Liiga-ennakko 2018-19: Ilveksessä on paljon potentiaalia, mutta ilmassa on massiivisia kysymysmerkkejä

Jokereiden mestaruudelle superkerroin – tartu tarjoukseen tästä

Ilveksen viime kausi oli pettymys, sillä joukkue jäi juuri pudotuspelien ulkopuolelle. Tampereella onkin tehty muutoksia kesän aikana ja Karri Kivellä on kasassaan erittäin potentiaalinen joukkue, mutta sen ympärillä on todella isoja kysymysmerkkejä. 

Viime kausi

Ilves lähti viime kauteen varovaisen positiivisin odotuksin, sillä joukkue oli pelannut erinomaisen kevään ja haastanut Tapparan ikimuistoisessa puolivälieräsarjassa. Muutokset olivat vähäisiä, joten monet odottivat lennon jatkuvan seuraavallakin kaudella.

Toisin kuitenkin kävi. Jo syksystä muodostui tamperelaisille todella haasteellinen, sillä kymmenestä ensimmäisestä ottelusta irtosi vain yksi voitto varsinaisella peliajalla. Ilveksellä oli haasteita varsinkin maalivahtien kanssa, kunnes Riku Helenius tuli tasapainottamaan tilannetta lokakuun lopussa. Seuran oma kasvatti nousikin joukkueen ykköstorjujaksi. 

Koko syyskausi oli Ilvekseltä todella vaisu. 30 ottelun jälkeen joukkueella oli kasassa vain 32 pistettä ja pudotuspelihaaveet vaikuttivat jo karanneen. 

Ilves heräsi jälleen keväällä ja kamppaili loppuun asti tiukasti pudotuspelipaikasta. Joukkue jäi lopulta sijalle 11, kahden pisteen päähän viimeisestä pudotuspelipaikasta. Positiivisinta tamperelaisten kaudessa oli nuorten pelaajien esiinmarssi parrasvaloihin. Esimerkiksi seuran omat kasvatit Eemeli Suomi ja Ville Meskanen ottivat valtavat harppaukset urillaan ja kannattelivat joukkuetta esimerkillisesti. 

Riku Helenius avasti kauden KalPassa, mutta siirtyi lokakuun lopulla Ilvekseen. Maaliskuussa hän sorvasi vuoden jatkosopimuksen kasvattajaseuransa kanssa. Kuva: Hannu Luostarinen / AOP

Siirrot

Ulos

 • Markus Ruusu (HIFK)
 • Arto Laatikainen (HIFK)
 • Henry Mäntylä (TUTO)
 • Joe Piskula (TPS)
 • Juuso Pulli (Dombin, Itävalta)
 • Valtteri Viljanen (Sport)
 • Joona Koppanen (Boston, NHL)
 • Tapio Laakso (Lukko)
 • Sami Sandell (Davos, Sveitsi)
 • Otto Koivula (New York Islanders, NHL)
 • Ville Meskanen (New York Rangers, NHL)

Sisään

 • Matt Generous (Salzburg, Itävalta)
 • Elias Laitamäki (Sport)
 • Jerry Laakso (Wheeling Nailers, ECHL)
 • Juha Leimu (Pelicans)
 • Nikolas Matinpalo (Blues U20)
 • Tuomas Salmela (RoKi)
 • Jerry Ahtola (HIFK)
 • Panu Mieho (HIFK
 • Joose Antonen (Lukko)
 • Mike Halmo (Bolzano, Italia)
 • Eero Savilahti (KooKoo)

Maalivahdit ja puolustus

Ilveksellä oli viime kaudella haasteita maalivahtien kanssa, mutt Tampereella luotetaan samaan kaksikkoon kuin edellisellä kaudella. Riku Helenius ja Antti Lehtonen muodostavat tasapainoisen duon, joista kummalla tahansa on mahdollisuudet napata ykköstorjujan viitta harteilleen. Helenius lienee lähtökohtaisesti askeleen edellä, mutta Lehtosella on kaikki mahdollisuudet ryöstää paikka itselleen, varsinkin jos 25-vuotias torjuja pääsee lähellekään kevään 2017 kaltaista virettä.

Ilves menetti muutamia tärkeitä palasia takalinjoiltaan, kun Valtteri Viljanen, Juuso Pulli, Joe Piskula ja Arto Laatikainen vaihtoivat maisemaa. Ilves kärsi jo viime kaudella kapeasta puolustuskalustosta ja joukkue olikin sarjan kolmanneksi eniten maaleja päästänyt joukkue. 

Tamperelaiset ovat hankkineet puolustukseen tuttuun tapaan nuoria pelureita, jotka saanevat vastuuta pääsarjassa loukkaantumisten avatessa pelipaikkoja. Lisäksi Ilveksen takalinjoja vahvistaa kaksi edellistä kautta RoKissa kiekkoillut, mutta viime talvena JYPissä muutaman ottelun liigavauhtia haistellut Tuomas Salmela. Lisäksi joukkueeseen hankittiin kokemusta, kun viimeiset viisi kautta Pelicansia edustanut Juha Leimu vaihtoi Tampereen vihreään leiriin. 35-vuotias puolustaja on kärsinyt viime vuosina paljon loukkaantumisista, jotka ovat verottaneet hurjan laukauksen omaavan puolustajan otteita. Vielä kaudella 2015-16 Leimu takoi lahtelaisille 16 osumaa, kun viime sesongilla täysosumia kertyi ainoastaan kaksi. Matt Generous tekee vastaavasti kauden tauon jälkeen paluun Liigaan, tällä kertaa Ilveksen paidassa. Amerikkalainen on kiekkoillut Lukon, Sportin ja HIFK:n paidassa kuusi kautta ennen viime kauden Itävallan visiittiään. 

Viime kauden joukkueesta Ilveksessä jatkavat muun muassa Mark Flood, Olli Vainio sekä Jarkko Parikka, joten Karri Kivi saa jalkeille kohtalaisen puolustuksen. Materiaali on kapea, mutta Ilveksellä on paljon potentiaalisia nuoria, jotka päässevät näyttämään osaamistaan pääsarjassa kauden mittaan. 

Hyökkäys

Hyökkäyskaluston suhteen Ilves on kokenut massiivisia menetyksiä. Sami Sandell pelasi viimein täyden kauden ja kokenut peluri takoikin 48 pistettä. Myös Ville Meskasen lähtö Pohjois-Amerikkaan on paha takaisku. Laituri takoi viime kaudella 24 maalia ja yhteensä 44 pistettä, kun miehen edellinen piste-ennätys Liigassa oli 20 pinnaa. Lisäksi Otto Koivulan ja Tapio Laakson poistumiset uusien haasteiden perään jättävät isot aukot tamperelaisten hyökkäykseen.

Ilves on vahvistanut hyökkäystään maltillisesti. Bolzanossa loistanut ja aiemmilla kausilla kohtalaisia pistemääriä AHL:ssä takonutta Mike Halmoa kohtaan on Tampereella kovat odotukset. HIFK:sta saapuneet Jerry Ahtola ja Panu Mieho olivat vastaavasti ajautuneet Helsingissä umpikujaan, joten maisemanvaihto tekee varmasti hyvää. Eero Savilahden kaksi edellistä kautta sujuivat rikkonaisesti Kouvolassa ja nyt 26-vuotias hyökkääjä hakee uutta nostetta uralleen kasvattajaseurassaan. 

Tamperelaiset onnistuivat myös säilyttämään hyökkäyksen tärkeitä palasiaan. Varsinkin Eemeli Suomi ja Teemu Rautiainen ovat joukkueelle kultaakin kalliimpia. Kaksikko takoi viime kaudella yhteensä 85 pistettä Ilvekselle. Takuuvarmojen suorittajien lisäksi Ilveksellä on paljon potentiaalia hyökkäyksessään, kun muun muassa Juhani Tammiselta, Arttu Ruotsalaiselta, Juho Liuksialalta ja Teemu Lepaukselta voi odottaa paljon tulevalla kaudella. 

Karri Kivellä on käytössään kohtalainen hyökkäyskalusto, jossa on paljon potentiaalia. Iso kysymys onkin se, että miten isoja harppauksia nuoret pelaajat ovat valmiita ottamaan. Takuuvarmoja suorittajia ei ole jonoksi asti, mutta Suomen ja Rautiaisen kaltaiset yksilöt pystyvät kannattelemaan hyökkäystä heikompinakin iltoina. Terävän kärjen takaa on tosin tultava taustatukea. 

Eemeli Suomi löi itsensä kunnolla läpi viime kaudella, mikä palkittiin kutsulla kevään Tshekin EHT-turnaukseen. Kuva: Jaakko Stenroos

Valttikortit ja uhkakuvat

Ilveksessä on paljon potentiaalia, mutta niin ovat kysymysmerkitkin. Mikäli kaikki menee kuin sadussa, niin tamperelaisten riveistä lyö läpi tosi moni pelaaja. Vastaavasti mikäli vastuu on liian suuri, niin korttitalo romahtaa myös hyvin nopeasti.

Varsinkin laitureiden suhteen tilanne on kohtalaisen hyvä, kun taas keskushyökkääjien kaista on todella kapea. Ilves saa kasaan pari varsin hyvää ketjua, mutta senttereiden suhteen kysymysmerkit ovat suuria. Laakso ja Sandell jättivät keskikaistalle isot aukot, joita ei ole paikattu vielä käytännössä mitenkään. Tammisella ja Ruotsalaisella onkin edessään todella suuret saappaat täytettäväksi. 

Puolustus on niin ikään varsin kapea eikä se kestä mittavia loukkaantumisia. Näin ollen esimerkiksi runsaasti viime vuosina loukkaantuneena olleen Leimun hankinta on tamperelaisilta varsin riskaabeli. Maalivahtien suhteen Ilveksellä on tasaisin tilanne, sillä tolppien väliin on mahdollista heittää kaksi Liigan tasolle varsin hyvää maalivahtia. 

Valmennus kuuluu myös lähtökohtaisesti Ilveksen vahvuuksiin. Karri Kivi on usein saanut revittyä rajallisesta materiaalista kaiken mahdollisen irti. Nyt tamperelaisten on tosin oltava paremmassa iskussa jo syksyllä, jotta kilpailijat eivät saa liian suurta etumatkaa. Kivi on valmentanut Ilveksessä kaksi kautta ja molemmilla kerroilla joukkueella on ollut haasteita syksyllä.

Seuraa heitä

Eemeli Suomi

Nuorin kapteeni ensi kaudella Liigassa. Suomi takoi kovia pisteitä junioreissa, mutta totuttelu Liigan vauhtiin otti pari kautta. Viime sesongilla palaset loksahtivat kohdalleen ja hyökkääjä takoi 40 pistettä, kun edellinen piste-ennätys oli 14. Ilveksen kasvatti pelasi myös ensimmäiset ottelunsa Leijonissa. Ensi kaudella kapteeni on myös joukkueensa tärkein pelaaja, jonka on kannateltava joukkojaan heikompina iltoina. Miten Suomi onnistuu, kun häneltä odotetaan nyt tulosta heti ensimmäisistä otteluista lähtien?

Topas Haapanen

Yksi Ilveksen hyökkäyskaluston mielenkiintoisimmista nimistä. 20-vuotias hyökkääjä pääsi väläyttelemään potentiaaliaan viime kaudella Liigassa ja tuloksena oli kolme osumaa 19 ottelussa, mutta sesonki sujui pääosin Mestiksessä. Kovia pisteitä junnuissa takonut ja kiekollisesti erittäin lahjakas hyökkääjä saanee paikkansa näyttää osaamisensa heti syksyllä. Monilta pelaajilta odotetaan Ilveksessä isoa askelta ensi kaudella ja Haapanen kuuluu ehdottomasti tähän joukkoon. Potentiaalia on pelata todellinen läpimurtokausi. 

Arvio: sija 11

Ilveksessä on potentiaalia, mutta niin on kysymysmerkkejäkin. Kumpaan suuntaan vaaka kallistuu? Kiven johdolla joukkue tullee taistelemaan vimmatusti viimeisistä pudotuspelipaikoista, mutta jo tämä vaatii monelta pelaajalta uran toistaiseksi parasta kautta. Mikäli palaset loksahtavat kohdilleen heti syksyllä, niin Ilveksellä on todella paljon potentiaalia, mutta etumatkaa ei ole varaa antaa yhtään. Kysymysmerkit ovat kuitenkin todella isoja ja materiaali kapea, joten pudotuspelipaikka on ison työn ja tuskan takana.

Faneille.comin Liiga-ranking 2018-19

Kansikuva: Vesa Pöppönen / All Over Press