Harvinainen kunnianosoitus: Stanley Cup -voittajan pelinumero jäädytettiin kahdessa eri joukkueessa

Viaplay LogoNHL-kauden kaikki ottelut ja huippuhetket suorana Viasatilta ja Viaplaysta

NHL:ssä pelattiin työehtosopimusriidan vuoksi tynkäkausi kaudella 1994-1995 ja runkosarjassa pelattiin vain 48 ottelua. New Jersey Devils kaatoi matkalla mestaruuteen Boston Bruinsin voitoin 4-1, Pittsburgh Penguinsin 4-1, Philadelphia Flyersin 4-2 ja finaalissa Detroit Red Wingsin puhtaasti 4-0. Stanley Cup oli seuran ensimmäinen.

Devilsin joukkueessa pelasi tuolloin kolmatta vuotta 22-vuotias Scott Niedermayer. Uransa parasta kauttaan pelannut kanadalainen oli hyvin liikkuva ja älykäs kiekollinen puolustaja, nousemassa kohti uransa parhaita vuosiaan. Devilsin mestaruuskaudella Niedermayer oli playoffeissa joukkueensa puolustajien paras pistemies tehoilla 4+7=11 ja plus/miinus -tilasto näytti lukemaa +11.

Niedermayer viihtyi Devilsissä 12 kauden ajan ja pokkasi toisenkin Stanley Cup -voiton kaudella 2002-2003. Muita urasaavutuksia ovat muun muassa valinta tulokkaiden tähtikentälliseen kaudella 1992-1993, kuusi valintaa all-star -otteluun, valinta NHL:n parhaaksi puolustajaksi kaudella 2003-2004, playoffien parhaan pelaajan palkinto ja ´kolmen kullan klubiin´pääseminen, joka tarkoittaa Stanley Cupia, olympiakultaa ja maailmanmestaruutta. Lisäksi Niedermayerilla on kaksi World Cupin voittoa.

NHL:n työsulkukauden 2004-2005 jälkeen Niedermayer siirtyi Anaheim Ducksiin, joka tunnettiin tuolloin nimellä Anaheim Mighty Ducks. Niedermayer oli viimeisellä Devils-kaudellaan joukkueensa kapteeni ja myös Ducksissa hän sai saman kunnian.

Toisella Ducks-kaudellaan Niedermayer jatkoi edelleen kapteenina ja johti joukkueensa Ducksin kautta aikojen ensimmäiseen Stanley Cup -voittoon, joka oli hänelle jo kolmas. Niedermayer valittiin tuolloin playoffien parhaaksi pelaajaksi. Myös Teemu Selänne voitti tuolloin ensimmäisen Stanley Cupinsa Ducksin joukkueessa.

Niedermayer pelasi 1263 ottelua NHL:ssä tehoin 172 + 574 = 746 ja playoffeissa 202 ottelua lukemin 25 + 73 = 98. Uransa loputtua Niedermayer valittiin Hockey Hall of Fameen kaudella 2013-2014.

Scott Niedermayerin pelinumero 27 jäädytettiin sekä New Jersey Devilsin että Anaheim Ducksin hallien kattoon. Tapahtuma on harvinainen, sillä vain yhdeksän pelaajaa NHL:n historiassa on saanut kunnian, jossa pelaajan numero jäädytetään kahden eri seuran toimesta.

Kansikuva: Bruce Bennett/Getty Images