Maasta mittaa – CHL:ssä Suomi vs. Ruotsi -taistelu joulukuussa

Jääkiekon Mestarien liigan, CHL:n, taival jatkuu tiistaina 2.12 puolivälierien voimin. Asetelma on selvä: Suomi vs. Ruotsi.

Kahdeksasta jäljellä olevasta joukkueesta puolet tulevat Suomesta ja toinen puolisko Ruotsista. SaiPa ja Kärpät eivät pääse maistamaan ruotsalaisherkkua, sillä joukkueet kohtaavat toisensa puolivälierissä. Myös ruotsalaiset Skellefteå ja Linköping ”joutuvat” pelaamaan omalla maaperällään pelaamalla vastakkain puolivälierissä.

Sen sijaan Lukko ja HIFK pääsevät vierailulle länsinaapuriin, kun Lukko kohtaa Luleån ja IFK Frölundan. CHL:n Suomi-Ruotsi-asetelma on kieltämättä mielenkiintoinen ja joukkueet saavat nyt oivan tilaisuuden näyttää naapurille tasonsa.

Kaava jatkuu samanlaisena kuin neljännesvälierissäkin: joukkueet pelaavat kaksi osaottelua, kertaalleen molempien kotikentällä. Ensimmäiset ottelut pelataan 2. joulukuuta ja toiset viikkoa myöhemmin.

Faneille.com luo katsauksen tuleviin otteluihin, mutta tutustuttaa lukijat ennen kaikkea ruotsalaisjoukkueiden aiempiin otteisiin eikä keskity pelkästään suomalaisjoukkueiden suorituksiin. Järjestimme yhteistyössä NordicBetin kanssa myös VIP-lippukamppanjan, jossa on jaossa jokaiseen suomalaisjengin kotimatsiin 20 vippiä (lisätietoja alhaalla).

CHL:n puolivälierien otteluparit

HIFK – Frölunda

HIFK lähtee tähän ottelupariin selvänä altavastaajana. Helsinkiläiset ylsivät alkulohkossaan toiseksi jääden lohkokärki Skellefteåsta vain yhden pisteen päähän, mutta se riitti kuitenkin jatkopaikkaan. Neljännesvälierissä HIFK kohtasi sveitsiläisen Fribourgin ja onnistui klaaraamaan tasaisen sarjan kotikaukalossaan, mutta puolivälierävastus on aivan eri planeetalta kuin Fribourg.

Frölunda kuuluu Ruotsin kärkiseuroihin ja joukkue tiputti näytöstyyliin Tampereen Tapparan neljännesvälierissä maalein 9-3. Ruotsalaisjoukkueen kausi on mennyt SHL:ssä loistavasti ja intiaanipaidat löytyvät (kirjoitushetkellä) sarjataulukon toiselta sijalta vain pisteen päässä sarjakärjestä. Joukkueen ehdoton syömähammas on kaksikko Mathis Olimb-Andreas Johnson, joka on iskenyt tulosta niin CHL:ssä kuin SHL:ssä: CHL:n alkulohkossa Olimb iski kuudessa ottelussa huikeat 18 pistettä, jolla norjalainen voitti koko alkulohkon pistepörssin. Nuori ja erittäin lupaava Johson pelasi ottelun vähemmän ja tykitti 17 tehopistettä.

Artturi Lehkonen (AOP)

Artturi Lehkonen (AOP)

Frölunda on tunnettu loistavasta juniorityöstään ja sen voi huomata kokoonpanostakin. Joukkueessa on useita lupaavia pelaajia, jotka ovat esittäneet mahtavia otteita läpi kauden, kuten Artturi Lehkonen, jolla on menossa ensimmäinen kausi Ruotsissa.

HIFK on tämän parin selvä vastaantulija, mutta yllätysmahdollisuudet ovat olemassa, mikäli helsinkiläiset saisivat loukkaantumistupansa hieman tyhjemmäksi. Tällä hetkellä lasaretti näyttää jo huomattavasti paremmalta.

Lukko – Luleå Hockey

Nyt on kyseessä todella tasainen ottelupari, sillä joukkueet pelasivat samassa alkulohkossa, voittivat toisensa kertaalleen ja tasasivat lohkopisteet (15). Lukko oli kuitenkin maalieron turvin lohkovoittaja ja kohtasi ensimmäisellä pudotuspelikierroksella TPS:n, josta raumalaiset menivät jatkoon.

Luleå kohtasi neljännesvälierissä itävaltalaisen Salzburgin, josta tuli melkoinen maali-show. Ruotsalaiset hävisivät ensimmäisen kohtaamisen, mutta voitti toisen ja ylsi jatkoon yhteismaalein 10-8. Luleån kausi on mennyt SHL:ssä hyvin ja joukkue onkin runkosarjan kolmantena.

Lennu Petrell (AOP)

Lennu Petrell (AOP)

Ruotsalaisjoukkueen riveissä pelaa suomalaisille erittäin tuttuja nimiä, sillä ryhmästä löytyy neljän Suomen passin omistajaa: Niklas Fogström, Marcus Fagerudd, Kristian Näkyvä sekä Lennart Petrell. Luleån ykkösaseena onkin ollut puolustaja Näkyvä, joka nähtiin myös Karjala-turnauksessa. Näkyvä on iskenyt Ruotsissa 21 ottelussa huikeat 16 tehopistettä, jolla on hän koko sarjan pakkipistepörssin kärkisijalla yhdessä Cory Murphyn kanssa.

Luleåssa pelaavat myös Stephen Dixon ja Per Savilahti-Nagander, jotka ovat ihastuttaneet myös Suomen jäillä. Näkyvän lisäksi joukkueen kärkipelaajiin lukeutuvat Columbus Blues Jacketsista lainalla oleva 20-vuotias Daniel Zaar, kokenut Per Ledin sekä veljespari Chris ja Cam Abbott.

SaiPa – Kärpät

Suomalaiskohtaamisen ennakkosuosikki on Kärpät, jonka peli on parantunut kokoajan, niin Liigassa kuin CHL:ssä. Oululaiset  olivat melko heikohkossa alkulohkossa ja pötkivät siitä jatkoon. Pudotuspeleissäkin joukkueella kävi arpaonni, sillä vastaan tuli itävaltalainen Vienna Capitals, jonka Kärpät voitti kahdesti. Kärppien otteet ovat parantuneet roimasti, kun taas SaiPa ei ole pystynyt esittämään parasta kiekkoaan viime aikoina.

SaiPa voitti upeasti alkulohkonsa ja sai suoran jatkopaikan. Neljännesvälierissä lappeenrantalaiset kärsivät avausottelussa tappion sveitsiläiselle Genevelle, mutta korjasi tilanteen toisessa ottelussaan kotikentällä voittamalla ottelun 5-2. Näin ollen SaiPa marssi yhden maalin erolla jatkoon ja osoitti samalla loistavaa venymiskykyään. Kärppien voitto tästä parista ei ole missään nimessä kirkossa kuulutettu, mutta oululaiset ovat silti parin selvä ennakkosuosikki.

Linköping HC – Skellefteå AIK

Linköping saa vastaansa joukkueen, joka tiputti JYPin neljännesvälierissä dramaattisella tavalla. Skellefteå on ehkä koko sarjan suurin voittajasuosikki, mutta Linköpingin pojilta löytyy varmasti tähän sanottavaa. Linköping voitti alkulohkonsa jättäen TPS:n toiseksi, minkä jälkeen ruotsalaisjoukkue kaatoi neljännesvälierissä Sparta Prahan.

Skellefteå voitti niin ikään alkulohkonsa, jossa pelasi muun muassa Helsingin IFK. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Ruotsin liigan hallitseva mestari hävisi ensimmäisen ottelun JYPille, mutta toisessa kohtaamisessa Skellefteå meni upeasti voittoon ja jatkoon.  Skellefteån kausi SHL:ssä on mennyt jälleen hienosti, sillä joukkue johtaa koko sarjaa. Vastustaja Linköping ei ole yltänyt samanlaiseen lentoon ja majaileekin sarjan puolivälissä.

Skellefteän kovimmat pelaajat ovat olleet nuoret Kirill Kabanov ja Andre Calof, jotka ovat tahdittaneet joukkueensa hyökkäyspeliä. Skellefteå koki pahoja menetyksiä mestaruutensa jälkeen, mutta uudet hankinnat ovat osoittautuneet loistavaksi, kuten edellä mainittu kaksikko. Suomalaisväriä seurassa edustaa Mikko Lehtonen, joka on kärsinyt alkukaudella loukkaantumisesta.

Linköpingistä ei löydy suomalaisväriä, mutta seurassa on suomalaisille hyvin tuttuja pelaajia, kuten ex-Jokerit Nichlas Hardt sekä Broc Little, jotka kuuluvat joukkueen kärkipelaajiin. Varsinkin Little on ollut loistava yhdessä Jacob Mickflierin ja Jeff Taffen kanssa. Koko kolmikko on pelannut SHL:ssä piste per peli -tahtia.

Skellefteå on tämän otteluparin selvä ennakkosuosikki, mutta vastustajankin riveistä löytyy paljon potentiaalia voittoon.

Otteluita voit seurata MTV Sport -kanavilta tai Katsomosta.

80 VIP-lippua suomalaisseurojen kotimatseihin

Lätkäfaneille on tarjolla huikea CHL-kamppis, josta voi lunastaa VIP-lipun kaikkien mukana olevien suomalaisjoukkueiden kotipeleihin. Liput sisältävät peliä edeltävän ruokailun ja tietenkin ne parhaat saatavilla olevat katsomopaikat. Tsekkaa linkin takaa lisää – 20 nopeinta saa lipun joka peliin!