MM-jäillä viilettää lukuisia tuntemattomia suuruuksia – seuraa heitä

Jääkiekon MM-kisat pyörähtää käyntiin tänään Tanskassa, ja kisoissa vilisee tuttuun tapaan lukuisia tähtipelaajia Connor McDavidin ja Patrick Kanen johdolla.

MM-turnauksessa nähdään kuitenkin aina uusia nousevia kykyjä, jotka nousevat koko kiekkoilevan maailman huulille säväytettyään MM-jäillä. Tänäkin keväänä ovi on avoinna uusille nouseville kyvyille.

Monesti nämä tuntemattomat suuruudet tulevat esiin hieman heikoimpien maiden joukkueista, mutta myös kärkimaiden kokoonpanoissa on pelaajia, jotka ovat vielä seilanneet enemmän tai vähemmän tutkan alla.

Jotta kiekkofanien ei tarvitse odottaa ratkaisupeleihin asti tuntemattomien tähtien tunnistamista, on ennen turnausta hyvä nostaa esille joitain nimiä, joista kiekkomaailma tulee kuulemaan tulevaisuudessa. Ehkä jo tässä turnauksessa.

Dominik Kahun, Saksa

22-vuotiaan saksalaishyökkääjän kausi on ollut menestys, kun hän nousi Saksan DEL-sarjan parhaimpien hyökkääjien joukkoon iskien 42 ottelussa 41 tehopistettä. Kahun on ottanut myös Saksan maajoukkueessa isoa roolia, ja hän olikin olympiajäillä sensaatio-Saksan tärkeimpiä pelaajia. Taitava ja nopea hyökkääjä ei pelaa näillä näkymin enää ensi kaudella Saksassa, vaan Kahunia on huhuiltu jo pitkään NHL:ään. Joidenkin tietojen mukaan miehen perässä on jopa kymmenisen NHL-seuraa, joten valinnanvaraa riittää.

Elias Pettersson, Ruotsi

Hyökkääjä Pettersson voitti tällä kaudella Ruotsin SHL:n runkosarjan pistepörssin ja tehotilaston (44 ottelua tehoin 24+32=56, +27). Lisäksi hän voitti pudotuspelien pistepörssin (13 ottelua tehoin 10+9=19) johdattaen joukkueensa Växjön Ruotsin mestariksi. Tämä kaikki tapahtui 19-vuotiaan nuorukaisen toimesta. Huipputaitava hyökkääjä on helppo nostaa Euroopan kiekkokauden parhaimpien pelaajien joukkoon. Ensi kaudella ruotsalaistähti viilettää Vancouver Canucksissa, ja tänä keväänä hän voi nousta isoon rooliin Tre Kronorissa, vaikka sinikeltaiset pursuavatkin lukuisia NHL-pelaajia.

Filip Hronek, Tshekki

20-vuotias tshekkipuolustaja on vielä heiveröinen pelimiehen alku, joka ei pakosta vielä pääse loistamaan tällä tasolla. Kaiken osuessa nappiin Hronek voi toki noustakin slaavien alakerran kiekolliseksi liideriksi. Ainakin potentiaalia häneltä siihen löytyy: Hronek on 183-senttinen kiekollinen pakki, joka pelasi tällä kaudella Detroit Red Wingsin farmissa. Ensimmäinen kausi miesten sarjoissa oli menestys, kun Hronek iski AHL:ssä 67 ottelussa 39 tehopistettä. Hronek on tulevaisuuden NHL-tähti, ja häntä voisi verrata vaikkapa hänen maanmieheensä, Marek Zidlickyyn, joka muistetaan NHL-pelien lisäksi HIFK:n entisenä tähtipelaajana.

Dominic Zwerger, Itävalta

Itävallan hyökkäyksen tärkeimpiin nimiin kuuluu Dominic Zwerger, joka on kieltämättä maan lupaavimpia kiekkoilijoita. Zwergerillä ei ole pakosta suurta potentiaalia nousta tähtipelaajaksi NHL:ään, mutta hänellä on kaikki eväät palata Pohjois-Amerikkaan, missä hän on pelannut yhteensä neljä kautta juniorikiekkoa. 21-vuotias hyökkääjä palasi täksi kaudeksi Eurooppaan, ja taitava laituri onnistuikin pelaamaan upean kauden, kun Zwerger latoi Sveitsin NLA:ssa 50 ottelussa 40 tehopistettä. Zwerger on älykäs, nopea ja taitava pelimies, jonka kansainvälinen läpimurto saattaa olla käsillä nyt.

Michael Fora, Sveitsi

192-senttinen ja 97-kiloinen puolustaja valmistautuu uransa ensimmäisiin aikuisten MM-kisoihin, ja hän saattaa heti näytellä suurta roolia Sveitsin alakerrassa. 22-vuotias kolossimainen pakki pelasi upean kauden Sveitsin pääsarjassa, kun hän tykitti 50 ottelussa 27 tehopistettä, jolla hän oli koko sarjan 11:nneksi tehokkain puolustaja. Fora on kaiken lisäksi erinomainen puolustaja omassa päässä, joten tämän miehen tulevaisuus saattaa hyvinkin olla Pohjois-Amerikassa. Jotain miehestä kertoo sekin, että hän nousi jo tämän ikäisenä seurajoukkueensa HC Ambri-Piottan kapteeniksi.

Quinn Hughes, Yhdysvallat

Kisojen nuorin pelaaja on Yhdysvaltain puolustaja Quinn Hughes, joka on syntynyt loppuvuodesta 1999. Sen vuoksi Hughes on varattavissa NHL:ään vasta tämän kesän draftissa. Hughes onkin tulevan varaustilaisuuden halutuimpia nimiä, ja hän saanee varauksen joko draftin toisena tai kolmantena puolustajana. Joka tapauksessa miehen nimi kuulutetaan ensimmäisten joukossa. Hughes on nopea, älykäs ja taitava pelaaja, joka pelaa lähes aina virheettömästi. Tällä kaudella Hughes viiletti Michiganin yliopistossa ollen koko NCAA:n parhaimpia puolustajia. Quinnin veli Jack Hughes on vielä lupaavampi tapaus, ja hän lienee vuoden 2019 NHL Draftin ykkösnimi.

Juuso Riikola, Suomi

KalPasta Lukkoon siirtynyt puolustaja Juuso Riikola on toki suomalaisille tuttu nimi, mutta hän silti Leijonien tuntemattomimpia pelaajia. Suomen ulkopuolella hänestä ei tiedetä mitään, vaikka syytä siihen voisi olla: KalPassa loistavalla tasolla pelannut Riikola on tullut maajoukkuekuvioihin ryminällä, ja hän todellakin ansaitsi paikkansa Suomen lopullisessa MM-ryhmässä. Riikola on moderni yleispuolustaja, jolla ei ole pelissään mitään suuria heikkouksia. Riikola on fyysinen pelaaja, joka hoitaa oman maalin edustan, mutta samalla hän pystyy tuomaan peliin kiekollista taitoa. Hallihuhujen mukaan Riikola ei pakosta näe syksyä Raumalla, sillä ottajia tuntuu olevan myös Pohjois-Amerikassa. Aika näyttää, lähteekö 24-vuotias puolustaja NHL:ään jo ensi kaudeksi. Tanskan-kisat saattavat ratkaista sen.

Kansikuva: Getty Images