MM-Leijonissa riittää poikkeuksellisen paljon kysymysmerkkejä

Suomen joukkue nimettiin tänään Tshekissä pelattaviin MM-kisoihin. Valittu ryhmä aiheuttaa kaksijakoisia tunnelmia, vaikka saatava pelaajamateriaali olikin jo tiedossa.

Ensimmäiset huolenaiheet kokoonpanossa koskevat maalivahtipeliä: Juuse Saros ja Atte Engren ovat jo osoittaneet olevansa huippuvedossa, mutta MM-jäillä Leijonat tarvitsee kisojen parhaan maalivahdin, joka venyy jokaisena ilta maagisiin koppeihin. Suomen maalivahtitilanne onkin vielä auki, sillä Pekka Rinteen päätöstä ei ole vielä kuulunut. Nashville-kassarin tuleminen olisi Leijonille enemmän kuin tärkeää. Myös KHL-mestaruuden voittanut Mikko Koskinen voi olla Suomen ykköstorjuja, muttei hänenkään tasonsa pakosta ole sama kuin seurajoukkueessa.

Puolustusosasto on sen sijaan jo Suomella lukittuna. Päävalmentaja Kari Jalonen nimesi kahdeksan puolustajaa kisoihin eikä NHL:stä ole enää tulijoita, vaikka Sami Vatanen voisikin vielä käytännössä loppukisoihin tulla. Suurin yllätys alakerrassa on Rasmus Ristolaisen puuttuminen: Jaloselle ei kelvannut isokokoinen, fyysinen ja viisas NHL-puolustuja, mikä on kieltämättä hieman outo ratkaisu.

Myös Ville Lajunen sai jättää Leijona-ryhmän ja aloittaa kesälomansa, mikä olikin hyvä odotettu uutinen. Positiivista on nähdä, että Ristolaisen ikätoveri Esa Lindell mahtui ainoana Liiga-puolustajana kisoihin mukaan – ja täysin ansaitusti. Nuorukainen on esittänyt tällä kaudella maajoukkueessa erittäin kypsiä otteita ja hän voi nousta kisojen aikana isoonkin rooliin.

Suomen pakistossa on kuitenkin vuodesta toiseen sama ongelma: kärkipään pakit puuttuvat, mikä on varsinki ylivoimapelissä iso murhe. Juuso Hietanen heiluttaa taas ykköspyssyä eikä hän ole missään nimessä huono vaihtoehto, muttei hän ei ole myöskään kisojen parhaimmistoa kyseisellä osa-alueella. Jalosella on käsissään hyvin kurinalainen ja puolustusvoittoinen alakerta, josta löytyy myös kiekollista taitoa. Kokonaisuudessaan Suomen puolustus on luokkaa hyvä ja sillä pystytään varmasti taistelemaan mitaleista parhaimmillaan.

Mutta.

Mikäli Suomi haluaa taistella muustakin kuin pronssista tai hopeasta, on Leijonilta löydyttävä hyökkäyspäästä ratkaisijoita. Joukkue voi edetä tiettyyn pisteeseen kurinalaisella pelityylillä, kuten viime vuonna Suomi meni loistavalla taistelulla ja joukkuepelillä hopealle. Ratkaiseva tekijä finaaliottelussa oli juurikin kärkipelaajissa, sillä kultajoukkue Venäjällä oli joukossaan ratkaisijoita – Suomella ei.

Jalosen katseet ovat suunnattuna vielä NHL:ään, sillä esimerkiksi Valtteri Filppula ja Jori Lehterä ovat potentiaalisia kisanimiä. Tämän kaksikon varaan ei voi kuitenkaan laskea mitään, joten ratkaisijoita pitäisi löytyä nykyisestäkin rosterista. Aleksander Barkov ja Jussi Jokinen ovat parhaimmillaan tehokkaita, mutta heidän pitää pystyä olemaan ilmiliekeissä, mikäli Suomi haluaa menestyä.

Menestys vaatii myös Juhamatti Aaltonen-Petri Kontiola -akselilta nähtyä parempaa ja heidän täytyy yltää viime vuosien tasolleen. Entä mikä on Tuomo Ruudun ja Leo Komarovin kisakunto? Nämäkään herrat eivät voi jäädä pelkästään rouhijan rooliin vaan heiltäkin pitää nähdä tehokasta ja monipuolista peliä – mihin lukeutuu rouhiminen.

Leijonien alemmat kentät näyttävät olevan jälleen kunnossa, mutta joukkueen kärkiosasto ei vedä vertoja muiden isojen maiden vastaavalle. Tämä voikin koitua taas kerran liian isoksi ongelmaksi, mutta aika näyttää sen. Yksi asia on kuitenkin varma: Leijona-lauman ympärille leijuu kymmeniä kysymysmerkkejä ennen kisojen alkua.

Leijonien MM-joukkue:

Maalivahdit
Atte Engren, Atlant Mytištši, KHL
Juuse Saros, HPK Hämeenlinna

Puolustajat
Juuso Hietanen, Torpedo Nizhni Novgorod, KHL
Topi Jaakola, Jokerit, KHL
Jyrki Jokipakka, Dallas Stars, NHL
Sami Lepistö, Avtomobilist Jekaterinburg, KHL
Esa Lindell, Ässät Pori
Tuukka Mäntylä, Amur Habarovsk, KHL
Atte Ohtamaa, Jokerit, KHL
Anssi Salmela, Färjestad BK, SHL

Hyökkääjät
Juhamatti Aaltonen, Jokerit, KHL
Aleksander Barkov, Florida Panthers, NHL
Joonas Donskoi, Kärpät Oulu
Teemu Hartikainen, Salavat Julajev Ufa, KHL
Juha-Pekka Hytönen, Lausanne HC, NLA
Jarkko Immonen, Torpedo Nizhni Novgorod, KHL
Jussi Jokinen, Florida Panthers, NHL
Joonas Kemppainen, Kärpät Oulu
Leo Komarov, Toronto Maple Leafs, NHL
Petri Kontiola, Lokomotiv Jaroslavl, KHL
Ossi Louhivaara, Lausanne HC, NLA
Harri Pesonen, Lausanne HC, NLA
Janne Pesonen, Skelleftea AIK, SHL
Antti Pihlström, Salavat Julajev Ufa, KHL
Tuomo Ruutu, New Jersey Devils, NHL

MM-kisat starttaa perjantaina, kun Suomi kohtaa avausottelussaan Yhdysvallat. Suomen ottelut näkyvät MTV3-ilmaiskanavalla.