NHL:n tulokaskisa lähtenyt räjähdysmäisesti käyntiin

Ennen kautta esillä oli kaksi tulokasta, joiden piti järjestää kahdestaan NHL:n tulokaskisa kaudella 2015-16. Ensimmäisten pelien jälkeen voidaan jo todeta, että maailman parhaimman jääkiekkosarjan tulokaskisa on tällä kaudella monen kauppa.

Nuo kaksi nimeä olivat tietenkin Edmonton Oilersin Connor McDavid sekä Buffalo Sabresin Jack Eichel. Viime kesän NHL Draftin kohukaksikko on näyttänyt heti kättelyssä tasonsa, mutta vain toinen heistä on noussut pisteiden valossa odotetulla tasolle.

McDavid-Eichel-kaksikon lisäksi NHL:n tulokasrintamalla on ollut useita nimiä, jotka ovat nousseet alkukaudella suureen rooliin ja yltäneet koviin tekoihin. Tämän kauden kisa voi olla jopa yksi kaikkien aikojen parhammista, sillä laajasta materiaalista löytyy jo nyt todellisia staroja.

McDavid on vastannut huutoon

Edmontonin ihmelapsi on pelannut koko ikänsä suurien paineiden alla, mutta tänä syksynä hän kohtasi elämänsä suurimman haasteen. Uudeksi ”sidneycrosbyksi” tituleeratulta sentteriltä vaadittiin heti hirmutehoja ja johtajuutta NHL-kaukaloissa. Ja kun osoitteena on Edmonton, ovat paineet kymmenkertaiset kuin esimerkiksi Yhdysvaltain kiekkokaupungeissa.

McDavid on osoittanut suuren pelaajan elkeitä: Hän on käsitellyt paineet mallikkaasti ja pelannut yhdeksän ottelua piste per peli -tahtia johdattaen Oilers-laumaa kohti parempaa huomista. Öljykaupungissa on ollut positiivinen alku, sillä joukkue ei ole juuttunut divisioonansa viimeiseksi, vaan taakse ovat jääneet sekä Anaheim Ducks että Calgary Flames.

Nuorukaisen suurin kilpakumppani Eichel oli huomattavasti helpommassa tilanteessa Buffalossa. Vaikka hänellekin on kasattu jättimäiset paineet, ei tilannetta voi verrata McDavidin tapaukseen. Eichel on pelannut loistavalla tasolla: jenkkinuorukainen on ollut vaarallinen ja luonut Sabresille tukuttain maalintekopaikkoja. Hänen kokonaisvaltainen pelinsä on jo hyvällä tasolla ja hän pystyy olemaan buffalolaisten johtaja.

Eichel ei ole kuitenkaan pystynyt säväyttämään umpisurkeassa Sabres-joukkueessa, sillä miehen tilille on kertynyt tehot 3+0. Tärkeintä on ollut kuitenkin Eichelin esitykset jäällä, mitkä kielivät tämän herran potentiaalista.

Arizonan yllättäjät

Arizona Coyotes v New York Rangers

Max Domin kaltaista pelaajaa on odotettu Coyotes-organisaatiossa pitkään. (Getty)

Eichel on jäänyt tulokaspörssissä kauas kärkipäästä, sillä NHL:stä on löytynyt peräti 11 tehokkaampaa tulokasta. McDavid jakaa pörssin kärkisijan Arizona Coyotesin Max Domin kanssa. Legendaarisen Tie Domin poika on pelannut kahdeksan ottelua tehoin 3+6=9 ja johdattanut kojootteja pitkälle.

Huipputaitava Domi tiedettiin hyväksi, mutta alkukauden pistetehtailu on tullut kaikille enemmän tai vähemmän yllätyksenä. Domi on yksi suurimpia syitä siihen, miksi arizonalainen kiekkoilu on tällä hetkellä rajussa nosteessa.

Arizonan toinen huipputulokas on ollut Anthony Duclair. Duclair on ei kelvannut New York Rangersille, joka lähetti nuorukaisen vaihtokaupassa Coyotes-organisaatioon. Kauppa alkaa nyt näyttää huonolta, sillä Duclair on iskenyt alkukaudella jo viisi maalia ollen joukkueensa maalipörssin kärjessä. NHL:stä löytyy vain seitsemän pelaajaa, jotka ovat iskeneet yli viisi maalia tällä kaudella.

Duclair ja Domi ovat kojoottien uudet kasvot ja he ovat jo valmiita pelaamaan isossa roolissa ja iskemään huipputehot NHL:ssä. Alkukauden tehokas peli ei ole ollut sattumaa ja tämä kaksikko on ansainnut jokaisen pisteensä.

Kojoottien huippukaksikko on McDavidin suurimpia haastajia, kuten on myös Detroit Red Wingsin Dylan Larkin. Larkin on ollut myös huippuvedossa iskien tehot 2+5=7, mutta hän on tehnyt suurimman vaikutuksensa kahden suunnan pelillään. Larkinin tehotilasto on tulokkaista paras: +8.

Blues-tuntemattomuus on yksi parhaista

Tulokaskisa ei ole vain hyökkääjien show, vaikka perinteisesti palkinto ojennetaankin hyökkääjälle. Fakta on kuitenkin se, että yksi alkukauden parhaimmista tulokkaista on ollut St. Louis Bluesin puolustaja Colton Parayko.

22-vuotias puolustaja on Bluesin kolmannen kierroksen varaus kolmen vuoden takaa. 196-senttinen ja 97-kiloinen pakki säväytti harjoitusleirillä ennen runkosarjaa eikä isot teot jääneet siihen. Hän on ollut runkosarjassa yhtä vakuuttava ja napannut ison roolin Bluesin takalinjoilta. Parayko on kivitalon kokoinen järkäle, mutta hänen kiekolliset taitonsa ja liikkuvuus ovat loistavaa luokkaa. Tehopisteitäkin on kertynyt jo viisi. Miehen kokonaisvaltainen peli on jo nyt ihailtavalla tasolla ja Paraykon tehotilasto onkin viisi asetta plussalla.

Paraykon lisäksi pakkirintamalla on noussut esiin Vancouver Canucksin Ben Hutton. Hänen tarinansa on hyvin samanlainen kuin samanikäisen Paraykon: Viimeiset kolme kautta sujuivat yliopistosarja NCAA:ssa ja hyppy NHL:ään isoon rooliin tapahtui lähes yhdessä yössä. Hutton on operoinut alkukaudella tehoin 0+4, mutta tärkeintä on ollut se, kuinka hyvällä tasolla hän pystyy jo pelaamaan NHL:ssä. Canucksilla on käsissään huikea puolustajatimantti.

Eurooppalaisiakin löytyy

CHICAGO, IL - OCTOBER 24: Artemi Panarin #72 of the Chicago Blackhawks falls over Anton Stralman #6 of the Tampa Bay Lightning in the third period of the NHL game at the United Center on October 24, 2015 in Chicago, Illinois. (Photo by Bill Smith/NHLI via Getty Images)

Artemi Panarin on löytänyt yhteisen sävelen Patrick Kanen kanssa. (Getty)

Suomalaiset eivät tänäkään vuonna pärjää tulokaskisassa, vaikka esimerkiksi Joonas Donskoilla olisi saumoja siihen. Donskoi pelasi kolme ottelua hyvin ennen loukkaantumistaan, mutta hänestä ei ole vielä tehoilemaan joka ilta NHL:ssä. Hänelle on nyt tärkeintä vakiinnuttaa paikkansa ylhäällä.

Eurooppalaisista on löytynyt kaksi nimeä ylitse muiden: Chicago Blackhawksin Artemi Panarin sekä New York Rangersin Oscar Lindberg. Panarin pelasi viime kaudella KHL:ssä huipputehoin ja hän on pystynyt jatkamaan NHL:ssä samanlaisia otteita. Vierellä on pelannut Patrick Kane, jonka kanssa peli on kulkenut mallikkaasti. Panarin on iskenyt jo tehot 2+6=8.

Parin päivän päästä 24 vuotta täyttävä ruotsalainen Lindberg nostettiin ennen kautta tulokaskisan yllättäjäehdokkaaksi. Kaksi viime kautta AHL:ssä porskuttanut työteliäs sentteri aloitti kauden huikeasti tekemällä kauden kolmessa ensimmäisessä ottelussa neljä maalia. Lindbergin kokonaissaldo 5+2=7 on loistava ja tämä ruotsalaislahjakkuus on tullut pysyvästi NHL-jäille.

Toinen ruotsalaistulokas, joka on vetänyt alkukauden mallikkaasti, on Dallas Starsin Mattias Janmark. Hän on Detroit Red Wingsin varaus, mutta hänet treidattiin Dallasiin, mikä oli Janmarkin kannalta lottovoitto. Viimeiset kolme kautta Ruotsin pääsarjassa SHL:ssä tehoilleen Janmarkin odotettiin aloittavan kautensa farmissa, mutta ruotsalainen raivasi tiensä Starsin kokoonpanoon ja tehoja on syntynyt saman tien: Kahdeksan peliä ovat tuottaneet tehot 3+2=5.

Eurooppalaisista on nostettava vielä esiin Winnipeg Jetsin vauhtikona Nikolaj Ehlers, joka on ollut Jetsin parhaimmistoa alkukaudella. Nopea ja taitava Ehlers on ollut huippuvaarallinen ja tehojakin on jo syntynyt kiitettävästi.

NHL:n tulokkaiden pistepörssin top 10:

  1. Max Domi 8 ottelua, tehot 3+6=9
  2. Connor McDavid 9 ottelua, tehot 5+4=9
  3. Artemi Panarin 8 ottelua, tehot 2+6=8
  4. Anthony Duclair 8 ottelua, tehot 5+2=7
  5. Oscar Lindberg, 10 ottelua, tehot 5+2=7
  6. Dylan Larkin 8 ottelua, tehot 2+5=7
  7. Nikolaj Ehlers 8 ottelua, tehot 3+3=6
  8. Colton Parayko 8 ottelua, tehot 3+2=5
  9. Mattias Janmark 8 ottelua, tehot 3+2=5
  10. Sam Reinhart 8 ottelua, tehot 1+3=4