Draft alert: Miten nuorten MM-kisat vaikuttavat suomalaisten tuleviin varausnumeroihin?

Penkin alle menneiden nuorten MM-kisojen jälkeen Faneille.com kysyi, mitä tämä vaikuttaa nuorten lahjakkuuksien varausnumeroihin. Kaikessa mediamyllyssä valitettavan pieni osa jäi pohdinnalle siitä, kuinka penkin alle menneet kisat vaikuttivat nuorten tulevaisuuteen. Nuorten MM-kisat ovat ennen kaikkea katsastustapahtuma NHL:ää varten. Faneille.com seuraa kevään ajan nuorten pelaajien varausnumeroiden kehittymistä. Kuka nousee, kuka laskee?

Kenties tunnetuin draft-listojen tekijä eli NHL:n oma Central Scouting pitää vielä tässä vaiheessa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa pelaavat eri listoilla. Listojen sijoitukset ovat siis haastava laittaa vertailuun. Central Scoutingin lista nousee arvoonsa lähempänä varaustilaisuutta, mutta tällä hetkellä erityisesti Euroopassa pelaavien tason mittaaminen on vaikeampaa. Sen sijaan viime vuosina hyvin osunut ISS eli International Scouting Service julkaisi heti kisojen jälkeen listansa.

4. tammikuuta julkaistu lista antaa osviittaa siitä miten nuorten kisat vaikuttivat NHL seurojen mielipiteisiin pelaajista. Muiden merkittävien listojen osumatarkkuus ja laatu paranevat kevään kehittyessä. Esimerkiksi kiekkotoimittajat Bob Mackenzie ja Craig Button ovat vuosien varrella kasanneet erittäin pätevät arviot ensimmäisen kierroksen järjestyksestä. NHL:n sisäpiiritoimittajien saamat tiedot ovat vertaansa vailla, mutta tällä hetkellä keskittyminen on tiiviisti runkosarjassa ja playoff-kisassa. Listojen laatu paranee siis huomattavasti huhtikuussa.

Hyökkääjät: keväälle jäi näytettävää

Pahin pettymys suomalaispelaajista kohdistui Kristian Vesalaiseen. Vaikeaa kautta pelaava nuorukainen lähti MM-kisoihin kovin odotuksin. Tehot jäivät kuitenkin tekemättä. Vesalainen väläytteli kisoissa, mutta peli seurasi joukkueen otteita. Vesalainen putosi ISS:n listalla joulukuun 7. sijalta aina sijalle 29. Central Scouting kuitenkin arvioi Vesalaisen Euroopassa pelaavien kärkisijoille. Vähäinen peliaika Frölundassa tuskin auttaa keväällä. Vesalaisen kaltaisen lahjakkuuden mahdollinen putoaminen ensimmäiseltä varauskierrokselta olisi suuri yllätys, mutta tällä hetkellä jopa mahdollista.

Toinen ensimmäiseltä kierrokselta varattava suomalainen, Eeli Tolvanen, ei kärsinyt niin paljoa penkin alle menneistä kisoista. Vaikkei maalintekijänä tunnettu Tolvanen saanut kisojen aikana ruutia kuivaksi,  putoisi sijoitus vain yhden pykälän ISS:n listalla. Pohjois-Amerikassa pelaava Tolvanen on seurajoukkueessaan takonut hurjia tehoja ja päässyt pelaamaan paikallisten scouttien silmien alla.

Molemmilla on edessä vielä alle 18-vuotiaiden MM-kisat. Nyt vastuu Suomen menestyksestä lepää näiden kahden lahjakkuuden harteilla ja NHL-scouttien katseet ovat tiukasti kiinni molemmissa. Tulosta olisi hyvä tulla jos nousu kärkikymmenikköön maistuu.

Kristian Vesalaisella on edessä kiireinen kevät. Kuva: AOP

Puolustajat: massaa luvassa

Muutama vuosi sitten suomikiekossa oli ammottava aukko puolustajien osalta. Olympialaisiin ei riittänyt kolmeen pariin NHL-tason puolustajia. Nyt NHL:ssä pelaa iso määrä nuoria lahjakkuuksia ja lisää on tulossa. Suomalaisia puolustajia saattaa lähteä ensi kesäkuussa jopa neljä ensimmäisellä kierroksella. Vakuuttava määrä maasta, missä suurin osa valmentajista on vanhoja laitureita.

Hyvät MM-kisat pelannut Juuso Välimäki on kisojen jälkeen jopa noussut listoilla. Ilves-kasvatti oli joulukuussa sijalla 14, nyt sijoitus on Tolvasen perässä 11. Muutos on varsin pieni, mutta selkeästi oikeaan suuntaan. Välimäki on vahva peruspuolustaja, joka kykenee saamaan aikaan tarvittaessa myös hyökkäyspäässä.

Välimäen lisäksi pitkään ensimmäisen kierroksen listalla kellunut Urho Vaakanainen piti sijoituksensa varsin hyvin. Yhden pykälän pudotus sijalta 23. sijalle 24. ei ole merkittävä. Toivottu nousu jäi kuitenkin ottamatta. Sijojen 20-31 haaste on se, että pelipaikalla on suuri merkitys. Vaikka olisitkin varaustilaisuuden 24. paras pelaaja, ei se takaa ensimmäisen kierroksen varausta, jos seurat kaipaavat hyökkääjiä. Central scouting arvioi molemmat pelaajat omilla listoillaan hieman korkeammalle kuin ISS. Välimäki on Pohjois-Amerikan 6. ja Vaakanainen Euroopan sijalla 8.

Ensimmäisen kierroksen listatuista pelaajista Henri Jokiharju on pitänyt sijansa varsin hyvin. Tamperelaislähtöinen puolustaja ei pelannut nuorten kisoissa, mutta ei myöskään pudonnut ensimmäiseltä kierrokselta. Pohjois-Amerikassa pelaava Jokiharju oli ISS:n tammikuun listalla sijalla 27. Kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisat ovat varmasti ratkaiseva tekijä varausnumerojen suhteen. Muilla vuonna 1999 syntyneillä pelaajilla on mahdollisuus nostaa varausnumeroaan ylöspäin. Jokiharjulla on oikeastaan tarvekin nostaa. Eurooppalaisen puolustajan varaaminen ensimmäisellä kierroksella vaatii kovaa luottoa seuralta. Jos ranking on kierroksen loppupäässä, voi useakin seurata turvautua Pohjois-amerikkalaiseen pelaajaan.

Viimeinen listoilta löytyvä pelaaja on vaasalainen Robin Salo. Nuori puolustaja jäi toista vuotta putkeen ulos MM-kisoista. Tänä vuonna se pudotti pelaajan ulos ISS:n ensimmäisen kierroksen listoilta. Hyvä loppukausi Sportissa saattaa nostaa Salon takaisin ensimmäiselle kierrokselle. Nousu vaatii kuitenkin tasaista peliaikaa ja onnistumisia seuraavan kolmen kuukauden aikana.

Kevät kertoo

Monella pelaajalla seuraavat kolme kuukautta ovat kriittisiä. Varsinkin 1998 syntyneiden pelaajien kauden päätapahtuma oli vuoden vaihteen MM-kisat. Nyt on jäljellä omat sarjapelit, joissa tulosta pitäisi tulla. Tasaista peliaikaa nauttivat Robin Salo ja HIFK:n Miro Heiskanen saattavat hyvin nostaa osakkeitaan. Central Scouting arvostaa Heiskasen eurooppalaisten listalla Vaakanaisen edelle. Tärkeää molempien kannalta olisi pysyä terveenä ja pelata pitkälle kevääseen hyvällä tasolla.

Alle 18-vuotiaiden MM-kisat saattavat pelastaa monen nuoren varausnumeron. Suomella on jälleen kasassa huippukova joukkue MM-kisoihin. Kantona kaskessa saattaa kuitenkin olla muutama Euroopan maa, jolla on pitkästä aikaa laadukas joukkue liikkeellä. Esimerkiksi Tshekki on mukana aivan eritasoisella ryhmällä kuin aikaisempina vuosina. Vastaan asettuu siis huomattavasti useampi laatujoukkue kuin aikaisempina vuosina eikä mitalisijoitus ole lainkaan kirkossa kuulutettu.

Moni lista tarkentuu kevään aikana. Huonosti menneillä kisoilla oli selvä vaikutus usean pelaajan sijoituksiin, mutta erityisesti onnistuneet alle 18-vuotiaiden MM-kisat saattavat muuttaa tilannetta. Loukkaantumiset tai peliajan väheneminen saattavat pudottaa kenet tahansa ensimmäiseltä kierrokselta. Vaikka Suomella on iso liuta pelaajia tyrkyllä varaustilaisuuden ensimmäiseen päivään, ei kenenkään muun kuin Eeli Tolvasen varaus ole kirkossa kuulutettu. Muiden tulee onnistua keväällä.

Kansikuva: All Over Press