Tragikoominen Palloseura isännöi hegemoniaottelussa IFK:ta

Liigassa pelataan torstaina vain yksi kamppailu, kun Turun Palloseura isännöi Helsingin IFK:ta, joka lähtee illan koitokseen selvänä ennakkosuosikkina.

TPS:n taaperrus on jatkunut läpi kauden ja seuran fanit ovat kyllästyneitä organisaatiossa tapahtuneeseen puuhasteluun. Kallis ja nimekäs joukkue ei ole pystynyt nappaamaan täyttä pistepottia sitten marraskuun lopun, kun esimerkiksi HIFK on saalistanut sillä välin peräti kahdeksan täyttä pistepottia ja yhdeksän voittoa kaiken kaikkiaan.

Palloseuran heikko menestys on tullut kieltämättä suurena yllätyksenä, sillä tällä kaudella joukkueen piti palata 90-luvun tunnelmiin ja taistella Kanada-maljasta kynsin ja hampain – Tällä hetkellä malja on valovuoden päässä. Turkulaisten rosteri näytti pelottavan kovalta ennen kautta: penkin takana seisoi Kai Suikkanen, puolustuksessa hääräsivät muun muassa Simon Gysbers, Steven Seigo, Markus Seikola ja Jakub Nakladal sekä hyökkäykseen oli hankittu Ryan Lasch, Radek Smolenak ja Lauri Tukonen. Runko näytti erittäin hyvältä, mutta tässä vaiheessa ei voi sanoa samaa – Suikkanen vaihtui naurettavasti kokemattomaan Miika Elomoon, joka ei ole ainakaan kerännyt kavereita Turun suunnalla. Lisäksi Smolenak myytiin rahan perässä Ruotsiin, mikä oli seurajohdolta jälleen piikki fanien suuntaan.

Joukkue ei ole muuten kokenut suuria muutoksia, joten TPS:n rosteri näyttää edelleen paperilla hyvältä ja Turusta löytyy edelleen paljon potentiaalia – Nykyisessä valmennuksessa ja nykyisellä itseluottamuksella ei tehdä tulosta. TPS on sarjan toiseksi viimeinen ja saa kiittää Vaasan Sportia siitä, ettei jumbosija ole toistaiseksi jäänyt turkulaisten käsiin.

Vastustaja eri maata

Vierasjoukkue Helsingin IFK on myös perinteinen seura, joka on kärsinyt vuosien saatossa lukuisista ongelmista, mutta tällä kaudella punaiset ovat ottaneet askeleen oikeaan suuntaan. Päävalmentaja Antti Törmänen on tuonut joukkueeseensa pelikuria, luisteluvauhtia ja tehokkuutta, mitkä ovat loistaneet poissaolollaan viime kausina.

HIFK on monien yllätykseksi noussut sarjataulukon toiseksi ja voittanut viimeisestä kahdeksasta ottelustaan peräti seitsemän. Viimeisin voitto tarttui mukaan eilen Hämeenlinnasta, kun helsinkiläiset painoivat kolme maalia viimeisessä erässä putkeen ja tylsyttivät Kerhon maalein 3-2. HIFK onkin ollut äärimmäisen vahva joukkue otteluiden kolmansissa erissä, mikä on suurin syy punaisten menestykseen. Illan isäntä TPS on tehnyt juuri päinvastoin ja ollut todella surkea ottelun viimeisellä kolmanneksella.

Myös joukkueiden maalivahtiosastoilla on nähty eroavaisuuksia, kun TPS:n ykkösmaalivahti Teemu Lassila ei ole venynyt ”game savereihin”, on HIFK:n kakkosmaalivahti Kevin Lankinen napannut sillä välin voittoja. Tänään HIFK:n maalilla seisoo todennäköisesti Ville Husso, joka saapui sunnuntaina Suomeen Kanadasta.

Turkulaisten maalinteko on tuottanut ongelmia – Lasch, Tero Koskiranta ja Tukonen ovat iskeneet tehoja hyvään tahtiin sekä Mikko Rantanen näytti heti U20-kisojen jälkeen olevansa TPS:n kuumin pelaaja, mutta siinä se onkin. Rantanen palasi Palloseuran kokoonpanoon maanantaina Bluesia vastaan, rakenteli ketjukavereilleen maalintekopaikkoja, mitkä eivät johtaneet verkon perukoille, joten Rantanen iski itse lopulta limpun uuniin.

Vieraiden tehokkuus on ollut toiselta planeetalta, sillä HIFK on tehnyt lähes 40 maalia enemmän tällä kaudella kuin TPS. Helsinkiläisten riveissä on pelannut tällä kaudella peräti kymmenen pelaajaa, jotka ovat iskeneet tehoja vähintään 0.5 piste per peli -tahtia. Eli jos kaikki heistä pelaisivat 60 ottelua runkosarjassa, olisi HIFK:llä kymmenen pelaajaa, jotka ylittäisivät 30 tehopisteen rajapyykin. Vertailun vuoksi viime kauden Kärpissä oli juurikin kymmenen pelaajaa, jotka pelasivat vastaavalla pistetahdilla.

HIFK:llä sekä TPS:ltä löytyy kovat kärkiyksilöt, mutta materiaalin laajuudessa tulee esiin suurin ero. HIFK:ltä löytyy tehoja neljästä kentästä, mutta pääarkkitehteinä ovat toimineet Teemu Ramstedt ja Tomas Zaborsky. TPS:llä tehoista vastaa käytännössä juurikin, Lasch, Koskiranta ja Tukonen, jos hän sattuu olemaan terveenä.

Arvio

Tämä ilta on HIFK:n heiniä, vaikka TPS olisikin kaksi erää hyvissä asetelmissa. Helsinkiläisten itseluottamus ja tehokkuus näkyy ja kuuluu HK-areenan lehtereille eikä turkulaisyleisöllä ole taaskaan mukavat oltavat.

Veikkaus: HIFK voittaa 4-1

Seuraa heitä:

Mikko Rantanen: Röyhkeä, taidokas ja hyvällä pelisilmällä operoiva Rantanen on kuuma pelaaja ja hän on näyttänyt haluavansa voittaa otteluita. Seuraako muu jengi perässä?

Robert Leino: Halpa ja onnistunut haku HIFK:ltä. Nuori taitoniekka on tulevaisuuden nimi, mutta väläytellyt jo nyt osaamistaan. Leino ei ole saanut ansaitsemaansa huomiota, sillä kyseessä on erittäin lahjakas pelaaja.

Ottelu alkaa kello 18:30 ja voit seurata matsia Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.