Poikkeuksellisen laaja varausvuosi suomalaisittain – Sinivalkoisia saatetaan huutaa peräti seitsemän ykköskierroksella

Viaplay LogoSeuraa NHL:n varaustilaisuus suorana lähetyksenä Viaplay-palvelussa.

Chicagossa tulevana viikonloppuna pidettävä varaustilaisuus on suomalaisesta näkövinkkelistä erittäin mielenkiintoinen. Patrik Laineen kaltaista megalupausta ei tämän vuoden sinivalkoisista talenteista löydy, mutta laajuudessa mitattuna varattava vuosikerta on poikkeuksellisen laaja. Faneille.com tekikin katsauksen varattavana oleviin suomalaisiin, jotka jaoteltiin potentiaalisen varausajankohdan mukaan.

Varmat ykköskierroksen varaukset

Miro Heiskanen

Kauden aikana HIFK:ssa läpimurron tehnyt Miro Heiskanen tuli lujaa miesten peleihin. Nuorten ja alle 18-vuotiaiden arvokisoissa erinomaisesti esiintynyt puolustaja on kevään aikana noussut kohisten varauslistoilla ja saattaakin lähteä ensimmäisenä puolustajana koko varaustilaisuudessa. Tämän vuoden varaustilaisuus on tasainen. Erityisesti puolustajien osalta peli on tiukkaa ja eri organisaatioiden mieltymykset saattavat vaikuttaa varausnumeroon voimakkaasti. Heiskanen saattaa lähteä kärkiviisikossa, mutta samalla pakkilahjakkuus saattaa pudota kärkikymmenikön häntäpäähän tai jopa sen ulkopuolelle. Heiskasen pientä varausnumeroa puoltaa erityisesti paljon kehuja saanut luistelu sekä hyökkäyspään osaaminen. Kaukalon puolella erityisesti otteet alle 18-vuotiaiden kisoissa antoivat aihetta koville odotuksille. Miesten peleistä haettu kovuus on vakuuttanut NHL-organisaatiot myös puolustuskyvyistä, joten on jopa todennäköistä, että nuori espoolainen varataan ensimmäisen viiden pelaajan joukossa.

Juuso Välimäki

Toinen suomalainen huippulahjakas puolustaja on Ilves-kasvatti Juuso Välimäki. Tri-City Americansissa kuluneen kauden kiekkoillut pakkijärkäle on pitänyt sijoituksensa varsin vakuuttavasti läpi vuoden. Isokokoinen Välimäki onkin varsin helppo ja luotettava varaus. Nokialainen on toki vakaa kiekon kanssa, mistä kertoo WHL:ssä 60 otteluun nakutetut tehot 19+42=61, mutta ennen kaikkea hänestä haetaan voimakasta oman pään luutaa. Tasainen suorittaja ja erinomainen puolustuspelaaminen tekevät Välimäestä loistavan varauksen mille tahansa organisaatiolle. Suurimmat puutteet ovat hyökkäyspäässä, kuten nuorten kisat ovat osoittaneet ja tämä pitänee nuorisomaajoukkueiden kantavan voiman kärkikymmenikön ulkopuolella. Tämän jälkeen mikä tahansa organisaatio saattaa napata Välimäen riveihinsä.

Juuso Välimäki on kookkaana ja varmana puolustajan niin sanotusti varma haku NHL-seuroille. (AOP)

Eeli Tolvanen

Ensimmäisen kierroksen toinen pääkaupunkiseudulla kiekko-oppinsa saanut pelaaja on Blues-kasvatti Eeli Tolvanen. Huippulahjakas maalintekijä putosi hieman kevään aikana varauslistoilla, mutta on silti varsin selkeä ensimmäisen kierroksen varaus. Tolvanen omaa erinomaisen laukauksen ja on luonnollinen maalintekijä. Pari vuotta takaperin Tolvasesta odotettiin jopa Patrik Laineen kaltaista supervarausta. Viime vuodet rapakon takana viettänyt nuorukainen ei kuitenkaan lähde kärkikymmenikössä. Tolvasesta ei siis kannata odottaa ensi kaudeksi maaliruiskua taalakaukaloissa. Pari vuotta yliopistokiekkoa alle ja Tolvanen saattaa olla valmis haastamaan jopa Laineen, mutta ensin on saatava iso määrä pelejä pohjalle. Varataan todennäköisesti avauskierroksen puolen välin tienoilla.

Avauskierroksen kintaalla

Kristian Vesalainen

Ennen kauden alkua Kristian Vesalainen oli ”varma” ensimmäisen kierroksen varaus, mutta HIFK-kasvatin nihkeä kausi on pudottanut nuorukaisen mahdollisesti jopa toiselle kierrokselle. Viime vuodet Frölundassa kiekkoillut voimahyökkääjä on scouteille vaikea sijoitettava, sillä peliesityksiä painottavissa listoissa Vesalainen on pudotettu ykköskierroksen häntäpäähän tai toiselle kierrokselle, kun taas potentiaalia painottavissa listoissa hän on parhaimmillaan kärkikymmenikössä. Vesalainen ei onnistunut nappaamaan pelipaikkaa vakiokokoonpanoon SHL:n kärkiseurassa, joten tulevaisuuden kannalta paluu kotimaahan saattaa olla juuri se, mitä hyökkäyspään pelintekijä tarvitsee. Vesalainen kuitenkin varattaneen ensimmäisellä kierroksella. Miehen koko ja kyvyt ovat kaikkien nähtävillä. Kyse onkin siitä mikä organisaatio uskaltaa riskeerata Vesalaisen kohdalla. Kyseessä on aidosti huippulahjakkuus.

Ukko-Pekka Luukkonen

Varaustilaisuuden kärkimaalivahdiksi povattu Ukko-Pekka Luukkonen pelasi kaksijakoiset MM-kisat keväällä. Hämeenlinnan maalivahtikoulun uusin painos kykenee mahtitorjuntoihin, mutta MM-kisoissa tasaisuus loisti poissaolollaan. Voittavan maalivahdin odotetaan kuitenkin torjuvan tasaisesti pelistä toiseen. Luukkosen arvostus ei kuitenkaan näytä laskeneen kaksijakoisesta keväästä huolimatta. Kyse saattaakin olla siitä, mikä organisaatio uskaltaa huutaa maalivahdin kärkikierroksilla. Jos jokin organisaatio haluaa investoida maalivahtiin, saattaa Luukkonen lähteä jopa ensimmäisellä kierroksella.

Urho Vaakanainen

Muutama vuosi sitten huudettiin lahjakkaiden suomalaispuolustajien perään. Nyt tarjolla on useampia jopa ensimmäiselle kierrokselle. Isokokoinen Urho Vaakanainen saattaa hyvinkin lähteä jopa ensimmäisellä kierroksella. Ensi kaudella Lappeenrantaan matkaava joensuulainen osoitti kuluvalla kaudella kykenevänsä pelaamaan miesten pelejä. Lähes koko ikänsä itseään vanhempia vastaan pelannut Vaakanainen on tasainen puurtaja, jolla ei ole heikkouksia. Pikemminkin vahvuudet ovat liian heikkoja nostamaan hänet ensimmäiselle kierrokselle. Fyysisesti väkevää Vaakanaista on pidetty jo vuosia huippulahjakkuutena. Pohjola -leirin parhaaksi aikanaan valittu puolustaja onkin pitkään ollut NHL organisaatioiden silmien alla. Tämä pitääkin varausnumeron korkeahkona.

Henri Jokiharju

Tampereella kiekko-oppinsa saanut toisen polven puolustaja on tasaisesti pysynyt ensimmäisen ja toisen kierroksen rajamailla varauslistoilla. Henri Jokiharju on hyvä luistelija, joka on hakenut kovuutta ja tasaisuutta otteisiinsa Pohjois-Amerikasta. Kykyjenetsijöiden silmien alla pelaaminen on varmasti auttanut nuorta suomalaista. Tasainen puolustaja kykenee hyökkäyspäässä tehoihin ja hyvä liike pitää mukana omassa päässä. Arvostettu ISS on sitkeästi pitänyt tamperelaisen 31 parhaan joukossa koko kevään. Ei siis olisi ihme, jos Jokiharju lähtisi jopa ensimmäisellä kierroksella. Puolustajia varataan kuitenkin harvemmin kuin hyökkääjiä. Erityisesti luotto eurooppalaisiin pakkeihin on varauksellinen. Jokiharju saattaa siis pudota varaustilaisuuden toiseen päivään ja 31 parhaan ulkopuolelle.

Kierrokset 2.-4.

Aleksi Heponiemi

Kotimaisille kiekkokuluttajille kenties tuntemattomampi nimi tulee Pirkkalasta. Ilves-kasvatti Aleksi Heponiemi on kiekkoillut viimeisen kauden Kanadassa. Huipputehokas keskushyökkääjä on ihastuttanut hyökkäyspään näytöillään kanadalaiset kiekkofanit provinssista toiseen. Vanhan ajan taitosentteriä muistuttava Heponiemi on saanut kovuutta otteisiinsa. Tämä saattaakin nostaa nuoren suomalaisen yllättävänkin korkealle. Heiveröinen Heponiemi tarvitsee kuitenkin voimaa ja massaa, mikäli hän haluaa pelata kirkkaimmissa valoissa jonain päivänä. Erinomaiset otteet Kanadan juniorisarjoissa lupaavat kuitenkin hyvää jatkoa ajatellen. Useampi NHL-organisaatio saattaakin harkita Heponiemeen sijoittamista jo toisella kierroksella, eikä vähiten potentiaalin takia.

Joni Ikonen

Viime kaudet Vesalaisen tapaan Frölundassa kiekkoillut Joni Ikonen on noussut kevään aikana eurooppalaisten pelaajien listalla yllättävänkin korkealle. Pienikokoinen hyökkääjä ihastuttaa kiekollisella osaamisellaan. Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Ikonen osoitti kykenevänsä kamppailemaan onnistuneesti itseään kookkaampia pelureita vastaan. Hyvät otteet kisoissa saattavat näin ollen nostaa Ikosta korkea. Pieni koko saattaa pudottaa sentterilahjakkuuden häntäpään kierroksille. Ikonen onkin erittäin haastava rankattava. Potentiaalia on jopa toiselle kierrokselle, mutta pieni koko ja Euroopassa pelaaminen saattaa kuitenkin pudottaa varausnumeron neljännellä kierroksella tai sen jälkeen. Ikosen suuri haaste on nousta miesten peleihin ensi vuonna ja osoittaa kyvykkyytensä isompiaan vastaa myös aikuisten peleissä.

Robin Salo

Tänä vuonna lähtee useampi suomalainen toisen polven jääkiekkoilija. Vaasassa kiekko-oppinsa saanut Robin Salo aloitti kautensa lähes varmana ensimmäisen kierroksen varauksena. Heikosti sujunut kausi on kuitenkin tasaisesti pudottanut Salon sijoitusta varauslistoilla. Kierrokset 2.-4. ovat todennäköisesti Salon koti varaustilaisuudesta, mutta haastava kausi saattaa pudottaa muuten lahjakkaan puolustajan jopa neljännen kierroksen häntäpäähän. Salolla on potentiaalia NHL-jäille ja otteiden tasaisuus seuraavan kahden vuoden aikana kertoo paljon, millaista uraa vaasalaiselta voidaan odottaa.

Robin Salon kausi oli pettymys, mikä näkyy tulevassa varausnumerossa. (Harri Bragge/AOP)

Eemeli Räsänen

Tämän vuoden erikoisuus suomalaisissa varauksissa on kiekko-oppien hakeminen Pohjois-Amerikasta. Joensuusta maailmalle lähtenyt Eemeli Räsänen on tästä malliesimerkki. Ässien junioreissa vuoden viihtynyt jättiläinen pakkasi viime keväänä pelivehkeensä ja suuntasi Kanadan Kingstoniin. Kaksimetrinen joensuulainen on perinteinen peruspuolustaja. Iso koko ja jämäkkyys kelpaavat mille tahansa organisaatiolle. NHL:n Central Scouting arvostaa Räsäsen viidenkymmenen parhaan Pohjois-Amerikassa pelaavan joukkoon. Perinteisesti liike ja kiekollisuus ovat isokokoisten pakkien haaste. Jos Räsänen kykenee vakuuttamaan NHL-organisaatiot kehityksestä tällä saralla, saattaa varausnumero nousta yllättävänkin korkealle.

Varataan

Otto Latvala

Häntäpään kierroksilla lähtee perinteisesti yllättäviä nimiä. Yksi varmimmista lähtijöistä on HPK:n Otto Latvala. Peruspakin maineessa oleva Latvala saattaa nousta tai laskea paljonkin riippuen siitä, mikä organisaatio uskaltaa varata eurooppalaisen peruspuolustajan. Liike ja kiekonhallinta mitataan miesten pelissä, joita Latvalan pitää saada pikaisesti, jos nuori HPK puolustaja mielii taalakaukaloihin.

Aarne Talvitie

Ensimmäisen kierroksen ulkopuolella haastavin suomalainen pelaaja rankattavaksi on espoolainen Aarne Talvitie. Blues-kasvatti on espoolaisen kiekkoilun perikuva. Hyvillä perustaidoilla varustettu työmyyrä osaa pelata itseään isompia vastaan, jonka lisäksi kova luonne takaa mahdollisuuden näyttää taitojaan miesten peleissä pikapuolin. Pari seuraavaa kautta kertoo paljon siitä, jatkuuko ura Pohjois-Amerikan rahaliigoissa vai Euroopassa. Talvitie on valmentajan ihannepelaaja, sillä työmäärä on vakio illasta toiseen ja johtajuuttakin löytyy kuten rintaa U18-kisoissa koristellut C-kirjain kertoi. Nyt pitäisi saada tehoja, jotta ovet NHL:ssä avautuisivat. Talvitie saattaa lähteä jopa toisen kierroksen kynnyksellä hyvistä MM-kisoista johtuen. Todennäköinen sijoitus lienee kuitenkin kierrosten 3.-5. välillä.

Kysymysmerkit

Linus Nyman

Huippunopea luistelija kärsii pienestä koostaan. Linus Nyman sopii täydellisesti eurooppalaiseen kaukaloon, mutta juuri Pohjois-Amerikassa pelaaminen saattaa kuitenkin tuoda varauksen. Mahdollinen loppukierrosten varaus.

Santeri Virtanen

Ikäluokkansa maajoukkueiden luottopelaajiin kuuluva turkulainen ei säväyttänyt päättyneellä kaudella. Tämä saattaakin pudottaa lähes varmana varauksena pidetyn Santeri Virtasen ensi vuoteen. Miesten pelejä kipeästi kaipaava hyökkääjä on vieläkin lahjakkuus, mutta tulevat kaudet kertovat jatkuuko ura missään vaiheessa Pohjois-Amerikassa.

Kasper Kotkansalo

Vuonna 1998 syntynyt taitava puolustaja pelasi kuluneen kauden Pohjois-Amerikassa. Hyvä liike ja riittävä koko saattavat tuoda Kasper Kotkansalolle varauksen. Vaatii kuitenkin miesten pelejä vyölleen ennen kuin voi haaveilla NHL mahdollisuudesta.

Emil Larmi

Viimeinen listalla ja todellinen ”long shot”. Vuonna 1996 syntynyt Emil Larmi torjui erinomaisen kauden HPK:ssa. Hyvät otteet Juuse Saroksen seuraajana saattavat tuoda varauksen aivan varaustilaisuuden lopussa.

Kansikuva: Jen Fuller/Getty Images