Nämä ovat Leijonien parhaimmat aseet – mahdollisuuksia tappiin asti

Suomen MM-urakkaa on jäljellä vähintäänkin kolme ottelua, joissa ratkeaa Leijonien lopullinen lohkosijoitus. Suomella on mahdollisuudet jopa lohkovoittoon, mutta todennäköisin sijoitus on välillä 2-5. Listasimme Suomen isoimmat vahvuudet, joiden avulla Leijonat voi mennä pitkällekin tässä turnauksessa.

1) Pekka Rinne

Menestys perustuu aina loistavaan maalivahtipeliin ja tämä osa-alue on aina Leijonilla vahvuus. Tänäkin vuonna Suomen maalia vartioi upeaakin upeampi veskari – Pekka Rinne – joka on napannut kolme peräkkäistä nollapeliä USA-ottelun jälkeen. Tietenkin Leijonien vastustajat ovat olleet pienempiä kiekkomaita, mutta se ei poista sitä faktaa, että Rinne on ollut maaginen. Hän on joutunut olemaan työttömänä useampia minuutteja putkeen, mutta hän on silti ollut kerta toisensa jälkeen vakuuttava. Pekan peittävyys, reaktiot ja pelinluku ovat huippuluokkaa ja hän antaa Suomelle mahdollisuuden taistella aina siitä kirkkaimmasta pokaalista.

2) Simppelit ratkaisut

Petri Kontiola ja Juhamatti Aaltonen ovat taitelijoit ja he ovat viime vuosina tehneet taikurimaisilla suorituksillaan kovaa jälkeä MM-jäillä. Tänä vuonna taitokiekolle ei ole ollut sijaa yhtä paljon, vaan Leijonien hyökkäyspeli on perustunut yksinkertaisiin ratkaisuihin. Joonas Kemppainen on tästä paras ilmentymä: hän jakaa kiekkoa laidalle, polkee itse maalille, laitahyökkääjä heittää kiekkoa luukulle ja sen jälkeen alkaa ronkkimisjuhlat. Tätä opetaan jo pienille junioreille ja se todistetusti toimii. Leijonat ei ole läheskään taitotasoltaan muiden isojen maiden tasolla, mutta Suomen rouhimisosasto on mahtava ja tekee juuri kyseisiä simppeleitä temppuja vaihdosta toiseen. Kemppainen, Leo Komarov, Antti Pihsltröm, Teemi Hartikainen ja Tuomo Ruutu nousevat tässä asiassa isoon rooliin  ja heidän pitää antaa jatkossakin tukea Aleksander Barkovin kentälle, joka vastaa puolestaan Leijonien taitokiekosta.

3) PAPP

PAPP – eli puolustusalueen puolustuspeli – on toiminut pieniä maita vastaan ja se toimii varmasti vähän isompiakin maita vastaan. Suomalaispelaajien ryhmittyminen omalla alueella on ollut loistavaa: vastustajalla on harvemmi vapaita miehiä tai vapaita lapoja Suomen alueella, minkä vuoksi Rinne onkin pystynyt pitämään kolme nollapeliä putkeen. Kurinalaisuus, työmoraali ja kokemus ovat asioita, jotka mahdollistavat näin hyvän oman pään pelin. Huolenaiheet nousevat esiin, kun vastustaja kovenee ja Leijona-pakisto saa vastaansa enemmän suoria hyökkäyksiä. Edes Kanadalla ei ole mukavaa pyörittää peliä Leijonien kenttäpuoliskolla, mutta suorilla hyökkäyksillä se pystyy horjuttamaan suomalaisia. Tällöin esiin nousee KAPP – keskialueen puolustuspeli – jonka todellinen taso nähdään vasta kolmen viimeisen lohko-ottelun aikana.

4) Kokemus

Suomen joukkueessa on muutama nuori nimi, mutta tasapaino on täydellinen: paljon kokeneita ratsuja yhdistettynä nuoruuden intoon. Kokemus on sellainen asia, joka lopulta nousee esiin tärkeimmillä hetkillä ja esimerkiksi Ruotsin ja Yhdysvaltojen kärkeä varjostaa kokemattomuus. Kokemus ei vielä pelkästään kesää tee, mutta se on asia, jonka kautta tulee pelirohkeus, kärsivällisyys ja myös tehokkuus. Jos Suomi kohtaa puolivälierissä esimerkiksi Ruotsin ja joutuu ensimmäisessä erässä 2-0-tappioasemaan, Leijonat ei tästä hätkähdä, vaan jatkaa kärsivällisesti omalla pelillään taistelua. Nuori ja kokematon joukkue voisi tällaisessa tilanteessa lyödä hanskat tiskiin.

Tsekkaa myös Faneille.comin päivän MM-poiminta ja betsivihjeet