TOP 10: Ulkomaalaisten seurojen kiikarissa olevat Liiga-pelaajat

Liigan kärkipelaajia viedään perinteisesti kauden jälkeen ulkomaille kovimpiin sarjoihin. Tänäkin vuonna NHL, KHL, SHL ja NLA ottavat osansa Liigan huipuista. Useimmiten konkariosaston pelaajat eivät enää lähde ulkomaille, joten halutuimmat pelaajat tulevat hieman nuoremmista ikäluokista. Faneille.com listasi tämän kevään halutuimmat Liiga-pelaajat ulkomaalaisseurojen silmissä.

10. Mathew Maione, KalPa

27-vuotiaan puolustajan otteet ovat parantuneet pitkin kautta, ja hän oli lopulta jakamassa puolustajien pistepörssin kärkisijaa, kun kanadalainen Maione iski runkosarjassa tehot 15+24=39. 175-senttinen taitoniekka on erinomainen ase hyökkäyspäässä, mutta puolustuspelissä riittää vielä tekemistä. Tällaiset näytöt takaavat kuitenkin sen, että ulkomailta riittää kysyntää. Jatko Liigassa on kuitenkin täysin mahdollista.

9. Jukka Peltola, Tappara

Tappara-kapteeni on monipuolinen pakkaus, joka palkittiin viime keväänä pudotuspelien MVP:nä. Tällä kaudella hän on ollut Tapparassa oma tuttu itsensä, ja Peltola pääsi myös edustamaan Suomea olympiajäillä. Olisi ihme, jos laituri ei lähtisi kohta kokeilemaan rahkeitaan ulkomaille. Peltolalla on sopimus Tapparaan kevääseen 2019 asti, mutta nykypäivänä Liiga-sopimuksissa on lähestulkoon aina pykäliä, jotka mahdollistavat siirron ulkomaille.

8. Maksim Matushkin, Ässät

Matushkin oli yksi näistä neljästä puolustajasta, joka ylsi tällä kaudella 39 tehopisteeseen runkosarjassa. Ruotsalaispakki oli koko kauden tasaisen vahva, ja hän onnistui myös kehittymään kokonaisvaltaisessa pelissään, joten Matushkin ei ole pelkkä hyökkäyspään ase. Ilta-Sanomat uutisoi viime viikolla, ettei Matushkin jatka Ässissä, mitä ei voi pitää kovin suurena ihmeenä. Suomen suurseurat ovat varmasti puolustajan perässä, mutta kiinnostuneita löytyy taatusti niin SHL:stä kuin KHL:stäkin.

Puolustaja Maksim Matushkin oli porilaisten tehokkain pelaaja runkosarjassa. Kuva: AOP

7. Ville Leskinen, Kärpät

Kärppien 24-vuotias laitahyökkääjä pelasi odotetusti huippukauden, kun hän iski 49 ottelussa upeat 23 maalia ja 45 tehopistettä. On selvää, että 186-senttisellä Leskisellä on ottajia – jopa Pohjois-Amerikkaa myöden. Hän on nopea, taitava ja vahva jässikkä, joka operoi hyvällä pelisilmällä. NHL-seuroista löytyy varmasti kiinnostuneita, mutta niin löytynee ympäri Eurooppaakin.

6. Frans Tuohimaa, SaiPa

26-vuotias ex-huippulupaus ei meinannut löytyy paikkaansa mistään. Hän kiersi Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Pohjois-Amerikassa, mutta todellista läpimurtoa ei kuulunut pitkään aikaan. Tämä vuosi muutti kuitenkin Tuohimaan urasuunnan, kun hän nousi SaiPan ykkösmaalivahdiksi ollen jopa koko sarjan paras maalivahti. Tuohimaalla on sopimus ensi kaudesta SaiPaan, mutta KHL-siirto on silti hyvin mahdollinen.

5. Mikko Lehtonen, Tappara

Tapparan 24-vuotias puolustaja pelaa jo kolmatta kauttaan huipputasolla Liigassa. Tällä kaudella Lehtonen latoi runkosarjassa tehot 12+17=29, ja hän on kuulunut jälleen Leijonien vakiomiehistöön maajoukkuekinkereissä. Lehtonen päättii viime kauden MM-jäillä, ja tällä kaudella hän pääsi edustamaan Suomea olympialaisissa, ja matka kevään MM-kisoihin lienee taas lähellä. Tappara-puolustaja on herättänyt mielenkiintoa Pohjois-Amerikkaa myöden, joten Kiekko-67:n kasvatilla saattaa olla edessään reissu rapakon taakse. Mikäli NHL-sopimusta ei synny, suunnannee Lehtonen joko KHL:ään tai SHL:ään.

4. Miika Koivisto, Kärpät

Puolustaja Koivisto jatkoi huippuotteitaan tällä kaudella, kun hän iski 39 tehopistettä ja pääsi edustamaan Leijonia olympialaisissa. Koivisto on Liiga-tasolle myös erinomainen oman pään pelaaja, joten häntä on helppo tituleerata Liigan parhaaksi puolustajaksi. Tämän vuoksi siirto ulkomaille on selviö. Iltalehti uutisoi jo aiemmin, että Koivisto pelaa ensi kaudella KHL:ssä Moskovan Dynamossa.

3. Charles Bertrand, Kärpät

Listan neljäs kärppä on Ranskan ihme Bertrand, joka voitti Liigan maalipörssin 32 osumallaan. Nopea, taitava ja työteliäs laituri saa pomminvarmasti tarjouksia ympäri Eurooppaa, eikä jääminen Liigaan ole enää vaihtoehto. Todennäköisin osoite on KHL:ssä.

Charles Bertrand voitti tällä kaudella Liigan maalipörssin 32 osumallaan. Miehen aiempi yhden kauden maaliennätys Liigassa oli 19 maalia. Kuva: AOP

2. Julius Junttila, Kärpät

Lähes puolet tämän listan pelaajista tulee Kärpistä, ja listan neljäs sekä viimeisin oululaispeluri on Junttila, joka iski runkosarjan 53 ottelussa 52 tehopistettä. Suomea olympiajäillä edustanut taitava hyökkääjä saa Bertrandin tavoin tarjouksia ympäri Eurooppaa, ja miehen todennäköisin osoite lienee myös KHL:ssä. Hänen kotiosoitteensa saattaa kuitenkin pysyä Suomessa, sillä Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki siirtyy Jokerien peräsimeen, ja hän halunnee luottopelaajansa narripaitaan hinnalla millä hyvänsä.

1. Antti Suomela, JYP

JYP-sentteri takoi runkosarjassa huimat 60 tehopistettä ja voitti koko sarjan pistepörssin. Kun ikää on mittarissa vasta 24 vuotta, voidaan Suomelan kohdalla vielä haaveilla NHL-urasta. On erittäin todennäköistä, että Suomela kiekkoilee ensi kaudella Pohjois-Amerikassa. Ilta-Sanomat on uutisoinut aiemmin JYP-tähden siirtyvän HIFK:n paitaan, joten Suomela valinnee todennäköisesti vielä tässä vaiheessa uraansa Liigan KHL:n sijaan, mikäli NHL-sopimusta ei synny.

Huom. Tälle listalle ei valittu pelaajia, joiden pelaajaoikeudet ovat jonkin NHL-seuran hallussa.

Kansikuva: All Over Press