TOP 10: Liigan vapaiden markkinoiden kuumimmat nimet

Liigan alkuun on noin kaksi kuukautta aikaa, mutta joukkueet alkavat hiljalleen saamaan muotojaan. Moni Liigassa viime kaudella pelannut potentiaalinen pelaaja on kuitenkin vielä ilman sopimusta ja listasimme niistä kovimmat.

10. Mikko Kukkonen, Blues

28-vuotias puolustaja tahkosi viime kaudella Espoossa runkosarjan läpi, vaikka ottajia olisi varmaan ollut muuallakin. Kukkonen on pelannut jo reilut 400 ottelua Liigassa ja on takuuvarma suorittaja ilman erityisiä vahvuuksia. Tekee kentällä paljon töitä ja raataa joukkueen eteen, mutta pelipaikka Liigassa voi olla kiven alla. Kukkonen voi joutua hakemaan vauhtia sarjapykälää alempaa tai kytätä pelipaikkaa Liigasta, kunhan kausi on käynnistynyt ja joukkueet etsivät korvaajia loukkaantuneille.

9. Ari Vallin, KooKoo

”Vanha Mestari” ei ehkä ole enää kymmenen vuoden takaisessa iskussa, mutta kuuden mestaruuden miehen kokemusta ja johtajuutta ei pidä väheksyä. KooKoon viime kauden kapteenina toimineen Vallinin tehotilastokin oli vain yhden asteen pakkasella, mikä oli hyvä lukema kouvolalaisnipussa. Osoitti pudotuspeleissä hanskaavansa hommat myös tv-ruutujen toisella puolella, mutta toivottavasti ura jatkuu vielä kaukalon puolellakin.

8. Ville Uusitalo, Ässät

Ville Uusitaloon pätee oikeastaan samat sanat kuin Valliniinkin. Kahdeksan edellistä kautta Ässissä kiekkoillut puolustaja ei ole enää aivan parhaimpien vuosien terässä ja pistemäärä on laskenut viitenä kautena putkeen. Viime kaudella 37-vuotias puolustaja nakutti pisteet 1+9, millä ei enää taistella puolustajien pistepörssin voitosta. Kokemusta löytyy lähes 600 liigapelin verran, minkä arvoa ei pidä väheksyä. Työteliäs puolustaja onnistui pitämään viime kaudella tehotilaston plussan puolella, mikä voidaan laskea jo saavutukseksi Ässissä.

7. Stephen Dixon, Tappara

Vuosina 2011-13 Ässissä häikäissyt Stephen Dixon ei ole päässyt toisella Suomen visiitillään aivan samanlaiseen liitoon kuin Porissa. Valahti Tapparassa alempiin kenttiin ja vastuu jäi varsin pieneksi ajoittaisia väläytyksiä lukuun ottamatta. Dixon on kuitenkin vasta 30-vuotias, joten pelivuosia on jäljellä. Kunnon kesätreenillä voisi päästä vielä iskuun, mutta ei ole varmasti joukkueiden hankintalistojen kärkipäässä. Pelipaikka voi aueta kauden lähestyessä ellei ulkomaat kutsu aiemmin.

6. Johan Larsson, SaiPa

30-vuotias ruotsalainen on viihtynyt Suomessa jo vajaan neljän kauden ajan. Sementoi viime kaudella paikkansa SaiPan avainpuolustajien joukossa ja tehotilasto oli komeasti 18 astetta plussan puolella. Kookas puolustaja sai vastuuta ylivoimallakin, mutta ei yltänyt avain kolmen vuoden takaisiin HPK-ajan lukemiin. Takuuvarma suorittaja, jonka palkkapyyntö on todennäköisesti karannut hieman yläkanttiin, kun peli luisti mainiosti parin vaisumman kauden jälkeen. Mahtuisi silti moneen liigajoukkueeseen, kunhan palkkapyyntö ei ole liian kova.

5. Ryan Potulny, Pelicans

AHL:ssä kovia tehoja tahkonneen laiturin Euroopan valloitus ei ollut täysi napakymppi, vaikka Potulny olikin Pelicansin paras pistemies tehoin 13+23. 31-vuotiaalle sentterille ei varmasti ole ottajia enää jonoksi asti. Potulnystä voisi saada enemmän irti jossain hitaammassa ja vähemmän fyysisessä sarjassa, joten amerikkalainen kytännee pelipaikkoja Keski-Euroopasta.

4. Vojtech Polak, HPK/SaiPa

Siirtorajan kynnyksellä Lappeenrantaan siirtynyt tshekkiläinen on jo osoittanut tasonsa Liigassa ja 105 ottelussa saalistetut 70 pistettä on komea saldo. Väläytteli taitojaan SaiPassakin, mutta katosi kuvasta kevään tärkeimpien otteluiden kynnyksellä. 31-vuotias taitava laituri olisi silti mainio vahvistus useammalle Liiga-joukkueelle. Voi olla, että pelipaikka aukeaa, kun kauden alku lähestyy ja palkkapyyntö on tullut hieman alaspäin.

3. Petteri Nokelainen, SaiPa

Lappeenrantalaiset eivät saaneet nauttia oman kasvatin paluusta paljoakaan, sillä sitkeiden vammojen myötä Nokelaisen tilille kertyi ainoastaan kymmenen ottelua. 30.-vuotiaan hyökkääjän terveystilanne pelotti keltamustien kannattajia jo ennen kauden alkua, mutta niin pahasti vammojen sävyttämää kautta tuskin moni osasi edes pelätä. Osoitti alkukaudella olevansa edelleen tekijämies kotoisessa Liigassa, kunhan vain kestäisi kasassa. Ottajia ei varmasti ole jonoksi asti, mutta mikäli saa parsittua itsensä kasaan, niin varmasti löytää pelipaikan viimeistään syksyllä. Neljänä edellisenä kautena Nokelainen on pystynyt pelaamaan korkeintaan 26 ottelua, mikä näkyy varmasti hintalapussakin.

2. Joonas Järvinen, HIFK

HIFK:n puolustajajärkäle lienee kyttäillyt paikkaa KHL:stä, sillä mikään muu ei selittäisi Liigan kärkipuolustajiin kuuluvan Järvisen sopimuksettomuutta. Saanee jatkaa HIFK:ssa, mikäli paikkaa Idässä ei aukea. Helsinkiläisten nipussa olisi varmasti tilaa Järvisen tasoiselle puolustajalle, vaikkakin joukkueeseen hankittiin jo oman pään luudaksi amerikkalainen Joe Finley. Maajoukkutason puolustajalle tosin olisi ottajia varmasti muuallakin ulkomailla.

1. Chad Rau, SaiPa

Liigan maalipörssin 28 osuman myötä voittanut amerikkalainen on ainakin toistaiseksi vielä ilman sopimusta tai ainakaan siitä ei ole vielä tiedoitettu. Palkkapyyntö on voinut olla nappikauden jälkeen melkoinen, mikä on voinut karsia kosijoita. Yleensä SaiPan löydöt eivät kauaa vapailla markkinoilla joudu olemaan, joten maalikuninkaan sopimuksettomuus on hieman yllättävää. Ikää on mittarissa 29-vuotta, joten alkaisi olla viimeisiä hetkiä käydä rahastamassa KHL:n puolelta. Viime vuonna SaiPa julkaisi Raun jatkon heinäkuun puolivälissä, joten jatkoa Saimaan rannoilla ei pidä vielä sulkea pois laskuista, varsinkaan kun Patrick Davisin kausi jää yllättäen väliin.

Kansikuva: AOP