Yllätykset palasivat Liigaan – ”Kärpät ei ole pitkään aikaan näyttänyt näin heikolta”

Faneille.comin kiekkotoimituksen Eemeli Kosonen ja Toni Rajamäki tekevät katsauksen Liigan välieriin. Pari viime kevättä ovat noudattaneet käsikirjoitusta, mutta tänä vuonna saadaan taas nauttia yllätyksistä.

JYP jyräsi HIFK:n toisessa kohtaamisessa ja kaukalossa nähtiin todella aneeminen helsinkiläisjoukkue. Kumman joukkueen uskot etenevän otteluparista jatkoon?

EK: JYP on pelannut erinomaisesti vahvuuksillaan. Joukkue pelaa erittäin fyysisesti eikä jyväskyläläisten maalinedustalle ole helppo murtautua, minkä ovat saaneet huomata HIFK:n varsin pehmeät hyökääjät. HIFK on pelannut kuudesta mahdollisesta erästä ainoastaan kaksi hyvin, sillä avauskohtaamisen kaksi jälkimmäistä erää olivat helsinkiläisten näytöstä. HIFK:n kärkipelaajat eivät ole olleet tarvittavan hyvällä tasolla ja myös joukkueen maalivahtipeli on suuri kysymysmerkki. Ville Husson on oltava vakavammin loukkaantunut, kun nuorukainen ei ole vielä pelannut minuuttiakaan.

Ottelusarja on vasta 1-1 ja kaikki on täysin auki. Pidän HIFK:ta lauantain ohipelistä huolimatta suurempana suosikkina jatkoon. Helsinkiläiset näyttivät avauskohtaamisessa, mihin joukkue parhaimmillaan kykenee. Lauantain tappio oli sopiva ravistelu punaisten tähtipelaajille ja jatkossa kaukalossa nähdään nälkäisempi HIFK.

TR: Molemmat joukkueet esittivät kotonaan vahvoja otteita, mutta JYP teki sen vakuuttavammin. IFK:n surkeaa toisen pelin esitystä on hankala analysoida, mutta ainoa järkevä selitys on ”rotsi auki” -mentaliteetti, jonka joukkue sai perjantain voitosta. Tällä tasolla sellaista ei pitäisi tapahtua, mutta kyseessä on hyvin inhimillinen virhe. Nyt sarja lähtee uudestaan liikkeelle puhtaalta pöydältä, mutta kuten jo Eemeli mainitsi, IFK:n maalivahtipeli tuottaa harmaita hiuksia. Parhaimmillaan nämä joukkueet ovat pelillisesti tasaväkisiä, mutta jos Kevin Lankinen hoitaa torjuntavastuun loppuun asti, tulee JYP vetämään tällä saralla pitemmän korren. IFK on edelleen papereissani parin suosikki, sillä koko potentiaalia ei ole vielä läheskään lunastettu, mutta Hussoa kaivattaisiin jo maalille.

Tappara on ottanut kaksi vakuuttavaa voittoa. Onko Tappara suurin mestarisuosikki?

EK: Tappara on ollut Kärppiä vastaan erinomainen ja ottanut kaksi ansaittua voittoa. Tamperelaisten paketissa ei tällä hetkellä ole heikkoja lenkkejä, sillä kysymysmerkkinä ollut maalivahtipelikin on toiminut erinomaisesti Tomi Karhusen loistavien otteiden myötä. Viimeisetkin joukkueen avainpelaajat ovat heränneet välierien myötä, sillä esimerkiksi ykkkössentteri Jani Lajunen saalisti Lukkoa vastaan vain tehot 0+1, mutta Kärppiä vastaan kahdessa kohtaamisessa on syntynyt pisteet 2+2. Tappara on tällä hetkellä suurin mestarisuosikki

TR: Leveä materiaali ja maalivahtipeli tekevät Tapparasta loistavan joukkueen. On ihailtavaa nähdä, miten hyökkäyspäässä on pelaajia jokaiseen lähtöön: Kristian Kuusela, Patrik Laine, Jan-Mikael Järvinen ynnä muut ovat kiekollisina huippuvaarallisia, Jani Lajunen, Veli-Matti Savinainen, Jukka Peltola ynnä muut tekevät tilaa muille kuumentaen kärppänippua ja Juhani Jasu kumppaneineen pelaa loistavaa kahden suunnan kiekkoa ollen myös hyökkäyspään uhkana.

Tähän kun lisätään Tapparan pelikirjan kurinalainen noudattaminen, voidaan alkaa puhua mestarijoukkueesta. Kirvesrinnat painostavat oikea-aikaisesti kärppäpakkeja, joilla loppuu aika ja tila pelinavauksessa. Ja jos tilaa löytyy ensimmäisen syötön antamiseen, on Tappara ryhmittynyt robottimaisesti keskialueelle tukkien jokaisen väylän. Kärpät ei ole pitkään aikaan näyttänyt näin heikolta ja se on pelkästään Tapparan ansiota. IFK oli ennen pudotuspelejä suurin suosikki, mutta tällä hetkellä se on ylivoimaisesti Tappara.

Kärpät on lähes selkä seinää vasten -tilanteessa seuraavassa kotiottelussaan. Minkälaiset mahdollisuudet Kärpillä on kammeta itsensä jatkoon?

EK: Lauri Marjamäki on pystynyt aikaisempina kausina taikomaan juuri ne oikeat jänikset hatustaan tiukan paikan tullen. Nyt oululaiset ovat jo lähes selkä seinää vasten, kun Tapparalla on mahdollisuus karata kolmen voiton karkumatkalle. Nykyvireessä Tappara ei häviä neljää ottelua putkeen, joten Kärppien on ehdottomasti voitettava seuraava kohtaaminen. Oululaiset ovat olleet välierissä yllättävän aseettomia ja osa joukkueen kokeneista pelaajista on pelannut todella heikosti. Monen pelaajan onkin nostettava tasoaan tai muuten pronssiottelu kutsuu.

Myös Kärppien maalivahtitilanne on mielenkiintoinen. Sami Rajaniemi oli torjunut kaikki aikaisemmat ottelut, mutta vaihdettiin maalilta pois lauantain päätöserässä. Kumpikaan tappioista ei mene Rajaniemen piikkiin, mutta olisiko Sami Aittokallio joukkueen pelastava enkeli ja nostaisi Kärpät suosta?

TR: Kahden ensimmäisen pelin perusteella mahdollisuudet ovat hyvin pienet. Mutta Kärpät on Kärpät, mitä vain voi tapahtua. On selvää, että voiton pitää tulla nyt seuraavassa ottelussa tai muuten oululaisten urakka alkaa olla liian iso. Voiton nappaaminen vaatisi pieniä viilauksia pelisapluunaan. Kärpät ei pärjää tällä hetkellä kiekollisena, joten yksinkertainen rymistely maalille olisi paikallaan, vaikka se ei kuulukaan Marjamäen ideologiaan. Löisin katseita nyt Juho Keräsen ja Jari Sailion suuntaan, sillä he voivat laukaista Kärppien nousun. Saman systeemin jatkuessa Tappara marssii finaaleihin helposti.

Moni pelaaja on nostanut tasoaan välierissä, mutta keneltä olisi varaa odottaa vieläkin enemmän?

EK: Moni HIFK:n tähtipelaajista on pelannut alle tasonsa, ja Antti Törmänen antoikin joukoilleen kritiikkiä lauantain ottelun jälkeen Nelonen Pron haastattelussa. Teemu Ramstedt pelaa monesti valtaosan ottelusta varjojen mailla, mutta nousee esiin päätöserän yhdellä maagisella suorituksella. Tulevissa otteluissa joukkueen ykkössenterin on pystyttävä pelaamaan tasaisemmin. Runkosarjan maalipörssin hopeasijalle tulleella Tomas Zaborskylla on alla peräti yhdeksän ottelun maaliton putki ja selässä roikkuva gorilla näkyy piippuhyllyille asti.

Kärppien nuorisojaosto on saanut kokeneemmalta kaartilta todella heikosti tukea. Pitkästä aikaan kehiin päässyt Ivan Huml nahisteli itsensä edellisessä ottelussa suihkun puolelle, mikä kertookin tshekkiläisen nykypanoksesta joukkueelleen. Myös Kim Hirschovitsin hankinta on osoittautumassa hudiksi, sillä kokenut sentteri on seurannut pudotuspelit pääosin katsomosta. Oululaisten kokeneempien pelaajan on katsottava syvälle peiliin ja nostettava tasoaan, mikäli joukkue mielii taistella finaalipaikasta.

TR: Eemeli ne tärkeimmät sanoikin. Etenkin Ramstedt-Zaborsky-kaksikko on aikamoinen tapaus. Perjantaina peli näytti huomattavasti paremmalta, mutta esimerkiksi lauantaina ”Ramu” oli flegmaattinen lapanen, joka ei meinannutkaan pysyä jalalla mukana. Zaborsky puolestaan tuskaili lauantaina ampuen joka paikasta, vaikka välillä olisi voinut rauhoittaa ja etsiä parempaa tilannetta. Tätä on jo jatkunut pitkään.

Kärppäjengissä on useampi pelimies, jolta odotetaan enemmän. Sebastian Aho ei voi loputtomiin kantaa tätä joukkuetta. Alisuorittajiin voidaan ainakin laskea Huml, Hirschovits, Esa Pirnes, Mika Niemi, Miro Aaltonen, Arto Laatikainen, Adam Masuhr ja Julius Junttila. Myönnettäköön, että joidenkin kohdalla syy löytyy loukkaantumisista, muttei läheskään kaikilla.

Seuraa Liiga-kauden huipennusta Nelonen Pro -kanavilta tai Ruutu-palvelusta. Tänään pelataan HIFK-JYP-ottelu, joka alkaa kello 18.30.

Kansikuva: All Over Press