TOP 10: Vielä on kovia nimiä vapaana – viime kaudella Liigassa pelanneet, mutta ilman sopimuksia olevat pelimiehet

Ole kesähelteiden kovin vedonlyöjä – voita VIP-reissu ManUn Valioliiga-starttiin!

Liiga-kausi lähestyy vääjäämättä, kun legendaarisen Pitsiturnauksen alkuun on enää pari viikkoa. Joukkueet ovatkin valmistautuneet uuteen sesonkiin tekemällä liudan laadukkaita pelaajahankintoja, mutta palapeleistä löytyy vielä avonaisia kohtia. 

Vapailla markkinoilla onkin vielä isoja kaloja. Tässä kymmenen kovinta pelimiestä, jotka pelasivat viime kaudella Liigassa, mutta sopimustilanteista ei ole ainakaan vielä tiedotettu minkään seuran toimesta. 

10. Henrik Koivisto, Jukurit/KooKoo

Henrik Koivisto antoi viitteitä potentiaalistaan kaudella 2016-17, kun hyökkääjä kantoi esimerkillisesti Jukurien ykkössentterin viittaa ja takoi 36 tehopistettä. Viime sesonki oli tosisn huomattavasti haasteempi. Kauden ensimmäisen polikkaan aikana syntyi vain yksi osuma, joten osoite vaihtui joulukuun lopussa Kouvolaan. KooKoon paidassa ei tosin luistanut yhtään sen paremmin, vaan 24 pelin saldona oli kolme tehopistettä. Jatkoa Kouvolassa ei liene tiedossa, mutta maisemanvaihdos tehneekin Koivistolle hyvää. 

9. Kim Strömberg, SaiPa

Kim Strömberg vietti reilut kolme kautta ulkomailla ennen kuin siirtyi SaiPaan kaudeksi 2015-16. Lappeenrannassa hyökkääjä kuului valmentajien luottohyökkääjien joukkoon, joka suoriutui roolista kuin roolista. 30-vuotias Strömberg iski kolmen kauden aikana 143 ottelussa tehot 25+38, mikä ei ole rooliin nähden heikko suoritus, mutta kokeneelta pelimieheltä odotettiin varmastikin vielä astetta enemmän. Tero Lehterän alaisuudessa vastuuta tuli ajoittain maltillisesti, joten edessä lienee uusien haasteiden etsiminen. 

8. Lauri Taipalus, SaiPa

Lauri Taipalus nousi ennakkoluulottomilla otteillaan SaiPan paidassa kiekkokansan tietoisuuteen kaudella 2013-14. Nousujohteiset otteet jatkuivat seuraavalla sesongilla HIFK:n riveissä, kun 52 ottelun saldona oli 33 tehopistettä. Tämän jälkeen puolustajan kurssi on kuitenkin kääntynyt laskuun, vaikkakin sitkeät loukkaantumiset ovat myös jarruttaneet menoa. Taipaluksen kaksi edellistä kautta sujuivat Lappeenrannassa, mutta pelejä kertyi yhteensä vain 78, joiden saldona oli pyöreät nolla täysosumaa. 30-vuotias puolustaja omaa paljon potentiaalia varsinkin kiekollisella puolella, mutta pari edellistä kautta olivat kaukana odotetusta. 

7. Curtis Hamilton, Tappara/SaiPa

Curtis Hamiltonin pari viime kautta ovat olleet haastavia. Kanadalainen aloitti loistavasti SaiPassa syksyn 2016, mutta katosi hieman kuvasta sesongin aikana. Hyökkääjä siirtyi keväällä TPS:aan, mutta ikävä loukkaantuminen päätti kauden etuajassa. Tämä varjosti myös viime sesonkia, kun Hamilton pääsi aloittamaan kauden jälkijunassa Tapparan paidassa. Liikkuvaan junaan hyppääminen oli kuitenkin haastavaa ja kanadalainen palasi pian Lappeenrantanaan, jossa otteet olivat jo selkeästi parempia. 26-vuotiaan hyökkääjän otteet ailahtelevat paljon, sillä toisinaan Hamilton on kaukalon kuningas, mutta katoaa ajoittain todella pahasti kuvasta. 

6. Teemu Nurmi, Tappara

Teemu Nurmi on poikkeuksellisen rutinoitunut maalintekijä Liigaan, sillä 33-vuotiaan hyökkääjän saldona on 149 osumaa 702 ottelussa. Vähintään kymmenen maalin sesonkeja on kertynyt yhdeksän, joista peräti kuusi kuluvan vuosikymmenen puolella. Nurmi takoi kaudella 2016-17 ennätykselliset 19 maalia, mutta päättynyt sesonki oli todella vaikea. Konkarille ei löytynyt kunnollista roolia Jukka Rautakorven alaisuudessa ja vastuu jäi todella vähäiseksi. Kookas laituri ei ole ikinä elänyt nopeudestaan, vaan omaa mainion laukauksen sekä on maalin edustalla kuin kotonaan. Rutinoituneella hyökkääjälle löytyneekin vielä ottajia vaisusta viime kaudesta huolimatta.  

Teemu Nurmi pelasi viime kaudella 43 ottelua, joissa kertyi tehot 4+4. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

5. Jesse Saarinen, Pelicans

Jesse Saarisen viime kausi oli kokonaisuutena mainio. Tätä edeltävä sesonki Oulussa meni loukkaantumisen myötä penkin alle, mutta liukas laituri palasi tutulle tasolleen Lahdessa. 32-vuotiaan hyökkääjän luistin liikkui jälleen erinomaisesti ja 45 ottelun saldona oli 36 tehopistettä, joilla hän oli Pelicansin pistepörssin jaetulla piikkipaikalla. Saarisen vahvuudet pääsevät oikeuksiinsa varsinkin hyökkäyspäässä ja viime kausi osoitti, että hän on edelleen erinomainen vahvistus ainakin kotimaan pääsarjaan.

4. Ryan Wilson, KalPa

KalPa kuului viime kauden yllättäjiin. Kuopiolaiset aloittivat syksyn heikosti, mutta kurssi kääntyi nousuun hiljalleen nousuun, ja tästä kuuluu iso kiitos myös marraskuussa joukkueeseen liittyneelle Ryan Wilsonille. Yli 200 ottelua NHL:ssä pelannut kanadalainen toi savolaisten takalinjoille kaivattua jämäkkyyttä ja ammattimaisuutta. Wilsonin virheet olivat todella harvassa ja hän muodosti Matthew Maionen kanssa yhden sarjan parhaista puolustajapareista. Wilsonin pitäminen Kuopiossa olisi todella kova temppu KalPalta, mutta 31-vuotiaalla puolustajalla lienee kysyntää muuallakin viime kauden jälkeen.  

3. Jake Newton, KooKoo/JYP

Jake Newton oli KooKoon synkän sesongin harvoja valonpilkkuja. Puolustaja nousi heti joukkueensa tärkeimpien palasten joukkoon ja otti valtavasti vastuuta varsinkin kiekollisella puolella. Kouvolassa syntyi 35 pistettä 52 ottelussa ja amerikkalainen siirtyi helmikuussa Jyväskylään tavoittelemaan menestystä. Kevät oli kuitenkin niin Newtonille kuin JYPillekin haastava, mutta tämä ei heikennä puolustajan loistavan kauden arvoa tippaakaan. 

2. Henrik Tallinder, TPS

Tomi Kallio päätti jo uransa ja Eric Perrin siirtyi JYPiin, mutta turkulaisten kolmen kovan konkarin trion täydentänyt Henrik Tallinderin jatko on vielä kysymysmerkki. Lähes 700 ottelua NHL:ssä tahkonnut ruotsalainen on Liigaan todella laadukas vahvistus. 39-vuotias puolustaja on erittäin kokonaisvaltainen pelaaja, jolla ei ole juurikaan heikkouksia. Vaikka ikää alkaa kertyä, niin Tallinder pystyy kokemuksensa myötä lukemaan peliä loistavasti eikä ole kaukalossa juuri koskaan myöhässä tilanteista. Vahvan oman pään pelaamisen lisäksi hän on saalistanut kolmen kauden aikana 72 tehopistettä. Tallinderin kausi päättyi loukkaantumiseen pudotuspeleissä ja vamma vaati leikkausta, mikä korostaa kysymysmerkkejä uran jatkumisen kannalta.

1. Teemu Ramstedt, Lukko

Teemu Ramstedtin viime kausi alkoi KHL:ssä Slovan Bratislavassa, mutta keskushyökkääjä siirtyi marraskuun lopussa Raumalle. Ramstedt ei noussut Lukossa aivan sille tasolle, jolla hän oli kaudella 2015-16 sijoituttuaan sarjan pistepörssin kolmanneksi tehoin 8+44. 30-vuotias sentteri on kuitenkin edelleen kova pelimies Liigaan loistavan pelikäsityksen ja syöttövalikoiman myötä. Kärkisentterien tontit ovat kuitenkin kiven alla Liigassa, joten on mielenkiintoista nähdä, mihin vahvan HIFK-taustan omaava pelaaja siirtyy seuraavaksi. 

Sopimustiedot katsottu eliteprospects.com-sivulta.

Kristian Vesalaisen NHL-sopimuksesta ei ole ainakaan vielä tihkunut tietoja, mutta se vaikuttaa kuitenkin niin todennäköiseltä, että huippulupaus jätettiin listaukselta pois. Muuten HIFK-kasvatti olisi napannut haltuunsa listan kärkisijan. 

Kansikuva: All Over Press