sujunut aivan kuin elokuvissa, ja loukkaantumiset toivat sesonkiin omat haasteensa. Kärpissä Pyörälällä on kuitenkin aina luistanut erinomaisesti ja 36-vuotias hyökkääjä on loistava kiinnitys oululaisilta.

3. Atte Ohtamaa, Kärpät

Hallitsevan KHL-mestarin riveistä harvemmin siirrytään suoraan Liigaan, mutta Kärpät onnistui nappaamaan Atte Ohtamaan riveihinsä. Ohtamaa kiekkoili Kärpissä edellisen kerran kaudella 2013-14 ja hän oli mestaruusjoukkueen kulmakiviä. Tämän jälkeen puolustajan vyölle on kertynyt yli 200 ottelua KHL:ssä, olympialaiset sekä kolmet MM-kisat olympialaiset ja palkintokaappi on täydentynyt MM-kisojen hopeamitalilla sekä KHL:n mestaruussormuksella. 30-vuotias puolustaja palaa Ouluun erinomaisessa iskussa ja on erittäin kova kiinnitys Kärpiltä nelivuotisella sopimuksella.

2. Lauri Korpikoski, TPS

TPS vastasi niin ikään yhdestä toistaiseksi isoimmasta yllätyksestä, kun Palloseura tiedotti Lauri Korpikosken palaavan kasvattajaseuraansa peräti kuuden vuoden sopimuksella. Diiliin sisältyy optio mahdollisuudesta siirtyä ulkomaille sopimuskauden aikana. Viime kaudeksi Eurooppaan palannut hyökkääjä pelasi loukkaantumisten takia vain 19 ottelua, mutta oli iskussa kauden lopussa ja pudotuspeleissä otteluja kertyikin 16. Korpikoski saalisti vielä kaudella 2016-17 Dallas Starsin paidassa 60 ottelussa tehot 8+12, joten kyseessä on erittäin laadukas peluri Liigaan. Ennen kaikkea yli 600 NHL-ottelun peluri tuo Turkuun ison annoksen johtajuutta.

1. Antti Suomela, HIFK

Antti Suomela on äärimmäisen kova hankinta HIFK:lta. Liigan pistepörssin voittaja ei usein siirry sarjan sisällä joukkueesta toiseen ja Suomelankin kohdalla on erittäin iso kysymysmerkki. 24-vuotias keskushyökkääjä kertoi MM-kisojen aikaan esimerkiksi HS:n haastattelussa, että NHL:stä on erittäin paljon kiinnostusta. 60 tehopistellään Liigan pistepörssin päättyneellä kaudella voittanut Suomela olisi HIFK:lle todellinen lottovoitto, mutta jatkaminen Suomessa on vielä kaikkea muuta kuin varmaa. Mikäli Suomela lähtee Pohjois-Amerikkaan, niin HIFK on haastavan tilanteen edessä, kun helsinkiläisten olisi kaivettava jostain uusi ykkössentteri. Mikäli Suomela sattuisi jäämään Helsinkiin, niin HIFK olisi ehdottomasti yksi isoimmista mestarisuosikeista.

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press