TOP 10: Eläke saa vielä odottaa – tässä ovat Liigan parhaat ikämiehet

Lähde Tikin kanssa Floridaan 5 € betsillä – neljä voittajaa haussa!

Liigasta on perinteisesti ponnistanut paljon nuoria pelaajia, mutta onnistujia löytyy runsaasti myös ikähaitarin toisesta päästä. Monessa joukkueessa kokeneet pelaajat ovat olleet niitä tärkeimpiä palasia ja nyt listaammekin Liigan parhaat yli 35-vuotiaat pelaajat.

10. Jussi Markkanen, SaiPa, 41v.

SaiPan kausi on ollut todella haastava, mutta Jussi Markkanen on ollut jälleen totutun hyvä lappeenrantalaisten tolppien välissä. Konkarin tilastot eivät ole aivan samanlaiset kuin parilla aikaisemmalla kaudella, mutta keltamustien hapuilevan puolustuksen takana on ollut todella haastavaa pelata. Markkanen on kuitenkin selvinnyt urakasta puhtain paperein eikä miestä voi joukkueen alavireisestä kaudesta syyttää, päinvastoin. 41-vuotias maalivahti on tasaisella työskentelyllään tarjonnut joukkueelleen edes mahdollisuuden taistella pisteistä, kun muut osa-alueet ovat tökkineet. Konkarivahdeista myös 38-vuotias Niklas Bäckström on pelannut erinomaisen kauden, mutta kärsinyt paljon loukkaantumisista ja pelejä on kertynyt vain 13.

9. Jani Tuppurainen, JYP, 35v.

Jani Tuppurainen tekee tasaisen varmaa tulosta Liigassa vuodesta toiseen. Kymmennellä edellisellä Liiga-kaudellaan laituri on jäänyt alle 30 tehopisteeseen vain kahdesti, kun loukkaantumiset pilasivat sesongit vuosina 2008-09 ja 2010-11. Tuppurainen onkin nakuttanut Liigassa 540 ottelussa erinomaiset tehot 138+228. Kuluva kausi on ollut Tuppuraisen historiaan peilaten poikkeuksellisen epätasainen, mutta pisteitä on silti kertynyt mukavasti. Esimerkiksi tammikuun kymmenessä ottelussa laituri nakutti tehot 5+5, kun taas koko kaudelta on 45 ottelun jälkeen kasassa pisteet 10+22.

8. Niko Kapanen, HPK, 38v.

Niko Kapanen palasi 16 vuoden kierroksen jälkeen suurin odotuksin Hämeenlinnaan kuluvalle kaudelle. Kausi alkoi hieman vaisusti eikä Leijonien entinen luottomies ollut syksyllä vielä parhaassa terässä. Konkari kuitenkin tietää, että tärkeimmät pelit pelataan vasta keväällä. Kapanen onkin parantanut otteitaan kauden edetessä ja ollut yksi HPK:n tärkeimpiä pelaajia. Sentteri on joukkueensa kolmanneksi paras pistemies tehoin 7+19, minkä lisäksi Kapanen on loistava liideri ja johtaa esimerkillä joukkojaan illasta toiseen. Yksi merkittävimmistä yksittäisistä tekijöistä HPK:n loistavan kauden taustalla.

7. Juha-Pekka Hytönen, JYP, 35v.

Kapasen tavoin Juha-Pekka Hytönen on parantanut otteitaan kauden edetessä. Neljän vuoden jälkeen Jyväskylään palannut sentteri sai alkukaudella jopa kritiikkiä, mutta huutelijat ovat hiljentyneet kauden vanhetessa. Viime aikoina kaukalossa on nähty jälleen vanha tuttu Hytönen, joka pelaa loistavasti puolustussuuntaan, mutta viimeistelee myös mukavan määrän pisteitä. 35-vuotias hyökkääjä on saalistanut tällä kaudella 30 tehopistettä, joista tasan kolmannes tuli tammikuun otteluissa. JYP on tällä hetkellä todella vaikeasti voitettavissa oleva joukkue ja Hytösen rooli sen kuin korostuu kauden tärkeimpien pelien lähestyessä.

6. Eric Perrin, TPS, 41v.

Eric Perrin on pelannut Liigassa 523 ottelua ja saalistanut näissä 445 pistettä. Kanadalainen kuuluu ehdottomasti Liigan kaikkien aikojen ulkomaalaisten joukkoon. 41-vuotiaan sentterin toinen kausi Turussa on ollut ensimmäistä haastavampi, sillä Perrin on kärsinyt ikävitä loukkaantumisista. Tästä huolimatta hyökkääjä on nakuttanut 29 ottelussa pisteet 9+21. Terveenä ollessaan Perrin on edelleen Liigan eliittiä ja luistin liikkuu loistavasti. Vaikka potku hieman hidastuisi, pystyy kanadalainen paikkaamaan sitä loistavan pelisilmänsä avulla. Perrin haistaa maalipaikat poikkeuksellisen hyvin ja on yksi sarjan vaarallisimpia pelaajia maalin läheisyydessä. Tänä vuonna mittariin tulee jo 42 vuotta, mutta otteiden perusteella pelivuosia on vielä jäljellä mikäli motivaatiota riittää.

5. Henrik Tallinder, TPS, 38v.

Henrik Tallinder kuuluu ehdottomasti Liigan parhaiden puolustajien joukkoon. Ruotsalainen johtaa turkulaisten peräpäätä esimerkillään ja rauhallisuudellaan illasta toiseen. Kookas puolustaja on tasaisen vahva kokonaisuus ja tekee minimaalisen määrän virheitä. Tallinderin suurimmat vahvuudet ovat raudanlujassa oman pään pelaamisessa, mutta tehot 6+15 kertovat omaa kieltään myös kiekollisista taidoista. Tallinder ei ole Liigan nopein pelaaja, mutta korvaa tämän erinomaisella sijoittumisella ja pelin lukemisella.

4. Lasse Kukkonen, Kärpät, 35v.

Lasse Kukkonen on taistelijan ruumiillistuma, joka vääntää vaihdot loppuun vaikka kypärä väärin päin. 35-vuotias puolustaja on loistava johtaja, joka jättää kentälle joka ilta aivan kaiken eikä selkä suoristu ikinä. Kärppien kausi on ollut enemmän kuin haastava, mutta Kukkonen on ollut yksi joukkueen selkärankoja ja raahannut oululaiset pudotuspelisijoille. On osoittanut Liigassa myös uusia ulottuvuuksia esimerkiksi kiekollisen pelin suhteen varsinkin ylivoimalla ja viimeistellyt vuosien saatossa mainion läjän maaleja. Kukkonen pelaa illasta toiseen kovaa, mutta rehdisti. Esimerkillinen pelaaja kaikin puolin, josta kaikki junioripelaajat voivat ottaa hyvällä omalla tunnollla mallia.

3. Ville Vahalahti, Lukko, 39v.

Kun oma joukkue menestyy, niin Ville Vahalahti tekee paljon pisteitä. Kun oma joukkue sukeltaa, niin Vahalahti tekee paljon pisteitä. Tasaisen varma suorittaja ja Liigan pistepörssin kärkinimiä vuodesta toiseen. Vahalahti ei ole välttämättä se ykkösvaihtoehto alivoimalle, mutta jäätävä kiekollinen pelaaminen jättää taakseen heikkoudet omassa päässään. Omaa poikkeuksellisen hyvän pelisilmän ja tekee ketjukavereistaan parempia pelaajia. 923 ottelua Liigassa ja 650 tehopistettä puhukoon puolestaan. Lukon kausi on ollut sysimusta, mutta tästä huolimatta Vahalahti on nakuttanut 46 ottelussa tehot 11+22.

2. Tomi Kallio,TPS, 40v.

Tomi Kallio on Liigan johtavista pelaajista johtavin. Karismaattinen hyökkääjä omaa poikkeuksellisen hyvät kiekolliset taidot, mutta ennen kaikkea Kallio on loistava johtaja. Tekee kentällä mitä tahansa voiton eteen ja tarvittaessa herättelee joukkojaan jopa taklauksilla. Myös kiekolliset taidot ovat erinomaiset eikä Kalliota uskoisi kaukalossa millään 40-vuotiaaksi. Palasi viime kaudeksi Suomeen pitkän ulkomaan kierroksen jälkeen ja laituri on tykittänyt vajaassa kahdessa kaudessa 34 maalia turkulaisille. TPS ei taistelisi missään nimessä sarjataulukon kärkisijoista ellei joukkueessa olisi näin hyviä johtavia konkaripelaajia.

1. Mika Pyörälä, Kärpät, 35v.

35-vuotias Mika Pyörälä taistelee tällä kaudella pistepörssin voitosta muun muassa 13 vuotta nuorempaa Henrik Haapalaa vastaan. Pyörälä on ollut tällä kaudella yksittäisistä pelaajistaan tärkein joukkueelleen. Konkari on saalistanut 45 ottelussa tehot 22+23, kun taas Kärppien toiseksi parhaalla pistemiehellä on kasassa 24 pistettä. Saku Mäenalainen on kahdeksalla osumallaan oululaisten toiseksi paras maalintekijä. Pyörälä pelaa melkeinpä uransa parasta kiekkoa tällä hetkellä. Laiturin luistin liikkuu todella vaivattomasti ja hyökkääjä tekee erittäin tunnollisesti töitä myös omaan päähän. Monipuolinen Pyörälä on ollut Kärpille kultaakin kalliimpi tällä kaudella ja oululaisten sijoitus olisi monta pykälää huonompi ilman loistavassa iskussa olevaa konkaria. Mikäli motivaatiota riittää, lienee Oulun oma poika mukana myös kevään MM-kisoissa, sillä Kärppä-hyökkääjä onnistui mainiosti Leijonissa myös syksyn Karjala-turnauksessa.

Liiga jatkuu torstaina neljän ottelun kierroksella. Voit seurata maan parasta kiekkoa Ruutu+ -palvelusta ja Nelonen Pron kanavilta. Kattavan kerroinvalikoiman Liigaan löydät Unibetilta. 

Kansikuva: All Over Press