TOP 10: Viime kaudella Liigassa kiekkoilleet, mutta ilman sopimusta olevat ulkomaalaiset

Faneille.com LogoKiinnostaako futiksen MM-kisat paikan päällä? – Voita matka jalkapallon MM-finaaliin Moskovaan!

Joukkueet ovat alkaneet julkaista ensi kauden runkojaan, mutta pelaajamarkkinat käyvät vielä kuumina. Liigassa pelasi viime kaudella liuta laadukkaita ulkomaalaisia, joiden ensi kauden sopimuksia ei ole ainakaan vielä julkaistu. Tässä listauksessa on mukana vain ne ulkomaalaispelaajat, jotka päättivät kautensa Suomessa.

10. William Wrenn, Sport/Lukko

Sport vahvisti takalinjojaan marraskuussa, kun William Wrenn liittyi vaasalaisten nippuun. Alkukauden KHL:ssä Dinamo Riiassa kiekkoillut puolustaja olikin selkeä vahvistus Sportin joukkueeseen. 27-vuotias amerikkalainen pelasi Vaasassa 25 ottelua, joissa hän saalisti tehot 3+5. Siirtorajan loppuhetkillä Wrenn jatkoi matkaa Raumalle, mutta Lukossa otteluita kertyi vain kahdeksan pudotuspelit mukaan lukien. Kolmessa eri seurassa saman kauden aikana pelaaminen asettaa luonnollisesti omat haasteensa, mutta Wrenn osoitti omaavansa potentiaalia. Jatkaminen Suomessa vaikuttaa kuitenkin epätodennäköiseltä.

9. Curtis Hamilton, Tappara/SaiPa

Curtis Hamilton pelasi kauden ensimmäiset ottelunsa vasta kuluvan vuoden puolella, kun kanadalainen siirtyi Tapparaan. Homma ei kuitenkaan lähtenyt liitoon Tampereella, vaan joukkue vaihtui kolmen viikon jälkeen jo edelliseltä kaudelta tuttuun SaiPaan. Hamilton esiintyikin lappeenrantalaisten riveissä huomattavasti paremmin ja yhteensä 25 pelin saldona oli tehot 5+8. Pitkä loukkaantuminen ja pelaamattomuus näkyi kuitenkin miehen otteissa vielä keväälläkin, joten ehjä kesä harjoittelun suhteen on ehdottomasti tarpeen.

8. Vladimir Denisov, SaiPa

SaiPa näytti jälleen mallisuorituksen ulkomaalaishankinnan suhteen, kun Vladimir Denisov siirtyi Lappeenrantaan helmikuun puolivälissä. Yli 360 ottelua KHL:ssä pelannut valkovenäläinen oli todellinen täsmähankinta joukkueen takalinjoille. Kovaotteinen puolustaja sopeutui Liigaan erinomaisesti ja rutiini oli todella korkealla tasolla ottelusta toiseen. 33-vuotiaan Denisovin jatko olisi varmasti lappeenrantalaiskannattajien toiveissa, mutta SaiPan pitäisi lyödä pöytään melkoinen läjä euroja. Denisov on pelannut seitsemän edellistä kautta KHL:ssä ja maanosan kovimmasta kiekkoliigasta löytynee jälleen ottajia varmaotteiselle puolustajalle.

Vladimir Denisov on tuttu näky Valko-Venäjän maajoukkueessa. Puolustaja edustaa kotimaataan myös Tanskan MM-kisoissa. Kuva: AOP

7. Antoine Laganière, Ässät

Antoine Laganière osoittautui mainioksi hankinnaksi Ässiltä. Päättynyt kausi oli 27-vuotiaalle kanadalaiselle vasta uran ensimmäinen Euroopassa, mutta erinomaisesti luisteleva hyökkääjä sopeutui isoon kaukaloon mainiosti. Laganière olikin tehoilla 17+18 Ässien paras maalintekijä sekä toiseksi paras pistemies. Isokokoiselle hyökkääjälle riittänee kysyntää ensi kaudelle, vaikka sopimusta ei ole ainakaan toistaiseksi julkistettu minnekään.

6. Zach Budish, Jukurit/TPS

Zach Budish siirtyi Suomeen kaudeksi 2016-17 ja amerikkalainen oli heti sarjanousijan kantavia voimia. Mikkeliläisten toinen sesonki pääsarjassa oli huomattavasti haastavampi, mutta Budish esiintyi jälleen varsin mainiosti. Tasapainoinen hyökkääjä pelasi Jukureissa keskimäärin yli 20 minuuttia ottelua kohden ja iski 32 tehopistettä, kunnes siirtyi helmikuussa Turkuun. Tasapainoinen hyökkääjä sopeutui hyvin myös Turkuun, vaikka katosikin hieman kuvasta kauden kriittisimmillä hetkillä. 77 tehopistettä 117 ottelussa Liigassa on kuitenkin mainio suoritus 27-vuotiaalta hyökkääjältä.

5. Ryan Wilson, KalPa

KalPa osui todelliseen kultasuoneen loppusyksystä, kun kuopiolaiset saivat Ryan Wilsonin riveihinsä. KalPan alkukausi oli haasteellinen, mutta 31-vuotias kanadalainen toi joukkueen takalinjoille valtavasti varmuutta ja kokemusta, mikä oli juuri sitä, mitä Savossa eniten kaivattiin. Wilsonin tehotilasto oli 13 astetta plussalla, kun taas esimerkiksi isoimmat minuutit KalPasta kellottanut ja Leijonia Tanskassa edustavan Juuso Riikolan vastaava lukema oli -9. Yli 200 ottelua NHL:ssä pelanneen Wilsonin suorituksia ei juurikaan näkynyt highlight-koosteissa, mutta miehen merkitys KalPalle oli valtava.

4. Henrik Tallinder, TPS

Henrik Tallinder päätti kolmannen kautensa TPS:ssa ja kokenut ruotsalainen oli totutun vahva, vaikka loukkaantumiset kauden mittaan hieman vaivasivatkin. Nopeus ei kuulu 39-vuotiaan ruotsalaisen suurimpiin vahvuuksiin, mutta konkarilla ei ole silti ikinä kiire kaukalossa. Siitä pitävät huolen erinomainen kyky lukea peliä sekä valtava kokemus. Lähes 700 ottelua NHL:ssä pelanneen Tallinderin vahvuudet ovat omassa päässä, mutta 22 tehopistettä 46 pelissä on mainio suoritus. Ottajia miehelle olisi varmasti edelleen, mutta uran jatkuminen on se suurin kysymysmerkki.

3. Jake Newton, KooKoo/JYP

Jake Newton oli yksi päättyneen kauden suurimpia yllättäjiä. Amerikkalainen pelasi Sportissa kauden 2015-16, mutta Kouvolassa kaikki palaset loksahtivat kohdalleen. 29-vuotias puolustaja oli pelipaikkansa eliittiä Liigassa ja varsinkin miehen kiekolliset taidot pääsivät elementtiinsä Kymenlaaksossa. 52 ottelun saldona oli tehot 12+13 ja pudotuspelihaaveensa menettänyt KooKoo kauppasikin puolustajansa helmikuussa JYPiin. Liikkuvaan junaan hyppääminen oli kuitenkin haastavaa eikä Newton päässyt Jyväskylässä aivan odotettuun liitoon. Kanadalainen kuitenkin osoitti päättyneellä kaudella kykynsä sijoittuen puolustajien pistepörssin viidennelle sijalle.

2. Mathew Maione, KalPa

Mathew Maione palkittiin Liigan viihdyttävimpänä pelaajana ja täysin ansaitusti. Väkkärämäinen puolustaja oli käsittämättömässä liidossa varsinkin keväällä ja kaukalossa tapahtui aina hänen ollessa jäällä. 60 ottelun saldona oli lopulta 39 tehopistettä, millä irtosi lopulta puolustajien pistepörssin voitto. Iso tekijä Maionen liidon takana oli Wilsonin saapuminen Kuopioon, koska tämän myötä Maione sai enemmän vapauksia hyökkäyspäässä. Kevät nosti Maionen osakkeita varmasti valtavasti ja Liigan tähdistökentälliseen valitun puolustajan jatkaminen Suomessa olisi todella iso yllätys.

1.Éric Perrin, TPS

Vuodet vierivät, mutta tämä ei näy Éric Perrinin otteissa. Kanadalainen pelasi jälleen totutun vahvan kauden ja takoi 50 ottelussa tehot 23+20. 42-vuotias hyökkääjä laittoi päättyneellä kaudella ennätyksiä uusiksi ja nousi eniten tehopisteitä tehneeksi ulkomaalaispelaajaksi Liigassa, kun 587 ottelun jälkeen kasassa on peräti 498 pistettä. Tallinderin tavoin suurin kysymys on Perrinin uran jatkuminen. Raudanlujat ammattilaiset kuitenkin varmasti tietävät vireensä eikä puolivaloilla jatkaminen tule kysymykseenkään. Perrinin taidot ovat kiistattomat ja konkari olisi varmasti iso vahvistus mille tahansa Liiga-joukkueelle myös ensi kaudella.

Lähde: Eliteprospects

Kansikuva: Vesa Pöppönen / AOP