Liiga-ennakko 2017-18: Ilves jatkaa siitä, mihin keväällä jäi

Ruutu LogoVoit seurata kaikki Ilveksen ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Ilveksen viime kausi oli kokonaisuudessaan mainio. Alkuvaikeuksien jälkeen joukkue sai junan oikeille raiteilleen ja haastoi Tapparan huimassa puolivälieräsarjassa. Sesonki päättyi pettymykseen, mutta Ilveksen leirissä voidaan silti olla tyytyväisiä. Odotukset ovatkin korkealla, kun joukkue valmistautuu Karri Kiven toiseen näytökseen.

Viime kausi

Ilves lähti viime kauteen pelaajiston osalta pienin muutoksin. Uusia vahvistuksia saapui vain kourallinen eikä joukkue menettänyt avainpelaajiaan. Tästä huolimatta Tampereen vihreällä puolella oli kovat odotukset, vaikka joukkue olikin jäänyt edeltävällä kaudella toiseksi viimeiseksi.

Syy Ilves-kannattajien optimismiin oli Karri Kivi. Liigan Ässien käskijänä ja maailmanmestaruuden alle 20-vuotiaiden Leijonien peräsimessä voittaneen päävalmentajan paluu Tampereelle oli juuri sitä, mitä Ilves kaipasikin.

Tamperelaisten syyskausi ei ollut kuitenkaan varsinaista voittokulkua. Ilves nappasi ensimmäisestä 23 ottelustaan täyden pistepotin vain seitsemästä. Joukkueen murheena olivat muun muassa muutamien avainpelaajien loukkaantumiset.

Ilveksen haasteet jatkuivat oikeastaan pitkälle helmikuuhun asti. Tamperelaisten selviytyminen pudotuspeleihin näytti pitkään epävarmalta, mutta hurja loppukiri pelasti joukkueen kauden. Ilves oli keväällä yksi kovakuntoisimmista joukkueesta, sillä Tupsukorvat kuittasivat runkosarjan 11 viimeisestä ottelusta peräti 25 pistettä. Tämä oli lähes kolmasosa joukkueen koko kauden potista.

Pudotuspelien avauskierroksella vastaan asettui Ässät. Kiven entinen joukkue kaatoi tamperelaiset avauskohtaamisessa jatkoajalla, mutta Ilves vei toisen ottelun nimiinsä peräti lukemin 6-1. Ilves onnistui myös kolmannen kohtaamisen ryöstöretkessä, kun Aleksi Mustonen viimeisteli jatkoajalla ottelun ainoan osuman.

Ilveksellä oli keväällä aihetta juhlaan. Kuva: AOP

Puolivälierissä oli tiedossa todellinen herkkupala, kun Tampereen joukkueen iskivät yhteen. Seitsemänteen kohtaamiseen venyneestä sarjasta ei käänteitä puuttunut, sillä Ilves johti sarjaa monien yllätykseksi voitoin 3-2. Kiven suojattien bensa kuitenkin loppui hallitsevan mestarien laittaessa isompaa vaihdetta silmään ja Tappara vei nimiinsä kaksi viimeistä kohtaamista.

Ottelusarja kiinnosti varmasti kaikkia Liigan ystäviä yli seurarajojen, ja viime kevättä tullaan muistelemaan Tampereella pitkään. Kaikki seitsemän kohtaamista olivat loppuunmyytyjä.

Kokonaisuudessaan Ilveksen viime kausi painui reilusti positiivisen puolelle, vaikka putoaminen paikallisvastustajalle varmasti maistuukin kannattajien suussa katkeralle. Karri Kivi oli onnistunut palauttamaan uskottavuuden synkkyydessä vuosikausia vaeltaneeseen seuraan.

Siirrot

Sisään:

 • Juhani Tamminen (RoKi)
 • Julius Valtonen (HPK)
 • Arttu Ruotsalainen (Ässät)
 • Valtteri Viljanen (Ässät)
 • Mikael Kuronen (SaiPa)
 • Teemu Lepaus (SaPKo)
 • Juuso Pulli (JYP)
 • Markus Ruusu (JYP)
 • Stefan Espeland (Lørenskog IK, Norja)

Ulos:

 • Marcus Fagerudd (Djurgårdens IF, SHL)
 • Markku Flinck (Jukurit)
 • Aleksi Mustonen (Pelicans)
 • Ville Järvinen (KooKoo)
 • Jere Helenius (KeuPa HT)
 • Hannu Toivonen (Graz 99ers, EBEL)
 • Teemu Aalto (lopettaa)
 • Veli-Matti Vittasmäki (Tappara)
 • Santeri Vuoti (Ketterä)
 • Jyri Niemi (KooKoo)

Maalivahdit ja puolustus

Ilveksen maalivahtiosasto koki suurimman muutoksen jo viime kaudella, kun Antti Lehtonen nousi joukkueen ykköstorjujaksi. 24-vuotias Lehtonen torjuikin läpi kevään erittäin tasaisesti ja oli kantavia voimia tamperelaisten kevään hurjassa liidossa. Hyvät otteet palkittiinkin tammikuun alussa kirjoitetulla jatkosopimuksella. Hannu Toivosen vastuu jäi vastaavasti vähäiseksi ja kokenut maalivahti suuntasikin kauden päätyttyä uusien haasteiden perään Itävaltaan.

Ilves hankkikin Lehtosen aisapariksi JYPistä vuokrasopimuksella Markus Ruusun. 20-vuotiaan veskarin viime kausi oli hajanainen ja pääosa peleistä kertyi Mestiksen puolella. Ruusu omaa kuitenkin valtavasti potentiaalia, kuten lyhyt lainapesti KooKoossa ja paikka nuorten maajoukkueessa osoittivat.

Maalivahtiosasto onkin Ilveksellä kunnossa. Tolppien välissä on kaksi torjujaa, jotka kamppailevat tasaisesti peliajasta ja potkivat toisiaan eteenpäin. Lehtonen on viime kauden otteiden perusteella lähtökohtaisesti ykköstorjuja, mutta Ruusu tarjonnee tiukan haasteen peliajan suhteen.

Puolustuksen suhteen joukkueessa on tapahtunut enemmän liikehdintää, kun runkopuolustajista Teemu Aalto, Marcus Fagerudd, Ville Järvinen, Veli-Matti Vittasmäki sekä Jyri Niemi eivät jatka Ilveksen riveissä. Aalto oli puolustajien pistepörssin kärkinimi, joten konkarin lopettamispäätös kirpaisee varsinkin takalinjojen kiekollista osaamista, vaikka mies ei kauden aikana aivan odotettuun liitoon päässytkään. Vittasmäki ja Niemi ovat vastaavasti luotettavia puolustuspään luutia, mutta kaksikko kärsi viime sesongilla paljon loukkaantumisista.

Uusien vahvistuksien suhteen Ilves on ollut maltillisella linjalla. Kenties mielenkiintoisin nimi on norjalainen Stefan Espeland, joka on kiekkoillut viimeiset vuodet kotimaansa pääsarjassa. Päättyneellä kaudella 28-vuotias puolustaja takoi peräti 52 tehopistettä 45 ottelussa, millä irtosi pistepörssin viides sija.

Ässistä Tampereelle siirtynyt Valtteri Viljanen hakee Ilveksestä vastaavasti uutta tuulta uralleen. Kolmannen kautensa Liigassa päättäneen puolustajan sesonki oli lievä pettymys eikä odotettuja kehitysaskeleita ole tullut. Maisemanvaihto voikin tehdä Ässien kasvatille hyvää.

Juuso Pulli hakee Tampereelta niin ikään isompaa ruutua. 25-vuotiaan puolustaja neljä edellistä kautta ovat sujuneet JYPin organisaatiossa Liigan ja Mestiksen välimaastossa, mutta pelipaikka pääsarjassa ei ole vakiintunut. Ilveksessä vastuuta lienee runsaammin tiedossa.

Ilveksen puolustuksen runko muodostuu viime kauden pelaajista. Kokenut Arto Laatikainen tulee olemaan isossa roolissa, sillä kokemusta tamperelaisten takalinjoilla ei liikaa ole. Ikä vain tosin alkaa hiljalleen näkymään 37-vuotiaan pakin otteissa, joten taakka ei saa olla liian suuri.

Olli Vainio ja Jarkko Parikka tulevat olemaan myös takalinjojen johtohahmoja. Duo kuului jo viime kaudella Kiven luottopelureihin ja kokeneempien pelureiden poistuessa roolit tulevat kasvamaan entisestään. Valtteri Ilomäki pääsi pelaamaan jo viime kaudella valtaosan Liigassa, mutta vastuu jäi vähäiseksi. Sama voi jatkua tulevalla kaudella ilman merkittäviä loukkaantumisia kärkipelaajien osalta.

Hyökkäys

Myös hyökkäyskaluston suhteen muutoksia on tapahtunut varsin reilusti. Avainpelaajat tosin jatkavat joukkueen riveissä, vaikka Jerry D’Amigon, Aleksi Mustosen sekä Michael Keräsen lähdöt kirpaisevat.

Uusien hankintojen suhteen Ilves on noudattanut tuttua kaavaa. Joukkueeseen on haalittu nuoria pelaajia, jotka eivät ole onnistuneet lyömään vielä lopullisesti läpi liigakartalla. Karri Kiven suojissa tähän on kuitenkin hyvä mahdollisuus.

Uusista nimistä eniten liigakokemusta löytyy Mikael Kuroselta, joka on kiekkoillut pääsarjassa lähes 200 ottelun verran. Kasvattajaseuraansa palaavan hyökkääjän kolme edellistä kautta sujuivat Lappeenrannassa, jossa Kuronen onnistui hieman muovaamaan pelityyliään hyökkäävämmäksi myös Liigassa. Päättyneellä sesongilla 25-vuotias Kuronen viimeisteli 12 täysosumaa.

Vanhin uusista hankinnoista on kuitenkin Juhani Tamminen. Legendaarisen aurinkokuninkaan täyskaima pääsi pelaamaan päättyneellä kaudella kolme ottelua HIFK:n riveissä, mutta muuten HPK-kasvatin ura on sujunut Mestiksessä ja Suomi-sarjassa. Tamminen oli viime kaudella Mestiksen pistepörssin seitsemäs, kun 48 ottelun saldona oli 15+28.

Teemu Lepauksen kausi Mestiksessä sujui niin ikään hyvin. SaPKon kantaviin voimiin kuulunut laituri oli Mestiksen toiseksi paras pistemies tehoin 16+46. 24-vuotias Lepaus palaa kasvattajaseuraansa kolmen kauden tauon jälkeen.

Nuoret Arttu Ruotsalainen sekä Julius Valtonen hakevat vielä läpimurtoaan miesten tasolla. Ruotsalainen on Kärppien kasvatti, jonka kaksi edellistä kautta kuluivat Porissa. Pelejä pääsarjassa kertyi 85 kappaletta, mutta pienikokoisen hyökkääjän rooli jäi varsinkin viime kaudella vähäiseksi. Myös Valtosen viime kausi oli rikkonainen. Jokereiden kasvatin pari edellistä vuotta ovat sujuneet Liigan, Mestiksen ja A-nuorten välimaastossa, mutta pelipaikka on jäänyt vakiinnuttamatta.

Ilveksen hyökkäyskaluston runko säilyi hyvin kasassa, sillä seitsemästä parhaasta pistemiehestä peräti viisi jatkaa joukkueen riveissä ensi kaudellakin. Tapio Laakso, Otto Koivula, Teemu Rautiainen ja Sami Sandell muodostavat laadukkaan ytimen, minkä lisäksi Ilveksellä on Juha Liuksialan kaltaisia talentteja Ilveksellä on kasassa erittäin nuori hyökkäys, sillä vain Tamminen, Sandell ja Laakso eivät ole syntyneet 90-luvulla. Joukkueessa on paljon potentiaalia ja taitoa, mutta isoa loukkaantumissumaa ohut materiaali ei kestä.

Loukkaantumiset olivat Ilveksen riesana läpi kauden. Sami Sandellille otteluita kertyi vain kahdeksan. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Valttikortit ja uhkakuvat

Ilveksellä on kasassa varsin kokematon nippu, sillä pelaajien keski-ikä on kolmanneksi pienin Liigassa. Tämä on iso mahdollisuus, mutta samalla myös uhka.

Joukkueessa on paljon potentiaalia ja Ilveksen nuoret pelaajat ovat äärimmäisen taitavia. Kausi on tosin todella pitkä, joten Kiven suojatit joutuvat kovalle koetukselle. Parhaimmillaan potentiaaliset nuoret pelurit potkivat toisia eteenpäin, kun taas vastoinkäymisten koittaessa voi kokemusta tulla ikävä.

Varsinkin puolustuksen suhteen tamperelaiset ovat liikkeellä kapealla materiaalilla. Loukkaantuminen tai pari käytännössä pakottaisi joukkueen vahvistamaan takalinjojaan. Varsinkin Olli Vainion ja Jarkko Parikan on pystyttävä pitämään viime kauden tasonsa. Taka-askeliin ei ole varaa.

Hyökkäyskaluston suhteen Ilveksen kärki on terävä, mutta niin ikään varsin kapea. Ilves tosin osoitti jo viime kaudella, että joukkue pystyy selviytymään avainpelaajien loukkaantumisista. Hankinta tai pari ei tekisi hallaa Ilvekselle.

Tamperelaisten ylivoimaisesti suurin valttikortti on Karri Kivi. 47-vuotias päävalmentaja on osoittanut pystyvänsä repimään rajallisesta materiaalista aivan kaiken irti. Nyt Kivi on saanut muovata joukkuetta vielä enemmän näköisekseen, joten odotuksetkin ovat suuremmat.

Ota seurantaan

Otto Koivula

Otto Koivulan debyyttikausi Liigassa oli huima: 50 ottelua tehoin 10+20. Nyt odotukset ovat heti ensimmäisistä otteluista lähtien huipussaan. Kookkaan hyökkääjän odotetaan olevan hyökkäyskaluston kulmakiviä, joka kääntää otteluita tamperelaisten eduksi. Kookas hyökkääjä omaa erinomaisen laukauksen ja on vaikeasti pideltävissä maalin edessä, minkä lisäksi 18-vuotiaan hyökkääjän liike on myös mainiolla tasolla. New York Islandersin neljännen kierroksen varaus vuoden takaa tähyillee kirkkaampiin valoihin Pohjois-Amerikkaan, minne hyökkääjällä on aivan kaikki mahdollisuudet.

Juho Liuksiala

Juho Liuksiala sai viime vuonna näyttöpaikan Liigassa ja käytti sen erinomaisesti: kolme maalia kahteen ensimmäiseen otteluun. LeKissä kauden aloittanut laituri pelasikin marraskuusta eteenpäin Ilveksen paidassa. Debyyttikausi pääsarjassa oli varsin mainio: 37 ottelua tehoin 12+6. Peliaika voi olla tulevalla kaudella kortilla, joten 21-vuotiaan hyökkääjän on pystyttävä käyttämään tilaisuutensa jälleen tehokkaasti. Liuksiala tuo joka tapauksessa mainiosti leveyttä ja vaihtoehtoja tamperelaisten hyökkäyskalustoon.

Faneille.comin arvio: sija 8

Viime kausi palautti uskottavuuden myös Tampereen vihreälle puolelle. Ilveksen kauteen mahtui paljon takaiskuja sekä yllätyksiä, mutta niin vain joukkue oli huimassa iskussa keväällä. Kivi on pystynyt muovaamaan nippua haluamaansa suuntaan, mikä näkyy myös kaukalossa. Liigan keskikasti on äärimmäisen tasainen, mutta kausi tuskin päättyy Ilveksen osalta runkosarjaan. Mikäli kaikki tähdet ovat kohdallaan, voi joukkue taistella jopa suorasta puolivälieräpaikasta.

Faneille.comin ranking 2017-18

Kansikuva: All Over Press