Pirteästi kautensa aloittanut Vancouver Canucks haluaa takaisin pudotuspelijoukkueeksi

Viaplay Logo Seuraa NHL-kiekkoa suorina lähetyksinä Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa!

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Vancouver Canucks ehti punoa itselleen komean neljän pelin voittoputken, ennen tämän viikon pieniä kompastumisia. Ensin maanantain ja tiistain välisenä yönä Dallas Stars katkaisi Canucksin hyvävireisen lennon jatkoaikavoitollaan Vancouverin Rogers Arenalla. Varhain torstaiaamuna myös New Jersey Devils kävi hakemassa kanadalaisseurasta tyylipuhtaan 2-0 vierasvoiton.

Kahdesta tappiosta huolimatta tilanne Vancouverissa on tällä hetkellä valoisampi kuin mihin Brittiläisessä Kolumbiassa on vähään aikaan totuttu. Starsia vastaan mukaan tarttui yksi piste, eikä toinenkaan ollut kuin yhden tolppalaukauksen päässä. Devilsiä vastaan vancouverilaiset olivat hyvin mukana pelissä, mutta entinen monivuotinen Canucks-maalivahti Cory Schneider oli erinomainen, torjuen isäntien kaikki 37 laukausta.

Joukkue lähti tähän kauteen melko vähäisin odotuksin – ainakin yleisen mielipiteen mukaan – eikä sen iskukykyyn uskottu monissakaan arvioissa. Canucks on kuitenkin pystynyt voittamaan 12 pelaamastaan pelistä kuusi, ja kerännyt pisteitä kaikkiaan kahdeksasta. Joko ryhmälle voisi alkaa sovitella pudotuspelijoukkueen viittaa, parin välikauden jälkeen?

Puolustus edellä

Yleensä vasta noin 20 runkosarjaottelun jälkeen alkavat ensimmäiset arvioinnit joukkueiden voimasuhteista ja potentiaalista. Vielä ei olla niin pitkällä, mutta ajatuksella on silti mukava spekuloida jo vähän etukäteen. Kanadalainen TSN-urheilukanava noteerasi Nucksin hyvän vireen sijoittamalla sen seitsemänneksi tuottamassaan viikottaisessa joukkueranking-listauksessa tällä viikolla.

Joukkue onkin pärjännyt perusasioiden avulla, puolustuksen kautta. Canucks on tehnyt 31 maalia, jolla se sijoittuu maalitehtailussa vasta sijalle 23 koko NHL:n tilastossa, joten osumatarkkuus ei ole varsinaisesti ollut menestyksen salaisuus.

Sen sijaan päästettyjä maaleja joukkueella on toiseksi vähiten. Maalivahti Anders Nilsson on ollut huippuvireessä tähän saakka pelaamissaan otteluissa. Hän jakaa nollapelitilaston kärkipaikan Los Angeles Kingsin Jonathan Quickin kanssa. Sen lisäksi hänellä on liigan kolmanneksi paras torjuntaprosentti ja myös kolmanneksi pienin päästettyjen maalien keskiarvo.

Mielenkiintoiseksi homman tekee se, että Nilsson on pelannut vain neljä peliä tällä kaudella, voittaen niistä kolme. Samaan aikaan toinen ruotsalaismaalivahti Jacob Markström on aloittanut seitsemän kertaa tolppien välissä, vaikka hänen tilastonsa ovat selkeästi huonompia. Toki on todettava, ettei Markström ole ollut surkea pelaamissaan peleissä. Joka tapauksessa, Canucksilla näyttäisi olevan pienimuotoinen pähkinä purtavaksi maalivahtitilanteensa kanssa.

Anders Nilsson on ollut erittäin hyvä Canucks-maalilla tällä kaudella.  (Kuva: Kevin Hoffman/Getty Images)

Se mikä tekee Vancouverin puolustuspelaamisesta vieläkin merkittävämpää on, että joukkue on joutunut tulemaan toimeen suurimman osan alkukaudesta ilman johtavaa puolustajaansa. 31-vuotias Alex Edler on pelannut vasta kolme peliä tällä kaudella, jouduttuaan polven sivusidevamman johdosta sivuun useaksi viikoksi.

Ansaittuja pisteitä

Canucks on kerännyt voittamistaan peleistä isoja päänahkoja. Sen jyrän alle on jäänyt niin Edmonton Oilers, Ottawa Senators kuin Washington Capitalskin. Eri keskustelupalstojen totuuksien mukaan nämä joukkueet vertyvät vasta kauden edetessä ja näin ollen Vancouverin suoritus olisi jollain tapaa vähäpätöinen. Tämä on turhaa hiusten halkomista koska lihaa luiden ympärille kyllä löytyy.

Vaikka Canucksin ylivoima onkin ollut toistaiseksi melko takkuista, joukkueen alivoimapeli ja jäähyjen tappoprosentti on puolestaan sarjan kärkipäätä, 84,1%. Raikkaan peli-ilmeen takana on tuore päävalmentaja Travis Green. Hän on saanut myytyä pelaajilleen oman filosofiansa. Hyvänä esimerkkinä sitoutumisen tasosta käykööt Sedinien veljesten peluuttaminen. Sekä Danielin että Henrikin jääaika on pudonnut viime kaudesta selvästi ja kaksikko kellotti yhtä pieniä peliaikoja edellisen kerran kaudella 2003-2004. Tästä huolimatta Sedinit ovat näyttäneet ainakin ulospäin olevan täysin sinut asian kanssa. Ja jos kaksi koko seuran ruumillistumaa hyväksyvät uudet pienentyneet roolinsa, kertoo se vastaansanomattomalla tavalla Greenin onnistumisesta penkin takana.

Toinen mielenkiintoinen nyanssi on, että yleensä vain satunnaisesti maalin teossa onnistuva fyysinen rouhija Derek Dorsett johtaa yllättäen Canucksin sisäistä maalipörssiä kuudella osumallaan. Siis mies, joka on totuttu näkemään kärjessä korkeintaan jäähypörsseissä. Joukkueen nuorin pelaaja Brock Boeser puolestaan johtaa Canucksin sisäistä pistepörssiä.

Vancouver pelaa tällä hetkellä selvästi nopeampaa ja monipuolisempaa peliä kuin aikaisemmilla kausilla. Pelin nykyvaatimusten mukaisesti myös Canucks liikuttaa kiekkoa nyt aiempaa nopeammin. Nähtäväksi jää, pystyykö Canucks ylläpitämään positiivista oravanpyöräänsä kauden edetessä, jotta se todella voisi taistella uskottavasti tänä vuonna pudotuspelipaikasta.

Artikkelikuva: Rich Lam/Getty Images