Näkökulma: Katsaus Liigan apuvalmentajiin – tulevaisuuden nimet valtaamassa alaa

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liiga-ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Päävalmentaja on usein keskiössä, kun mediassa pohditaan joukkueen menestyksen tai menestymättömyyden syitä. Usein valmennustiimi jää vähäiselle tai olemattomalle huomiolle. Joskus tarkoituksella, mutta useimmiten vain ymmärryksen puutteen johdosta. Nyt katsastetaan Liigan apuvalmentajia. Menestyjiä ja tulevaisuuden nimiä.

Menestyjät löytävät toisensa

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner on valmentajauransa ohella käynyt suorastaan legendaarisen kovan oppikoulun ennen nousuaan Liigan päävalmentajaksi. Vaasan vuosinaan Juhani Tammisen aisaparina toiminut Manner sai Ouluun palatessaan päävalmentajakseen Lauri Marjamäen. Näihin tiimeihin olisi joku voinut jopa itse maksaa päästessään mukaan. Mannerin nykyiset apulaiset Toni Sihvonen ja Ari Hilli ovat myös vuolleet kultaa Oulussa.

Liigan viime vuosien toinen kestomenestyjä Tappara on myös hyvin pitänyt menestyjänsä kotona. Marko Ojanen on kuulunut käytännössä koko 2010-luvun liigajoukkueen valmennustiimiin ja seuralegenda Janne Grönvall tuo oman kokemuksensa nyt ensi kertaa liigajoukkueen käyttöön pitkän junioriputken jälkeen. Tapparan maalivahtien menestyksen takaa on helppo kaivaa yksi nimi. Maalivahtivalmentaja Petri Tuononen on valmentanut jo pari vuosikymmentä ja vuodesta 2010 Tapparan maalivahteja.

Länsirannikolla 1990-luvun suuret pelaajanimet ovat tekemässä tuloaan valmennustehtäviin. 15-vuotta sitten TPS:n apuvalmentajakolmikko Kimmo Rintanen, Sami Salo ja Fredrik Norrena olisi kustantanut seuralta jo yli miljoonan. Nyt tämä tietotaito on vain murto-osan hinnalla Kalle Kaskisen käytössä. Liigan 1990-luvun pakkilegendoihin kuuluva Erik Hämäläinen on jo vuosia antanut paljon Raumalaiselle kiekkoilulle. Paluu juniorivalmennusvuosien jälkeen Liigajoukkueeseen on arvokas lisä Pekka Virralle, kun Lukko tekee nousuaan liigan kärkipaikoille. Vanhoista pelaajista Ville Nieminen ja Mikael Kotkaniemi ovat jo nyt lähellä päävalmentajan paikkaa tuleviksi kausiksi. Kotkaniemi on tehnyt jo pitkään uraa hyvien päävalmentajien alaisuudessa. Mestaruus Karri Kiven apuvalmentajana ja nyt oppi Jyrki Aholta ovat kasvattaneet varmasti potentiaalisen menestyjän Liigakartalle.

Jukka Rautakorpi luottaa kokeneisiin apuvalmentajiin. (Petteri Paalasmaa/AOP)

Tulevaisuuden nimet

Ei mennyt kauaa, kun HPK valjasti seuralegenda Antti Miettisen valmennustehtäviin. Yksi 2000-luvun suurimpien kerhopelaajien joukkoon kuuluva Miettinen hyppäsi viime kaudella Liigajoukkueen mukaan ja täksi kaudeksi Miettinen liittyi myös U-16 maajoukkueen valmennustiimiin. Miettinen on noussut jo nyt yhdeksi mielenkiintoisimmista nuoremman polven valmentajista eikä mene varmastikaan montaa vuotta, kun Miettinen nähdään pääkäskijänä Liigassa tai juniorimaajoukkueissa. Myös Ilveksessä on asetettu suuria toivoja apuvalmentajien varaan. Jouko Myrrä on jo vuosia toiminut seuran junioriorganisaatiossa menestyksekkäästi ja Hämeenlinnasta Tampereelle houkuteltu Olli Salo on nuoresta iästään huolimatta jo vuosia kuulunut tulevaisuuden nimien kärkikastiin. Hiljattain jatkosopimuksen allekirjoittanut Salo saattaakin olla seuraava jonossa, kun Karri Kivi päättää siirtyä muualle valmentamaan. Vaasassa on rakennettu jo pitkään Jokerien varaan. Päävalmentaja Tomek Valtosen apuna toimii 1980-luvulla NHL:ssäkin piipahtanut ja sittemmin valmentajana mainetta niittänyt Markku Kyllönen. Joensuulainen Kyllönen vaikutti vielä muutama vuosi sitten Jokerien junioriorganisaatiossa. Myös toisella apuvalmentajalla Sami Tervosella on vahva side Helsinkiin ja Jokereihin. Lyhyen aikaa seuran junioreissa valmentanut vuonna 1991 syntynyt Tervonen siirtyi Valtosen avuksi kasvamaan korkoa Liigan apuvalmentajana jo kaudella 2015-2016.

Tällä hetkellä monessa kotimaisessa pääsarjassa ollaan tekemässä kokonaisvaltaista sukupolvenvaihdosta päävalmentajien suhteen. Koripallossa ja lentopallossa nuoret valtaavat alaa vanhemmilta kollegoiltaan. Jääkiekossa on jo pitkään kohuttu nuorten valmentajien esiinmarssista. Tällä hetkellä Liigassa operoi iso määrä tulevaisuuden päävalmentajia vielä apuvalmentajien paikalla. Oulussa ja Tampereella luotetaan kokeneisiin apuvalmentajiin. Toisaalla rakennetaan tulevaisuutta jo nyt apuvalmentajien varaan.

Kansikuva: Jari Pekkarinen / All Over Press