Harvardissa opiskeleva Bostonin oma poika Ryan Donato elää unelmaansa NHL-jäillä

Viaplay Logo Seuraa NHL-kiekkoa suorina lähetyksinä Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa!

KOHTI MANCHESTERIA – Voita matka Old Traffordille Manchester Unitedin ja Arsenalin väliseen otteluun

Sukupolvesta toiseen ovat kasvavat lapset tavanneet pelata hanakasti katu- ja pipolätkää vapaa-ajallaan, matkien idoleidensa maneereja, haaveillen pääsevänsä isona pukemaan oman kaupunkinsa seuran peliasun päälle ja voittamaan mestaruuksia.

Bostonin liepeillä asuvat, jääkiekkoammattilaisuudesta uneksivat pikkupojat eivät varmasti pystyisi kuvitella mitään parempaa kuin päästä ottamaan uransa ensiaskeleet yliopistokiekon merkeissä Harvardissa ja jatkaa siitä suoraan NHL:ään Boston Bruinsin riveihin.

Tämä on todellisuutta alkuviikosta Bruins-debyyttinsä tehneelle 21-vuotiaalle Ryan Donatolle. Toisen polven kiekkoilija elää unelmaansa tällä hetkellä.

Suoran koulun penkiltä isoihin valoihin

Donaton kiekkokausi Harvard Crimsonin joukkueessa päättyi viikko sitten perjantaina. Pelit yliopistosarjassa menivät nappiin, hänen tehtyä 29 pelissä vakuuttavat 43 tehopistettä (26+17). Pelien päätyttyä Crimsonin osalta, Donato ei kuitenkaan jäänyt lepäämään laakereillaan, vaan allekirjoitti kahden vuoden tulokassopimuksen perinteikkään Original Six-joukkueen kanssa viime sunnuntaina. Ensimmäiset luistinten piirrot NHL-jäillä hän pääsi tekemään jo päivää myöhemmin Bostonin TD Gardenissa, perheen ja koulukavereiden todistaessa debyyttiä lehtereiltä.

Vaikka Bruins lopulta hävisikin tiukan ottelun Joonas Korpisalon Columbus Blue Jacketsille jatkoajalla, teki Donato suuren vaikutuksen iskemällä heti avausottelussaan uransa ensimmäisen NHL-maalin ja kirjauttamalla vielä päälle kaksi syöttöä.

Elämä näyttääkin kiekkolupaukselle parhaita puoliaan juuri nyt. Hän opiskelee yliopistossa omilla kotikulmillaan, joka sattuu vieläpä olemaan yksi maailman arvostetummista opinahjoista. Sen lisäksi hän pelaa maailman kovimmassa kiekkoliigassa lapsuuden suosikkijoukkueensa riveissä.

Massachusettsin kasvatti

Pienessä Scituaten rannikkokaupungista, Massachusettsista lähtöisin oleva Donato ei ole aivan tavallinen naapurin poika. Kuten sukunimestä nokkelimmat jo arvaavat, hänen isänsä on pitkän NHL-uran tehnyt, entinen Bruins-pelaaja Ted Donato, joka myös toimi Ryanin valmentajana Harvardissa. Poika on päässyt näkemään jääkiekkoilijan arkea aitiopaikalta ja hän on kertonut unelmoineensa lapsesta saakka voittavansa joskus Stanley Cupin Bruinsin paidassa.

Suurin osa kaduilla ja kujilla pelaavista pikkulapsista – lajista riippumatta – haaveilee ”isona” pelaavansa kannattamassaan kotikaupungin joukkueessa. Loppujen lopuksi unelmaansa pääsee elämään vain häviävän pieni osa näistä nuorista. Pelkästään ammattilaiseksi yltäminen on äärimmäisen vaikeaa, puhumattakaan siitä että lupaava kiekkoilija tulisi valituksi juuri siihen oman kaupungin NHL-joukkueseen 31. seuran joukosta.

Tässä suhteessa on helppo nähdä syy Donaton leveään hymyyn. Hän sai mahdollisuuden pelata college-jääkiekkoa Harvardin yliopistossa Cambridgessa, oman isänsä valmennuksessa. Hänellä kävi tuuri myös, että juuri oma suosikkijoukkue varasi nuorukaisen NHL:n varaustilaisuuden toisella kierroksella vuonna 2014. Tämän vuoden alussa Donato pelasi USA:n olympiajoukkueessa Etelä-Koreassa, voittaen koko kisojen maalipörssin. Hän tykitti viidessä ottelussa kaikkiaan viisi maalia ja antoi yhden syötön.

Ja kun Donato viimein otti loikan junioreista kirkkaisiin valoihin NHL:ään, oli hänen ensimmäinen ottelunsa likipitäen täydellinen. Tulokashyökkääjä sai heti vastuuta ja kiitti luottamuksesta tekemällä ottelun toisessa erässä uransa ensimmäisen NHL-maalin komealla laukauksella.

Ilman NHL-pelaajia tahkottu olympiaturnaus avasi maajoukkuepaikan myös Ryan Donatolle. Hän kuului USA:n joukkueen parhaimmistoon Etelä-Koreassa. (Kuva: Getty Images)

Oppi ennen kaikkea

Vaikka asiat menevät kuin satukirjassa tällä hetkellä, ei Donato silti näytä unohtaneen koulunkäyntiä. Hän painotti jo alkuviikosta tuoreeltaan Boston Herald -lehdelle, että haluaa valmistua vielä Harvardista, nousukiitoon lähteneestä kiekkoilijan urastaan huolimatta.

Eikä ne sanat vaan ne teot. Kun maanantai-illan Columbus-ottelun jälkeen Bruinsin joukkue lensi heti jo St. Louisiin valmistautumaan keskiviikon otteluun, jäi Donato erikoisluvalla vielä kotiin. Hänen oli mentävä muiden opiskelijoiden tapaan kouluun tiistaiaamuna, täyttääkseen oppivelvollisuutensa. Keskushyökkääjä liittyi Bruinsin vahvuuteen myöhemmin tiistai-iltana ja oli pelaavassa kokoonpanossa keskiviikko-iltana Scottrade Centerissä vierasottelussa Bluesia vastaan.

Kiireinen kevät ei näy miehestä tällä hetkellä ulospäin. Blues-ottelu oli Donaton uran toinen NHL:ssä, ja se toi maalisarakkeeseen jo toisen merkinnän, hänen tehtyä joukkueensa ainokaisen täysosuman. Tasapainoilu yliopistovelvollisuuksien ja ammattilaiskiekkoilijan kiivastempoisen elämän välillä on haastavaa, mutta ainakin alku on ollut Donatolle kannustava.

Treenien ja pelien välissä nuori mies tarttuu koulukirjoihinsa, muiden vaihtaessa vapaalle. Unelma Stanley Cupista Bruinsin paidassa on vielä saavuttamaton haave, mutta Massachusettsin oma poika on päättänyt toteuttaa haaveensa – niin kaukalossa kuin koulunpenkilläkin.

Lähteet: Boston Herald, Eliteprospects

Artikkelikuva: All Over Press