Leijoniakin isännöivä Herning on poikkeuksellinen tanskalaiskaupunki – suomalaisilla vahva rooli kiekkobuumin suhteen

Herning on tavallinen pieni tanskalainen kaupunki kävelykatuineen ja kauniinenne, värikkäine taloineen. Herning on Tanskan kymmeneksi suurin kaupunki – eli pienehkö kaupunki asukasluvultaan – siitä huolimatta se on yksi maan suurimmista kiekkokaupungeista ja vuoden 2018 jääkiekon MM-kisojen isäntä yhdessä Kööpenhaminan kanssa.

Menestyksekäs Herning Blue Fox

Syy Herning profiloitumiseen kiekkokaupunkina löytyy kaupungin menestyksekkäästä kiekkojoukkueesta, Herning Blue Foxista. Joukkue on voittanut historiansa aikana kaikkiaan 16 mestaruutta Tanskan korkeimmalla sarjatasolla, ja 2000-luvulla ollut peräti kymmenen kertaa finaalisarjassa. Herning on siitä harvinainen tanskalaiskaupunki, että jääkiekko on täällä yhtä suosittu laji kuin jalkapallo tai käsipallo muissa kaupungeissa.

Suomalaisille lätkäfaneille Herning Blue Foxin historiasta ja nykyisestä kokoonpanosta löytyy paljon tutunkuuloisia nimiä. Viime kaudella joukkueen päävalmentajana toimi itsekin Blue Foxissa omalla pelaajaurallaan pelannut Petri Skriko ja joukkueessa kiekkoili kuusi suomalaispelaajaa. Joukkueen, ja samalla koko Tanskan liigan runkosarjan tehokkain pistemies ja kaudella 2017-2018 oli suomalainen Toni Kallella.

Tanskan korkeimman sarjatason, nykyiseltä nimeltään Metal Ligaen, ensimmäinen kausi pelattiin vuonna 1960. Tällä hetkellä Metal Ligassa pelaa 11 joukkuetta. Viime kaudella Tanskan liigassa pelasi peräti 18 suomalaispelaajaa ja suomalaiset ovatkin kolmanneksi suurin joukko Metal Ligassa, tanskalaisten ja kanadalaisten jälkeen.

Petri Skrikon ensimmäinen kausi Blue Foxin päävalmentajana oli mainio. Herning voitti runkosarjan, mutta hävisi finaaleissa Aalborgille. Kuva: Anu Laitilta / AOP

Paikallista kiekkokulttuuria

Blue Fox pelaa kotiottelunsa 4000 katsojaa vetävässä Kvik Hockey areenassa. Vaikka pelin tempo on suomalaiseen liigakiekkoon tottuneille eri, se on silti viihdyttävää eikä lämpötilaltaan koleasta hallista puutu tunnelmaa, vaan fanit täyttävät pienen hallin katsomot hyvin. Herning Blue Fox markkinoi ottelujaan ”oman kylän pojilla” ja miksi ei markkinoisi – useat Tanskan maajoukkuepelaajista ovat olleet Herningiin kasvatteja.

Vaikka Herningiin valinta MM-kisapaikkakunnaksi on aiheuttanut ilmennystä kansainvälisissä kiekkofaneissa muun muassa pienen hotellikapasiteetin takia, on Herning kuitenkin Tanskassa selvä valinta suurtapahtuman kiekkokaupungiksi. Ottelut pelataan Jyske Bank Boxen tapahtuma-areenalla, johon mahtuu 15 000 katsojaa.

MM-tunnelmaan voi virittäytyä katsomalla videon, jossa kisojen maskotti sekä Tim Sparv esittelevät kisojen virallisilla sivuilla Herningiä. Toukokuussa kisojen käynnistyessä sopii odottaa parempia säitä ja selvästi vilkkaampaa keskustaa, kuin mitä videolla näkyy. Ja halutessaan kisojen aikana pääsee luistelemaankin, HerningCentret kauppakeskuksen keinojääradalla.

Toimittaja Stina Henriksson, opiskelee ja työskentelee Tanskan Herningissä

LinkedIn: Stina Henriksson

Instagram: @stinkkih

Kansikuva: Anu Laitilta / AOP