Lokomotiv hakee revanssia Jokereista

Jokereiden vieraskiertue jatkuu keskiviikkona ottelulla Lokomotiv Jaroslavia vastaan. Joukkueet kohtasivat Jokereiden historian toisessa KHL-ottelussa Helsingissä, jolloin kotijoukkue oli parempi maalein 3-2. Tässä välissä Lokomotiv on ehtinyt antaa kenkää silloiselle päävalmentajalleen Dave Simpsonille, ja palkannut tilalle joukkueen viime keväänä sensaatiomaisesti pudotuspeleihin luotsanneen, kokeneen kanadalaisen Dave Kingin. 

Kuningas Dave

Keskiviikon vastustaja on pelannut Kingin alaisuudessa nousujohteisesti. Kahdessa ensimmäisessä Kingin ottelussa Vitjazia ja Dynamo Moskovaa vastaan vieraissa tuli tappiot, mutta tuon 7.10. Dynamoa vastaan pelatun ottelun jälkeen Loko ei ole jäänyt kertaakaan pisteittä. Mistä moinen vire oikein johtuu?

Kanadan aikuisten ja nuorten maajoukkueitakin valmentanut King ei ole uudessa tilanteessa. Hän on tottunut ottamaan haltuun joukon pelaajia, ja muovaamaan siitä voittavan kokonaisuuden lyhyessä ajassa. Tämä on tapahtunut maajoukkueiden kanssa, Ruotsissa Malmön kanssa (2006-07) ja tietty myös viime keväänä Jaroslavin kanssa. Jaroslavissa viime kevään konferenssifinaaleihin päättynyttä matkaa muistellaan lämmöllä, ja kokenutta valmentajaa kunnioitetaan pelaajien keskuudessa.

Valmentajana King on KHL:lle antamansa haastattelun mukaan ihmisjohtaja, joka uskoo siihen että paras tulos joukkueelle saadaan kohtaamalla yksilö ja ulosmittaamalla hänestä maksimaalinen potentiaali. Kuulostaa hyvin pitkälti samalta kuin Jokereiden valmentajan Erkka Westerlundin ajatukset, joissa keskeisenä filosofiana on holistinen valmentaminen. Lyhyesti holistisessa valmentamisessa kysymys on siitä, että joukkue koostuu yksilöistä. Siksi urheilija kohdataan kokonaisvaltaisena yksilönä, ja koska kukaan ihminen ei ole samanlainen, siksi hänet myös kohdataan yksilöllisesti.

Valmentajien taistelussa on siis mielenkiintoiset lähtökohdat, ja odotettavissa on kahden sitoutuneen, hyvähenkisen joukkueen kohtaaminen.

Jokerit haastajana

Ottaen huomioon Lokomotivin viimeisten kierrosten vireen, on Jokereilla edessään haastava koitos. Lokomotiv pelaa tällä hetkellä hurmioituneessa tilassa, ja fanaattisen kotiyleisön edessä se janoaa voittoa.

Westerlundin kolme tärkeintä teemaa kauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen olivat yhteispelin parantaminen, pelin järkevöittäminen ja puolustuspelin parantaminen. Noiden kaikkien kolmen osa-alueen parantumiset olivat havaittavissa Vitjaz-ottelussa, olkoonkin että Henrik Karlsson sai venyä muutamaan otteeseen paraatitorjuntoihin pitääkseen maalinsa puhtaana. Myös kolmannen erän jäähyily jätti pienen miinusmerkin muuten ehjään kokonaisuuteen.

Huomenna ei Jokereiden osalta ole luvassa muutoksia pelitapaan. Tiukka viisikkopelaaminen ja nopea reagointi pelin sisällä avautuviin mahdollisuuksiin on avainasemassa. Tällä tarkoitan esimerkiksi sitä, että kun tulee nopean hyökkäyksen paikka, niin lähdetään nopeasti ja unohdetaan viivelähdöt. Puolustuspäässä puolestaan pitää pystyä valitsemaan trap-kiekon ja karvaamisen välillä nopeasti tilanteen mukaan.

Ottelun kulku

vitjaz-jokerit-271014

Henrik Karlsson aloittanee myös keskiviikkona. (NordicBet)

Kotijoukkue Lokomotiv tulee peliin kovalla tempolla. Ratkaisevassa asemassa on se, miten Jokerit on valmiina ja saako se omaa peliään käyntiin. Jos kiekonhallinta menee tai se luovutetaan vastustajalle, luvassa on pirun pitkä iltapuhde Jaroslavissa.

Sanomattakin on selvää, että maalivahtipelin on toimittava. Lokomotiv tulee mitä todennäköisimmin olemaan hallitsevampi osapuoli ottelun alussa, jolloin maalivahti joutuu testiin. Odotan nollapelin pelanneen Karlssonin aloittavan myös keskiviikkona ja Riku Heleniuksen saavan vuoron Sotšissa.

Jos Jokerit onnistuu tekemään ottelun avausmaalin tai mitä pidempään ottelu etenee maalittomana, on vierailija vahvoilla.

Seuraa näitä

• Se kotiyleisö. Podolsk jäi aavistuksen verran pettymykseksi, mutta Loko tuskin vastaavaa tarjoaa. Fanaattinen Jaroslavin yleisö tarjoaa hienon elämyksen vierailleen.
• JMA. Paljon kritiikkiä osakseen saanut Juhamatti Aaltonen on kärsinyt Niklas Hagmanin loukkaantumisesta. Maalipaikkoja hän on onnistunut luomaan, mutta viimeistelyn ontuessa ykköskenttä on jäänyt ilman tehoja. Vitjaz-ottelussa onnistumisia kuitenkin tuli, minkälainen fiilis on Lokomotivia vastaan?
• Karlsson. Kirjoitin jo edellisellä viikolla siitä, että Henke on lunastamassa itselleen ykkösveskan paikkaa. Viikon tauko peleistä ja nollapeli tauluun, kovia näyttöjä.
• King vs. Westerlund – Kaksi saman koulukunnan valmentajaa, sama johtamiskäsitys. Sama pelityyli? Hankaus? 0-0?

Vedonlyönti

Mitä todennäköisimmin ottelusta tulee maalin peli suuntaan tai toiseen, mutta nähdäänkö maaleja kolme, viisi vai enemmän on hämärän peitossa. Nämä ovat niitä otteluita, jotka jätän itse betsaamatta ihan vain nauttiakseni hyvästä jääkiekosta ilman betsin tuomaa mahdollista haittavaikutusta.

Jos jotain pitäisi lyödä, kallistuisin alle 5.5 maalin lopputulemaan. Molemmat joukkueet pelaavat erittäin kurinalaista jääkiekkoa tällä hetkellä. Huolimatta Lokomotivin suhteellisen maalirikkaista edellisistä otteluista, tullee keskikastin tiukassa kohtaamisessa ja selkeän ennakkosuosikin puuttuessa ottelusta tiukka. Pudotuspeliväännön kaltaisessa mittelössä hyvät maalipaikat tulevat olemaan kortilla.

NordicBet tarjoaa alle 5.5 maalin lopputulemalle suhteellisen alhaista kerrointa 1.65, joten tuon puolesta kannattaa pelata joko alle 4.5 (2.40) maalia tai yli 5.5 (2.10), sen mukaan miten itse uskoo ottelun menevän. Tasurikaan ei ole huono vaihtoehto! KHL:ssä on luvassa vilkas kierros, mutta vielä ei ole niihin ehtinyt perehtyä. Joten muita pelejä täytyy vielä mutustella. Betsitipsit tippuvat Faneille.comin Twitter-tilille, ja jos netti niin sallii, myös päivityksinä tähän postaukseen yhdessä Jokereiden kokoonpanon kanssa.