MM-ennakko: Suomen alakerta aiheuttaa päänvaivaa

Suomen maajoukkue aloittaa MM-urakkansa tänään Pietarissa. Leijonien ryhmä on tänä vuonna offensiivisesti laadukas, mutta omassa päässä riittää kysymysmerkkejä.

Maalivahdit:

 • Mikko Koskinen
 • Juuse Saros
 • Niklas Bäckström

Suomen ykkösmaalivahti tulee tänä vuonna KHL:stä, kun päävalmentaja Kari Jalonen on sanonut Mikko Koskisen aloittavan kisat ykkösenä. Kaksimetrinen maalivahti saa elämänsä tilaisuuden osoittaa tasonsa, mutta nyt mitataan miehen paineensietokykyä. Koko Suomi pysähtyy kahdeksi viikoksi seuraamaan kisoja, ja on selvää, että maalivahti saa osansa joko positiivisessa tai negatiivisessa mielessä.

Koskinen on vasta 27-vuotias, joten tämä toimii myös loistava näytönpaikkana tulevaa maajoukkueuraa – ja kentien NHL-uraa – ajatellen. Mutta kysymys kuuluu, onko hän valmis viemään Leijonat tappiin asti? Harjoitusmaaotteluiden perusteella Koskisessa on paljon hyvää, mutta ongelmiakin on ilmennyt: Esimerkiksi irtokiekkoja on tullut liikaa, eikä mieheltä ole nähty todellisia ”game savereita”. Suomi tarvitseekin kisoihin maalivahdin, joka pystyy pitämään joukkuettaan pystyssä kovassa tulituksessa. Tässä mielessä Koskinen on totaalinen mysteeri.

Alkusarja on pitkä, ja näyttöjä ehtii antaa rutkasti. Jos ykkösveskan otteet eivät miellytä, on Suomella reservissä muun muassa Juuse Saros, joka on ollut aina maajoukkueessa enemmän kuin hyvä. Nuoren veskarin kokemus on pieni, mutta Juuse on kylmähermoinen torjuja, joka voi hyvinkin nousta Leijonien ykkösmaalivahdiksi kisojen edetessä.

Niklas Bäckströmin rooli on pienoinen mysteeri, mutta hän tuo ennen kaikkea kokemusta ryhmään ja rauhoittaa MM-tasolla kokematonta Saros-Koskinen-kaksikkoa.

Puolustajat:

 • Esa Lindell
 • Ville Pokka
 • Juuso Hietanen
 • Topi Jaakola
 • Tommi Kivistö
 • Anssi Salmela
 • Atte Ohtamaa
 • Lasse Kukkonen

Leijonien puolustus ei ole huono ja sillä voi mennä turnauksessa tappiin asti, mutta kuinka Leijonien puolustajat pärjäävät isojen maiden kyydissä? Puolustuspelissä pakisto pärjää varmasti, mutta pystyykö Suomi tarpeeksi hyvään kiekolliseen peliin?

Esa Lindellin ja Ville Pokan saapuminen farmijäiltä kisoihin oli erittäin tärkeää, sillä tämän nuoren kaksikon maltti on valttia. Tiistaisessa USA-harjoitusottelussa nähtiin esimerkiksi Pokan pelinluku- ja syöttötaito, vaikkakin iso kaukalo ja matkustaminen veivät miehen pelistä parhaan terän. Hän kuitenkin osoitti monessa vaihdossa viisautensa, joka tulee vielä nousemaan isosti esille kisoissa. Lindellin taidot taas kaikki tietävät viime keväältä.

Myös pitkäaikainen KHL-jyrä Juuso Hietanen pärjää kiekollisena kovissa paikoissa, eivätkä Topi Jaakola ja Anssi Salmela jää kauaksi Hietasen kiekollisesta tasosta. Atte Ohtamaa, Lasse Kukkonen ja Tommi Kivistö ovat parhaimmillaan kiekottomana, mutta helppo avaussyöttö onnistuu heiltäkin.

Selvää kuitenkin on, että Leijonien pakiston kiekollinen peli on rajallista ja se voi koitua ongelmaksi isoja maita vastaan. Tällöin pelinavauksen pitää olla nopeaa ja tarkkaa, mihin vaaditaan pakostakin hyviä kiekollisia pakkeja. Tiistaiselle USA-ottelulle ei voi antaa liikaa painoarvoa, mutta jo siinä ottelussa näkyi, että Leijona-puolustus on ajoittain pahasti hukassa pelinavauksessa.

Esimerkiksi kun Alexander Barkov haki monesti omassa päässä keskustan kautta lapa jäässä, pelasivat Suomen puolustajat kiekkoa laitaan, mikä on turvallisempi vaihtoehto. Se on yleensä myös huonompi vaihtoehto ja kertoo pelirohkeuden puutteesta. Ja ilman pelirohkeutta mestaruudesta on turha edes haaveilla.

Kisat ovat pitkät, ja joukkueella on aikaa kasvaa niin pelillisesti kuin henkisestikin – joka on yhtä tärkeä asia – mutta suomalaispakkien täytyy pelata aivan äärirajoillaan pudotuspelivaiheessa, mikäli Leijonat haluaa nostella maljaa Moskovassa kisojen päätteeksi.

Hyökkääjät:

 • Alexander Barkov
 • Jussi Jokinen
 • Patrik Laine
 • Mikko Koivu
 • Mikael Granlund
 • Teemu Pulkkinen
 • Mika Pyörälä
 • Jarno Koskiranta
 • Sebastian Aho
 • Jani Lajunen
 • Leo Komarov
 • Mikko Rantanen
 • Antti Pihlström
 • Tomi Sallinen

Suomella on harvemmin näin kovaa hyökkäyskalustoa käytössään, minkä vuoksi suomalaisten odotukset ovat nousseet kisojen alla pilviin. Tavoitteet ovat aina mestaruudessa, mutta se ei ole aina ollut todennäköistä. Nyt mestaruus on täyttä realismia, eikä mikään muu vaihtoehto tyydytä.

Leijonien kärkiketjut ovat loistavalla mallilla: Barkovin laidoilla tulee pelaamaan Jussi Jokinen ja Patrik Laine, toisessa kolmikossa peuhaavat Mikko Koivu, Mikael Granlund ja Sebastian Aho. Laine ja Aho ovat poikkeuksellisia nuoria miehiä varustettuna poikkeuksellisilla taidoilla. He ovat aina vaarallisia ylittäessaan siniviivan kiekon kanssa. Koivu ja Jokinen tuovat taas kokemusta, johtajuutta ja vahvaa kahden suunnan osaamista. Barkov ja Granlund tuovat maagista pelisilmää ja pelinrakentelukykyä, minkä vuoksi heidän erikoistilannepanoksensa on valtava.

Maalinteko on aina ollut enemmän tai vähemmän ongelma, mutta nyt uskaltaa jo sanoa, että tänä keväänä se ei ole. Varsinkin kun Suomen alemmissakin kentissä on rutkasti maalintekopotentiaalia: Leo Komarov muodostaa Jarno Koskirannan ja Mika Pyörälän kanssa mielenkiintoisen kolmikon. He tekevät arvokasta työtä omissa, mutta myös maalintekopotentiaali on korkealla.

Materiaalin leveys onkin mestarijoukkueen elinehto ja sitä Suomelta löytyy. Viimeiseen kolmikkoon on vielä heittää Teemu Pulkkinen, Tomi Sallinen ja Antti Pihlsröm, joten hyökkäyksen pullat ovat hyvin uunissa.

Kyse ei ole vain siitä, että Leijonilla on neljä offensiivisesti potentiaalista kolmikkoa. Kyse on etenkin siitä, että jokainen kolmikko loistaa monipuolisuudellaan. Suomella on viisi sentteriä, joiden oman pään peli on loistavaa, Suomella on vääntövoimaa ja nopeutta, mutta mikä tärkeintä, Suomella on runsaasti kokemusta sekä ripaus nuoruuden intoa.

Kokonaisuudessaan Leijonien hyökkäys on yksi kaikkien aikojen kovimmista MM-hyökkäyksistä, mitä Suomi on koskaan kisoihin lähettänyt. Ja tämä on se asia, miksi Suomi on kisojen ennakkosuosikkeja puutteellisesta alakerrastaan huolimatta.

Lunasta Betssonin 20 € riskitön veto lätkän MM-kisoihin

Jääkiekon MM-kisat alkaa tänään Pietarissa ja Moskovassa. Voit seurata kisat MTV Sport -kanavilta ja Katsomo-palvelusta.

Kansikuva: All Over Press